Μήπως πιέζεις υπερβολικά το παιδί σου; Τα στοιχεία που το δείχνουν

19.08.2016
Η υπερβολική πίεση του παιδιού για καλές επιδόσεις στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες οδηγούν σε άγχος και κατάθλιψη όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες πολλοί γονείς με υψηλές προσδοκίες για την επίδοση των παιδιών - είτε με γνώμονα τους καλούς βαθμούς, είτε μέσω υπερβολικών αντιδράσεων σε περίπτωση λάθους - εν αγνοία τους συμβάλλουν στη διιατάραξη της ψυχοσύνθεσης του παιδιού.

Όταν οι γονείς γίνονται πιεστικοί τα παιδιά το εκλαμβάνουν στη λογική πως ότι και να κάνουν δεν είναι ποτέ αρκετά καλά, εξηγεί ο Επίκουρος καθηγητής Ryan Hong, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Στην μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα παιδιών πέντε ετών από σχολεία της Σιγκαπούρης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά με πιεστικούς γονείς είχαν την τάση να είναι υπερβολικά αυστηρά με τον εαυτό τους με την τάση αυτή να γίνεται εντονότερη με τα χρόνια. Αυτά τα παιδιά με έντονη και σκληρή αυτοκριτική ήταν κι όσα υπέφεραν από έντονο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια καλή μορφή τελειομανίας όπου το παιδί φοβάται να κάνει το παραμικρό λάθος γιατί έτσι θα χαλάσει την εικόνα του "τέλειου". Μακροπρόθεσμα αυτή η πρακτική είναι επιζήμια για την εξέλιξη και την προσαρμογή του ατόμου στην ενήλικη ζωή εντείνοντας το αίσθημα του άγχους και των καταθλιπτικών συναισθημάτων.

Τι σημαίνει πιεστικός γονέας;

Τι σημαίνει πιεστικός γονέας;

Η έννοια του πιεστικού γονέα καθορίστηκε το πρώτο έτος της μελέτης μέσω ενός παιχνιδιού. Γονέας και παιδί κλήθηκαν να λύσουν γρίφους εντός προθεσμίας και ο γονέας μπορούσε να βοηθήσει το παιδί όποτε αυτό ήταν αναγκαίο.

Ωε πιεστικός γονέας θεωρήθηκε αυτός που παρέμβαινε όποτε υποψιαζόταν πως το παιδί θα έκανε λάθος. Ο σκοπός της άσκησης ήταν να παρατηρηθεί κατά πόσο ο γονέας παρμβαινε στην προσπάθεια επίλυσης ακόμη κι όταν δεν υπήρχε ανάγκη γι΄αυτό.