Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής; Τηρείς τους κανόνες κατά γράμμα ή σου αρέσει να κάνεις και του κεφαλιού σου; Όποια στοιχεία κι αν πλαισιώνουν την προσωπικότητά σου, μπορείς να τα εκμεταλλευθείς προς όφελός σου. Πώς; Μα φυσικά για να επιλέξεις το επάγγελμα και την καριέρα που ταιριάζει στο χαρακτήρα σου!
Σίγουρα, όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό δεν υπάρχει καλός ή κακός χαρακτήρας και προσωπικότητα. Βέβαια, συγκεκριμένα επαγγέλματα ταιριάζουν πιο πολύ σε συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Δηλαδή, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου θα αποτελέσουν δύναμη ή αδυναμία σε κάποια συγκεκριμένη εργασία ή πόστο που θα' αναλάβεις. Για παράδειγμα, τα άτομα που δεν ντρέπονται και έχουν άριστη συνοχή στον λόγο τους, θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να κάνουν παρουσιάσεις και μάλιστα μπροστά σε πολυπληθές κοινό!
Παρακάτω, θα βρεις μια λίστα με συχνά στοιχεία του χαρακτήρα που μπορεί να διαθέτεις κι εσύ και παραδείγματα επαγγελμάτων που θα ταίριαζαν στην προσωπικότητά σου. Πού θα κατέτασσες τον εαυτό σου; Η δουλειά που κάνεις σήμερα ταιριάζει με τα στοιχεία του χαρακτήρα που διαθέτεις;
Μήπως:
Α. Λειτουργείς με τη λογική, είσαι προσγειωμένη και οργανωτική; Αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερα με επαγγέλματα όπως τα λογιστικά, το μάνατζμεντ, ο προγραμματισμός υπολογιστών και γενικά καριέρες που έχουν να κάνουν με υπολογισμούς, νούμερα και προβλέψεις.
Β. Είσαι ευαίσθητη, δρας με το ένστικτο και απογοητεύεσαι εύκολα; Εύκολα θα μπορούσες να γίνεις νοσηλεύτρια, δασκάλα ή καθηγήτρια, ψυχολόγος και βρεφονηπιοκόμος.
Γ. Είσαι ενθουσιώδης, επικοινωνιακή και εξωστρεφής; Μια καριέρα στην τηλεόραση ή τα ΜΜΕ αλλά και την διαφήμιση είναι ότι πρέπει για εσένα.
Δ. Είσαι αισιόδοξη, με εκλεπτυσμένο γούστο και γεμάτη ενέργεια; Χρειάζεσαι ένα δυναμικό επάγγελμα που να μην το βαρεθείς εύκολα όπως μια θέση στα τουριστικά ή στις πωλήσεις που απαιτούν πολλά ταξίδια!
Ε. Είσαι λεπτομερής, αναλυτική, δίνεις διευκρινίσεις και σε χαρακτηρίζουν ξεκάθαρες κουβέντες; - Ασχολήσου με τις έρευνες (αστυνομικές ή επιστημονικές), τα στατιστικά και γενικά εργασίες που απαιτούν μυαλό ξυράφι!
ΣΤ. Είσαι γεννημένη ηγέτης, δυναμική και ανεξάρτητη; Χρησιμοποίησε τη δύναμή σου για να ασχοληθείς με τα Κοινά, αλλά και ως προϊσταμένη σε διάφορα πόστα ή στο Δημόσιο.
Ζ. Είσαι μια drama queen, λατρεύεις την φιλοσοφία και πετάς στα σύννεφα; Οι τέχνες θα έπρεπε να σε κερδίσουν. Θέατρο, μουσική, χορός, ζωγραφική θα μπορούσαν να σε κερδίσουν αν διαθέτεις και λόγο ταλέντο παραπάνω.
Η. Είσαι προοδευτική, ανοιχτόμυαλη και με αγάπη για τον άνθρωπο και τον πλησίον; Σκέψου μια καριέρα σε φιλανθρωπικές ή μη Κυβερνητικές οργανώσεις, ακολούθησε το χώρο της Δικαιοσύνης και των νομικών επαγγελμάτων αλλά και γενικά εργασίες με κέντρο τον άνθρωπο.
Θ. Είσαι δημιουργική, αυθόρμητη και διορατική; Οι γραφικές τέχνες, η φωτογραφία. Η μαγειρική ως σεφ θα κάνουν τη διορατικότητά σου ν' ανθίσει.
Φυσικά, η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Άλλωστε, μπορεί να συνδιάζεις χαρίσματα και στοιχεία από διάφορες κατηγορίες και απλά σου δίνουν μερικές επιλογές.
Πολλές μεγάλες εταιρίες προτού δοκιμάσουν έναν υποψήφιο σε μια προσωπική συνέντευξη του προτείνουν να συμπληρώσει σε ένα ειδικό τεστ τις δεξιότητες, τα χαρακτηριστικά αλλά και τα ταλέντα που διαθέτει. Ταυτόχρονα, του ζητούν να μιλήσει και για τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα που πιστεύει πως διαθέτει και ανάλογα κρίνουν το αν ταιριάζει με τη δουλειά ή τον εν λόγω εργασιακό περιβάλλον.
Προτού λοιπόν, κλείσεις ραντεβού για την επόμενη συνέντευξη για κατάληψη μιας θέσης εργασίας, κάνε ένα τεστ στον εαυτό σου.
Κατάγραψε σε ένα χαρτί τα προσόντα αλλά και τα ελαττώματα που πιστεύεις πως έχεις. Ζήτα από κοντινούς φίλους ή συγγενείς ή ακόμα και από παλιούς συναδέλφους να αξιολογήσουν πόσο ειλικρινής είσαι στη λίστα που συνέταξες ή πόσα τα προσόντα που νομίζεις πως διαθέτεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έπειτα, κατάγραψε τα επαγγέλματα, τα χόμπι και τις δραστηριότητες στις οποίες έχεις λάβει μέρος μέχρι σήμερα. Σημείωσε τα πάντα: από το μάθημα ζωγραφικής που λάτρευες στην Τρίτη Δημοτικού μέχρι την καψούρα για τον Καθηγητή Θρησκευτικών που λίγο έλειψε να σε στείλει στη Σχολή Θεολογίας.
Αυτή η καταγραφή θετικών και αρνητικών στοιχείων, βιωμάτων που σχετίζονται με την εργασία ή τα ταλέντα σου θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις το σωστό επαγγελματικό μονοπάτι, ειδικά στην εποχή μας που οι θέσεις είναι λίγες και οι καλύτεροι θα επιβιώσουν! Φυσικά, μην ξεχάσεις ν' απαντήσεις στα εξής τρεις ερωτήματα που όλο πιο συχνά θ' ακούσεις στις συνεντεύξεις για δουλειά:
1. Ποιό είναι το πιο σημαντικό προσόν που διαθέτεις και ποιό το μεγαλύτερο ελλάτωμα;
2. Γιατί πιστεύεις πως σου τιαριάζει το εν λόγω επάγγελμα;
3. Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε/ δέκα χρόνια;
Από την Κατερίνα Πατούλια