Τα ευρήματα έρευνας του πανεπιστημίου του Cambridge, δείχνουν πως οι καβγάδες μπροστά στα παιδιά έχουν επιπτώσεις στην μετέπειτα ζωή τους. Τομογραφίες εγκεφάλου αποκάλυψαν πως τα παιδιά που βιώνουν ήπια έως μέτρια οικογενειακά προβλήματα, όπως ένταση μεταξύ των γονέων, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ή έλλειψη αγάπης μεταξύ των μελών της οικογένειας, μέχρι την ηλικία των 11 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχιατρικών ασθενειών.
Προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν στην επίδραση της παραμέλησης και της κακοποίησης των παιδιών, ωστόσο, τα νέα δεδομένα δείχνουν πως ακόμη και τα προβλήματα μεταξύ των γονέων επηρεάζουν σημαντικά τη ψυχοσύνθεση των παιδιών.
Τι έδειξε η έρευνα
Τι έδειξε η έρευνα
Για να καταλήξουν στα παρακάτων συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν με εγκεφαλική απεικόνιση τον εγκέφαλων 58 εφήβων ηλικίας 17-19 ετών. Οι νέοι επιλέχθηκαν μέσα από μια "δεξαμενή" 1.200 νέων που είχαν κληθεί να θυμηθούν και να καταγράψουν τα αρνητικά γεγονότα που είχαν βιώσει στην παιδική τους ηλικία, μέχρι και 11 ετών.
Οι 27 από αυτούς βρέθηκαν να είχαν πραγματικά δύσκολα παιδικά χρόνια ενώ οι υπόλοιποι αντιμετώπιζαν "ήπια έως μέτρια¨οικογενειακά προβλήματα. Όπως αποδείχτηκε, ακόμη και στην δεύτερη περίπτωση τα άτομα είχαν μικρότερη παρεγκεφαλίδα, ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη ρύθμιση του στρες, κάτι που μπορεί να δηλώνει αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.
Όπως δηλώνει ο Δρ Nicholas Walsh, από τη Σχολή Ψυχολογίας του UEA "Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι η έκθεση σε αντιξοότητες κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εξέλιξη κάποιας ψυχιατρικής νόσου".
Αυτό δηλαδή που αποδείχτηκε είναι πως δεν είναι μόνο οι σοβαρές μορφές κακοποίησης αλλά και οι τσακωμοί και τα προβλήματα μεταξύ τνω γονέων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Μακριά από τα παιδιά λοιπόν οι καυγάδες και οι τσακωμοί...