Η καθιστική ζωή πίσω από το γραφείο, μπορεί ν' αποτελέσει απειλή για την υγεία σου. Τα 12ωρα πίσω από έναν υπολογιστή αποτελούν παγίδα για το κορμί σου, αφού σύντομα βλέπεις πως υποφέρεις από πόνους στη μέση, τα μάτια σου τσούζουν ενώ οι αϋπνίες δεν σ' αφήνουν να κλείσεις μάτι. Για ποιά προβλήματα υγείας είναι ένοχος ο χώρος εργασίας σου και και πώς μπορείς να τα προλάβεις;
1. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το πρόβλημα: κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών και όχι μόνο (όπως αυτή που κάνουμε πληκτρολογώντας ακατάπαυστα πίσω από τον υπολογιστή μας), μπορεί να τραυματίσει το χέρι και να προκαλέσει αφόρητους πόνους. Όσον αφορά του σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, δεν είναι μόνο ο πόνος στον καρπό που σου δυσκολεύει τη ζωή. Ταυτόχρονα, αισθάνεσαι μούδιασμα των δαχτύλων και φαγούρα που όσο παραμελείς το πρόβλημα, το μούδιασμα χειροτερεύει μέχρι να υπάρξει πλήρης μυική αδυναμία. Όλα αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο μέσο νεύρο που πορεύεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου και καταλήγει στα δάχτυλα, αφού διέλθει μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Μην ξεχνάς πως τα δάχτυλα που εμπλέκονται περισσότερο στο πρόβλημα είναι ο δείκτης και ο μέσος.
Πρόληψη: προτού καταφύγεις στο χειρουργείο ή στη φαρμακευτική αγωγή, κάνε τις απαραίτητες ασκήσεις που θα βοηθήσουν στο να απελευθερωθεί η ένταση στον καρπό. Αντίθετα μάλιστα απ' ότι πιστεύουν πολύ, δεν πρέπει να ξεκουράζεις τον καρπό πάνω στις ειδικές θήκες (σαν μαξιλαράκια) που έχουν πάνω τους πολλά mouse pad. Αυτά σε βοηθούν μόνο στο να υπολογίζεις πόσο ψηλά πρέπει να κρατάς τον καρπό για να μην τον κουράζεις και να τα χρησιμοποιείς μόνο όταν κάνεις διάλειμμα από τη δακτυλογράφηση.
2. Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη:
Το πρόβλημα: αν κάθεσαι λάθος στο γραφείο και ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η κακή στάση θα κοστίσει ακριβά στην μέση και πλάτη σου. Όσο πιο ακίνητη μένεις στο γραφείο και όσο καμπουριάζεις, τόσο ο πόνος μεγαλώνει και το πρόβλημα επιδεινώνεται. Ο πόνος στη μέση και την πλάτη είναι άλλωστε η αιτία απουσίας από την εργασίας τους, εκατοντάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όμως το καμπούριασμα δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πονεμένη πλάτη. Αν στέκεσαι με τους ώμους ψηλά αλλά εκτείνεις υπερβολικά τη μέση (δημιουργώντας μια καμπύλη προς τα έξω), η μέση τραυματίζεται εξίσου σοβαρά.
Πρόληψη: εκτός του ότι πρέπει να κάθεσαι σωστά μπροστά στο γραφείο σου, πρέπει να κάνεις συχνά διαλείμματα με μικρές ασκήσεις (κυρίως κοιλιακούς και ραχιαίους) που θα σε βοηθούν να ξεπιάνεσαι και θα δυναμώνουν τον κορμό. Οι εκτάσεις για να φύγει η πίεση από τη μέση, κρίνονται απαραίτητες. Ταυτόχρονα, όσο πιο σωστά τρέφεσαι και διατηρείς το ιδανικό βάρος, τόσο ο πόνος στη μέση και την πλάτη θα μειώνεται.
3. Καταπόνηση των ματιών:
Το πρόβλημα: στις μέρες μας, οι δουλειές γραφείου περιλαμβάνουν τη χρήση του υπολογιστή ακόμα και για τις βασικές δραστηριότητες (το να οργανώσεις τα ραντεβού σου για παράδειγμα, αφού πλέον όλες οι συνεννοήσεις γίνονται ηλεκτρονικά). Όσο περισσότερο χρόνο περνάς πίσω από την οθόνη και μάλιστα μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας (προστατευτικό φίλτρο οθόνης, σωστή απόσταση από την οθόνη), τόσο τα προβλήματα με την όρασή σου θα χειροτερεύουν. Αρχικά, είναι πιθανό ν υποφέρεις από ξηροφθαλμία ενώ δεν θα λείψουν και οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι και τα κλαμένα μάτια.
Πρόληψη: για ν' αποφύγεις την καταπόνηση των ματιών, ξεκίνα μεγαλώνοντας τη γραμματοσειρά των κειμένων που διαβάζεις ή γράφεις για να μην χρειάζεται να πλησιάζεις πολύ κοντά στην οθόνη, κάνοντας έτσι την ανάγνωση ευκολότερη. Ταυτόχρονα, μπορείς να κάνεις μικρά διαλείμματα εστιάζοντας την προσοχή σου κάπου αλλού εκτός οθόνης, να έχεις το απαραίτητο προστατευτικό φίλτρο οθόνης, να μειώσεις την φωτεινότητα του pc και φυσικά να δουλεύεις σε όσο το δυνατόν φυσικότερο φωτισμό δωματίου.
4. Ενοχλητικά βακτήρια:
Το πρόβλημα: σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το γραφείο σου έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα του σπιτιού σου. Οι άνθρωποι τρώνε κι πίνουν πάνω στο γραφείο της δουλειάς αλλά σχεδόν ποτέ δεν ασχολούνται με τον εξονυχιστικό καθαρισμό του. Το τηλέφωνο είναι το πιο βρώμικο και ακολουθεί η οθόνη, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο (ειδικά οι τροφές και τα ψίχουλα που παγιδεύονται ανάμεσα στα πλήκτρα).
Πρόληψη: αν συνηθίζεις να τρως στο γραφείο, απομάκρυνε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο από μπροστά σου. Έπειτα, χρησιμοποίησε απολυμαντικά μαντήλια για τα χέρια και την περιοχή που θα λερώσεις, πριν και μετά το φαγητό. Αν στο γραφείο χρησιμοποιείς τον σπόγγο καθαρισμού της κουζίνας που μοιράζονται όλοι, ξανασκέψου το και φέρε ένα σφουγγαρά κι από το σπίτι.
5. Στρεσογόνες καταστάσεις στη δουλειά:
Το πρόβλημα: όπως και να έχει, το στρες που σου προκαλεί η δουλειά (πνευματική ή σωματική) μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα προβλήματα που θα φτάσουν ν' απειλήσουν και την υγεία σου. Πρώτα απ' όλα κινδυνεύουν τα νεύρα σου που εύκολα σπάνε εξαιτίας του μεγάλου εργασιακού στρες. Ένας στους έξι εργαζομένους σε καθιστική εργασία, εξομολογείται πως είχε βίαια ξεσπάσματα, ενώ το 2- 3% έφτασε να σπάσει ή καταστρέψει πράγματα, ασκώντας ακόμα και σωματικές βλάβες σε συναδέλφους, σύμφωνα με το πρακτορείο "Reuters". Επιπρόσθετα, το 22% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εξομολογείται πως έχει ξεσπάσει σε δάκρυα εξαιτίας του εργασιακού στρες ενώ το 9% αποκαλύπτει πως το άγχος στο χώρο εργασίας οδήγησε σε βίαιες αντιδράσεις.
Πρόληψη: κάθε φορά που νιώθεις το εργασιακό άγχος να σε πνίγει, πάρε μισή ώρα για να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης και να πάρεις βαθιές ανάσες. Για καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού και άγχους στο γραφείο, βάλε την άσκηση στη ζωή σου και ειδικά τη γιόγκα ή το πιλάτες που σε χαλαρώνουν και σε γυμνάζουν ταυτόχρονα. Ακόμα και τα μικρά διαλείμματα παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή ερχόμενη σε επαφή με φίλους στο Facebook, μπορεί να βελτιώσει τις αντοχές σου και να μειώσει τα νευράκια σου.
Eπιμέλεια: Κατερίνα Π.