1. Να τα αγκαλιάζεις περισσότερο
Όχι, δεν είναι καθόλου χωρίς σημασία αυτή η συμβουλή. Σύμφωνα με έρευνα του Nationwide Children’s Hospital στο Οχάιο, η σωματική επαφή κατά τη διάρκεια ανάπτυξης ενός μωρού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες εδώ. Οπότε... αγκάλιασε και ταχτάρισε το μωράκι σου όσο περισσότερο μπορείς. Εκτός της χαράς που λαμβάνεις εσύ η ίδια από αυτό, ξέρεις ότι κάνεις καλό και σε εκείνο. Και στο μυαλό του. Έχεις λοιπόν έναν ακόμη λόγο!
2. Μίλα τους συνέχεια
Από βρέφη κιόλας. Ακόμη και αν νομίζεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν. Είναι βέβαιο ότι αυτή η πρακτική τους κάνει πολύ καλό και εσύ θα το αντιληφθείς αυτό αργότερα. Σπείρε για να θερίσεις -και σε αυτό τον τομέα!
Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν -κατά μέσο όρο- περί τη μία με δύο λέξεις την εβομάδα από τους 18 έως τους 24 μήνες. Στα παιδιά όμως τα οποία "εκτίθενται" σε περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα το ποστοστό αυτό ανεβαίνει εντυπωσιακά και μαζί ο ρυθμός με τον οποίο αφομοιώνουντην όποια γνώση.
Εκτός από τα παραμύθια, βάλε στο πρόγραμμα να αφηγείσαι και τη μέρα σου -εντάξει... στολίζοντάς την λίγο όπου πρέπει! Το λεξιλόγιό τους έτσι εμπλουτίζεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό και το μυαλό τους εξασκείται έντονα από πολύ μικρή ηλικία.
Αυτό το διάβασες; 6 μυστικά για να μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο παιδί
3. Χρησιμοποίησε το δάχτυλό σου
Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής, έχει φανεί πως τα παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα λέξεις όταν κάποιος τους δείχνει με το δάχτυλο αυτό για το οποίο τους μιλά. Είτε πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο, είτε για εικόνες στον κόσμο γύρω τους, μην ντρέπεσαι. Αυτό το "δεν δείχνουμε ποτέ με το δάχτυλο" έχει και εξαιρέσεις!
Διάβασε κι αυτό: Τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς -και πώς να τα αποφύγεις
4. Ενθάρρυνε τη δημιουργικότητά τους
Στην αγορά υπάρχουν τα πάντα πια... Ό,τι είδους παιχνίδι θελήσεις θα το βρεις. Και θα το αγοράσεις. Ή εσύ, ή οι παππούδες, οι νονές, συγγενείς, φίλοι!!! Και σίγουρα θα έχεις δεί -ή ακούσει- περιπτώσεις παιδιών που έχουν άπειρα παιχνίδια και δείχνουν ένα "ανεξήγητο" κόλλημα στην κατσαρόλα, το τάπερ και τις κουτάλες της μαμάς!!!!
Ε, δεν είναι τυχαίο!! Οι ειδικοί μάλιστα προτρέπουν τους γονείς να "δεσμεύουν" τα παιδιά -ιδιαίτερα της μικρής ηλικίας- όσο γίνεται λιγότερο με κανόνες και "στημένα, προκάτ παιχνίδια".
Δώσε τους ένα κουτί και μερικές κηρομπογιές, δημιούργησε ένα ασφαλές πλαίσιο και άσε τα να δημιουργήσουν. Θα εκπλαγείς.
5. Επιβράβευσέ τα
Αυτό ισχύει σε όλες τις περιτπώσεις. Ό,τι και αν θέλεις να καταφέρεις, σε όποια ηλικία και αν αναφέρεσαι, είναι το "κερασάκι" στην τούρτα. Όσο μικρή και αν είναι η προσπάθεια, ανεξάρτητα πάντα από το αποτέλεσμα, η επιβράβευση πρέπει να είναι άμεση και ξεκάθαρη. Μόνο έτσι θα βρει κάποιος λόγο και κίνητρο για να προσπαθήσει ξανά και περισσότερο.
Διάβασε επίσης: 10 "μαγικές" εκφράσεις για να τονώσεις την αυτοεκτίμηση του παδιού σου