Ένα μωρό γεννιέται: Τρυφερά έθιμα ανά τον κοσμο

03.08.2016
Κάθε κουλτούρα έχει τα δικά της έθιμα και τις παραδόσεις όσον αφορά τον ερχομό ενός νέου μωρού. Κάποια από αυτά έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην ιστορία, άλλα προέρχονται από τη θρησκευτική παράδοση ενώ άλλα - όπως το γνωστό πλέον babyshwer - είναι πιο σύγχρονες επινοήσεις. Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις πιο τρυφερές παραδόσεις για τα νεογέννητα μωράκια. Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα

1. Νιγηρία

Οι γιαγιάδες έχουν σημαντική θέση στα έθιμα που ακολουθούν μια γέννηση στη Νιγηρία και είναι αυτές που αναλαμβάνουν το πρώτο του μπανάκι. Το έθιμο θέλει τη μητέρα της νέας μαμάς να κάνει το πρώτο μπάνιο του εγγονού αλλά σε αρκετές περιπτώσεις το έργο το αναλαμβάνει η πεθερά ή και οι δύο γιαγιάδε μαζί. Με αυτό τον τρόπο το μωράκι μπαίνει κι επίσημα στην οικογένεια!

2. Γουατεμάλα

Στη Γουατεμάλα μια νέα μανούλα - όπως και στην Ελλάδα - δε βγαίνει από το σπίτι για 40 ημέρες μετά τον τοκετό. Σε αυτό όμως το έθιμο ιδιαίτερη σημασία έχει και το πρώτο γεύμα της νέας μαμάς που δεν είναι άλλο από τη... σούπα και υπάρχει και λόγος. Ο κύριος στόχος είναι η γυναίκα ν΄ανακτήσει δυνάμεις και να πάρει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά για τον θηλασμό.

Όσο για τα νεογέννητα μωράκια, φορούν στον καρπό ένα κόκκινο σχοινάκι για να προστατευτούν - σύμφωνα με την παράδοση των Μάγια - από τα κακά πνεύματα. Όπως λέγεται τα μωράκια έχουν τρυφερές ψυχές που έλκουν το κακό και γι΄αυτό και το κόκκινο φυλαχτό πρέπει να φορεθεί για όσο μεγαλύτερο διάστημα.

3. Πακιστάν

Σύμφωνα με την πακιστανική κουλτούρα, μια τελετή ονόματι ακικα λαμβάνει χώρα επτά ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Κατά την τέλεσή της γίνεται ονοματοδοσία και ξυρίζονται τα μαλλάκια του μωρού (όσα έχει). Στη συνέχεια τα μαλλιά ζυγίζονται και ανάλογα με το βάρος τους δίνεται το ποσό που αντιστοιχεί το βάρος αυτό σε ασήμι ή χρυσό σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

4. Ινδονησία

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση η ψυχή ενός μωρού είναι τόσο αγνή που αν τα ποδαράκια του αγγίξουν το έδαφος στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί να καταληφθεί από κακά πνεύματα που υπάρχουν κάτω από τη γή γι΄αυτό και το μωράκι πρέπει πάντα να είναι στην αγκαλιά κάποιου. Όταν κλείσει τους τρεις με τέσσερις μήνες ζωής και συγκεκριμένα τις 105 ημέρες, η οικογένεια διοργανώνει μια τελετή που λέγεται Οτόν όπου ιερέας ευλογεί το μωράκι και το καλωσορίζει στον κόσμο μαζί με τη μαμά φύση.

5. Ινδία

Σε κάποιες περιοχές της Ινδίας υπάρχει η παράδοση αντί ν΄αγοράζονται νέα ρουχαλάκια για το νέο μωρό, τα πρώτα ρουχαλάκια του να έχουν φορεθεί από άλλο μέλος της οικογένειας καθώς με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται στο νεογέννητο η ενέργεια και οι αξίες της οικογένειας.

6. Νέα Ζηλανδία

Η εγκυμοσύνη θεωρείται ιδιαίτερο γεγονός στην κουλτούρα των Μαορι. Σύμφωνα με την παράδοση μανούλα και μωρό πρέπει να μείνουν ήρεμοι και χωρίς κανένα άγχος κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης κι αυτό γιατί το μωράκι μπορεί ν΄αντιλαμβάνεται τα πάντα ήδη από την κοιλίτσα της μαμάς του. Ανεξάρτητα με το πού γεννιέται ένα μωράκι - σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν τύχει να γεννηθεί - σύμφωνα με την παράδοση των Μαορί ο πλακούντας πρέπει να "φυτευτεί" στη γη των προγώνων του, στη Νέα Ζηλανδία.

7. Ιράν

Στην κουλτούρα του Ιράν η νέα μανούλα στηρίζεται στην μαμά της τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα κι αυτό γιατί η ίδια σύμφωνα με το έθιμο η λεχώνα μένει στο κρεβάτι για ξεκούραση 10 ημέρες μετά. Αυτό το διάστημα η μητέρα της αναλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού και το μωράκι. Το έθιμο μάλιστα θέλει τη λεχώνα να τρέφεται με ένα συγκεκριμένο γλυκάκι τις πρώτες 10 ημέρες, το λεγόμενο Κάτσι που φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και μπαχαρικά κι αυτό για να γεμίσει την απαραίτητη ενέργεια.

8. Νότια Κορέα

Οι νέες μανούλες στη Νότια Κορέα τρώνε μια σούπα από φύκι (miyuk gook) μετά τη γέννα του μικρού τους και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες μετά. Τα συστατικά της σούπας λέγεται πως καθαρίζουν το αίμα και κάνουν καλό στη λεχώνα δίνοντάς της βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

9. Βραζιλία

Στην κουλτούρα της Βραζιλίας οι λοιγούρες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Μάλιστα, οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι αστειεύονται λέγοντας πως αν η έγκυος δε φάει αυτό που λιγουρεύτηκε το παιδί θα μοιάζει με το φαγητό αυτό. Όσο για τους επισκέπτες, η οικογένεια τους ταρτάρει λεμπραντσίνας - μικρές λιχουδιές για τον εορτασμό της άφιξης του μωρού.

10. Μεξικό

Στο μεξικό οι γυναίκες της οικογένεια φροντίζουν τη νέα μανούλα επί 40 ημέρες, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας το σπίτι, προσέχοντας το μωρό και προσφέροντας τις συμβουλές τους. Σύμφωνα με την αράδοση για παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής, μεγάλη σημασία έχει ο αφαλός του μωρού οποίος καλύπτεται με μια αυτοκόλλητη γάζα ενώ πολλές φορές τοποθετούν πάνω ένα κουμπί ή ένα κέρμα.

11. Ινδιάνοι

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά έθιμα στις διάφορες φυλές των Ινδιάνων, των ιθαγενών της Αμερικής. Τα παιδιά των Χόπι για παράδειγμα δεν πρέπει να δουν το φως του ηλίου για τουλάχιστον 19 ημέρες μέχρι να γίνει μια ειδική τελετή ονοματοδοσίας. Το μωράκι κατά την ανατολή του ηλίου λούζεται νε νερό και καλαμποκαλέυρο από τις γιαγιάδες του. Οι θείες του μωρού επίσης το πλένουν και του προσφέρουν δώρα ενώ παράλληλα προτείνουν ονόματα. Η γιαγιά είναι αυτή που θα διαλέξει ένα από τα προτεινόμενα ονόματα και να το παρουσιάσει στον Θεό ήλιο κατά την ανατολή του.

12. Ιρλανδία

Οι γονείς πασπαλίζουν με ψίχουλα από το πρώτο κομμάτι της γαμήλιας τούρτας τους το κεφαλάκι του μωρού ως μέρος του τελετουργικού της βάφτισης για μια ευτυχισμένη ζωή.

13. Πουέρτο Ρίκο

Τα νεογέννητα μωράκια στο Πουέρτο Ρίκο φορούν μαύρο βραχιόλι που ονομάζεται mano de Azabache και έχει ως στόχο να αποκρούσει το κακό και να φέρει καλή τύχη για το μωρό.

14. Ελλάδα...

Τα ελληνικά έθιμα που συνοδεύουν τη γέννηση ενός μικρού παιδιού δε θα θέλαμε να τα συνοψίσουμε σε μια παράγραφο γι΄αυτό θ΄ακολουθήσει πλήρες άρθρο για τις ελληνικές παραδόσεις και τα έθιμα της εγκυμοσύνης! Μείνει συντονισμένη.