Ο γνωστός ζωγράφος κι εφευρέτης στην μετάβασή του στο Μιλάνο, στην προσπάθειά του να βρει δουλειά και να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραγγελίες, σε κάθε προσφορά που υπέβαλε περιλάμβανε και μια επιστολή όπου τόνιζε τις δεξιότητες του ως μηχανικού. Λέγεται πως με την κίνηση αυτή ο ίδιος αποσκοπούσε στο να βρει μια θέση μηχανικού του στρατού ή αρχιτέκτονα, μιας και οι ηγεμόνες της εποχής εμπλέκονταν διαρκώς σε στρατιωτικές εκστρατείες και συγκρούσεις.
Σίγουρα ο τρόπος του Ντα Βίντσι δε βοηθά καθώς δε μπορείς να στέλνεις παντού τη συνοδευτική σου επιστολή αλλά σίγουρα μπορείς ν΄ακολουθήσεις το παράδειγμά του στο να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όσα πρέπει να έχεις κατά νου στο γράψιμο της συνοδευτικής επιστολής.
1. Η συνοδευτική επιστολή στόχο έχει να διαφημίσει τα προσόντα σου
Σαν άλλος Ντα Βίντσι ξεκίνα να διαφημίζεις τα προσόντα σου και τις ικανότητές σου. Είσαι πολυδοάστατη κι αυτό οφείλεις να το δείξεις μέσα όχι μόνο από το βιογραφικό αλλά κι από την επιστολή που το συνοδέυει.
2. Δείξε πως είσαι το άτομο που θέλουν
Όντας ενημερωμένη για την εταιρεία, τις δραστηριότητές της και το πόστο εργασίας, θα είσαι σε θέση να παρουσιάσεις τον εαυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να τους πείσεις πως είσαι το άτομο που ζητάνε. Το ίδιο δεν έκανε κι ο Λεονάρντο;
3. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια
Μικρά κι όχι μακροσκελή κείμενα, περιεκτικότητα και σωστή ορθογραφία είναι βασικά για να δώσεις καλή εικόνα ακόμη και πριν τη συνέντευξη.
4. Μην κάνεις κόπιες
Ένα ακόμη βασικό που πρέπει να τονιστεί είναι κι αυτό: Μην αντιγράφεις έτοιμες επιστολές από το διαδίκτυο, ούτε να στέλνεις την ίδια παντού. Για να είναι πειστική και αποτελεσματική η συστατική επιστολή πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.