Εκτός από δύσκολα αφεντικά υπάρχουν και δύστροποι συνάδελφοι που σου κάνουν τη ζωή κόλαση με αποτέλεσμα η εργασιακή ημέρα σου να είναι σε καθημερινή βάση μέσα στα προβλήματα και το άγχος. Μάθε πώς θα χειριστείς την κατάσταση για να ανακτήσεις την ηρεμία σου και να μπορέσεις να εργαστείς αναπόσπαστη και σε ένα μη τοξικο περιβάλλον.
%PHOTO1%
1. Ψυχραιμία είναι το παν
Όταν έχεις να κάνεις με ένα δύσκολο συνάδελφο το πρώτο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμη και να μην ξεστομίσεις κάτι που μπορεί αργότερα να μετανιώσεις. Πάρε βαθιά ανάσα, μέτρα μερικά δευτερόλεπτα και δώσε τόπο στην οργή. Στη συνέχεια, όταν θα έχεος ηρεμήσει σκέψου το ζήτημα και πως θα μπορούσες να το επιλύσεις. Οι αποφάσεις εν θερμώ δεν είναι ποτέ σωστές.
2. Ευγένεια που σκοτώνει
Να είσαι ευγενική κι εξυπηρετική, ακόμη κι αν ο συνάδελφος σου μιλήσει απότομα ή με ειρωνία. Αντιμετώπισέ τον με επαγγελματισμό και με ευγένεια που σπάει κόκκαλα ή βάλε συο παιχνίδι το χιούμορ για να μειώσεις την ένταση. Το παν είναι να μη δώσεις τροφή για έξτρα σχόλια ή νεύρα.
%PHOTO1%
3. Μάθε να ακούς
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν έχουμε μάθει να ακούμε κι απο εκεί ξεκινούν όλες οι παρεξηγήσεις. Μάθε να εστιάζεις στην πληροφορία, να ακούς τι σου λέει και να μη χάνεσαι στις σκέψεις σου κάθε φορά που σου μιλά ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξει ζήτημα κακής συνενόησης ή παρανόησης.
4. Ψηλά το κεφάλι
Το κακό με τους δύστροπους και περίεργους συναδέλφους είναι πως δίνουμε περισσότερη σημασία απ΄ότι χρειάζεται με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο και να νευριάζουμε. Κάθε φορά που διαισθάνεσαι όρεξη για καυγά, απόφυγε την αρνητικότητα, φέρσου επαγγελματικά, κάνε μια θετική σκέψη και συνέχισε τη δουλειά. Δεν υπάρχει ώρα για χάσιμο.
%PHOTO1%
5. Ώρα για... αναμέτρηση
Αν τα πράγματα δε διορθώνονται κι έχεις ήδη χρησιμοποιήσει τις παραπάνω τεχνικές καλά θα έκανες να κάνεις μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του. Θυμήσου μόνο να το κάνεις ιδιωτικά κι όχι μπροστά στο υπόλοιπο τμήμα. Και σε αυτή την περίπτωση μη ξεχνάς πως τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος. Διατήρησε την ψυχραιμία σου, μίλα ευγενικά κι όχι προτάσσοντας το "εγώ" αλλά το "εμείς" και αναφέρσου σε συγκεκριμένα περιστατικά.
6. Περιφρόνηση
Μερικές φορές πρέπει να μάθουμε πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν πετυχαίνουν. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην ασχοληθείς. Το να αγνοήσεις τον συνάδελφο από την κόλαση είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Απλά επικεντρώσου στην εργασία σου και στα καθήκοντά σου και προσπάθησε για όσο το δυνατό λιγότερα λόγια μαζί του.
7. Ζήτα βοήθεια
Όταν όλα τα παραπάνω αποτυγχάνουν, μη διστάσεις να αποτανθείς σε ανώτερο, όπως για παράδειγμα τον προιστάμενο ή το διευθυντή. Η κίνηση βέβαια αυτή πρέπει να είναι η τελευταία σου επιλογή και μόνο αν ο συνάδελφος σου κάνει τον βίο αβίωτο.