Όπως λένε οι επιστήμονες, αν το παιδάκι σου αργεί να περπατήσει, δε χρειάζεται να ανησυχείς για κάτι, αφού η ηλικία στην οποία το μωράκι θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια, δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην μετέπειτα ανάπτυξή του.
Πρόσφατη μελέτη Ελβετών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Paediatrica, έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό. Όπως αποδείχτηκε, ένα βρέφος που ξεκινά να περπατά νωρίς - πχ ήδη από τον ένατο μήνα - δεν θα έχει μεγάλη διαφορά από ένα παιδάκι που θ΄αργήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα, ούτε σημαίνει κάτι για τις νοητικές του ικανότητες.
Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της καθιστής στάσης. Ένα μωρό που μπορεί να στερεώσει το κεφαλάκι του και να κάτσει σταθερό σε καθιστή στάση σχετικά νωρίς, δε σημαίνει πως είναι πιο έξυπνο ή υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ζυρίχης παρακολούθησαν την εξέλιξη 222 υγιών μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1978 και 1993.
Τα παιδιά εξετάστηκαν επτά φορές κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους και στη συνέχεια εξετάζονταν κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την ενηλικίωσή τους. Στο φάκελό τους συμπεριλήφθηκαν στοιχεία όπως η ακριβής ημερομηνία στην οποία μπόρεσαν να στηριχθούν και να καθίσουν χωρίς βοήθεια και το χρονικό διάστημα κατά το οποία κατάφεραν να κάνουν έως και πέντε συνεχόμενα βήματα χωρίς υποστήριξη.
Η μέση ηλικία για τα πρώτα βήματα είναι περίπου στο χρόνο, ωστόσο, κάποια πιο «τεμπέλικα» μωράκια μπορεί να περπατήσουν και μετά τους 18 έως και 20 μήνες.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ηλικία στην οποία τα παιδιά περπατούν ποικίλλει και δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των πρώτων βημάτων και της νοημοσύνης κατά την ενήλικη ζωή.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα