Οι ερευνητές ζήτησαν από 379 νέους ενήλικες να ανακαλύψουν το γονεϊκό στυλ των γονιών τους. Τους έλεγαν οι γονείς τους ψέματα; Πόσα ψέματα λένε τώρα οι ίδιοι στους γονείς τους; Πόσο καλά προσαρμόζονται στις προκλήσεις της ενηλικίωσης; Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι άκουγαν ψέματα ως παιδιά, είπαν ότι τώρα οι ίδιοι λένε ψέματα στους γονείς τους. Ανέφεραν επίσης ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις, όπως επιθετικότητα, απόρριψη των κανόνων και παρορμητική συμπεριφορά. Το προφανές ερώτημα είναι: γιατί;
«Τα ψέματα λέγονται από τους γονείς για να εξοικονομήσουν χρόνο ειδικά όταν οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τους οποίους θέλουν τα παιδιά να κάνουν κάτι, είναι περίπλοκο να τους εξηγηθούν. Όταν οι γονείς λένε στα παιδιά ότι "η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική", αλλά εμφανίζουν ανεντιμότητα με το ψέμα, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να στείλει αντικρουόμενα μηνύματα στα παιδιά τους. Η ανεντιμότητα των γονέων μπορεί τελικά να μειώσει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει την ατιμωρησία στα παιδιά» εξήγησε στο she knows ο Επίκουρος Καθηγητής Setoh Peipei από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του NTU της Σιγκαπούρης.
Φυσικά, αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε μόνο σε μερικές εκατοντάδες παιδιά και τα αποτελέσματα ήταν εξ ολοκλήρου αυτοαναφερόμενα - δηλαδή μόνο τα παιδιά που ήξεραν ότι άκουγαν ψέματα από τους γονείς τους, θα μπορούσαν να το αναφέρουν. Ωστόσο, ακόμα και μια πολύ περιορισμένη μελέτη όπως αυτή, μας δείχνει μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση όταν πρόκειται για αυτά τα «αβλαβή» αθώα ψέματα.
Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εμφυσήσεις μια καλή συμπεριφορά στα παιδιά χωρίς να πεις ψέματα. Ο Peipei προτείνει ότι οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους, να δώσουν πληροφορίες, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν, να προσφέρουν επιλογές και να λύσουν τα προβλήματα μαζί. Ο στόχος των ερευνητών είναι στις μελλοντικές έρευνες να καταφέρουν να δείξουν στους γονείς τι είδους ψέματα πρέπει να αποφεύγουν και να διερευνήσουν άλλες πηγές πληροφοριών, όπως τους ίδιους τους γονείς, για να αναφέρουν τις ίδιες εμπειρίες που είχαν τα παιδιά τους με το ψέμα τους.
Έτσι λοιπόν, την επόμενη φορά που θα καταχραστείς την γονεϊκή εξουσία, λέγοντας στο παιδί σου ότι θα το πετάξεις στη θάλασσα ή απλά θα το αφήσεις στο δρόμο αν δεν κάτσει καλά, ίσως να θυμηθείς πώς αυτό θα το επηρεάσει στην μετέπειτα ζωή του όταν δεν θα μένετε πια μαζί στο ίδιο σπίτι.