Η ομώνυμη ταινία σου θυμίζει κατά πολύ τον εαυτό σου καθώς το μόνο πράγμα που θα έκανε πιο ευχάριστη και ανεκτή τη δουλειά σου θα ήταν αν το αφεντικό σου εξαφανιζόταν ως δια μαγείας από τη ζωή σου. Βλέποντας τους πρωταγωνιστές να θέλουν να κάνουν «σκόνη» τα αφεντικά τους, συμπάσχεις μαζί τους και ονειρεύεσαι κι εσύ την ημέρα εκείνη που θα πάρεις την εκδίκησή σου. Επειδή όμως τα «αλάνθαστα σχέδια» και τα σκαρώματα έχουν αίσιο τέλος μόνο στις ταινίες, μήπως θα έπρεπε να επαναξιολογήσεις τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστείς την κατάσταση;
Παρακάτω παρουσιάζουμε 4 συνηθισμένους τύπους αφεντικών που σου προκαλούν ναυτία αλλά και συμβουλές για να χειριστείς την κατάσταση.
Το αφεντικό που δεν επιβραβεύει ποτέ
Εάν είσαι ο τύπος του ατόμου που παίρνει ώθηση από τον έπαινο και τα ελαφριά χτυπήματα επιδοκιμασίας στην πλάτη μάλλον ένας τέτοιος τύπος αφεντικού θα σε παιδέψει. Αντί να σου δίνει ώθηση να προχωρήσεις δείχνοντάς σου την ικανοποίησή του για την εργασία που προσφέρεις σε κρατά προσγειωμένη.
Ακόμη και αν έχεις φέρει εις πέρας την εργασία που ανέλαβες αλλά και κέρδη στην εταιρία, μην περιμένεις από τον άνθρωπο αυτό να σε ανταμείψει με λόγια ή πράξεις. Μπορεί όλα να έχουν εξελιχθεί καλά, αυτός όμως ίσως και να βρει κάποια παράλειψη ή σφάλμα. Δεν είναι ο τύπος του αφεντικού που θα αναφωνήσει «Καλή δουλειά» ενώ η μόνη επιβράβευση που σου δίνει είναι περισσότερη δουλειά!
Πώς να χειριστείς την κατάσταση; Αν το αφεντικό σου δε δείχνει ποτέ ικανοποίηση για τη δουλειά σου, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Μάθε να επιβραβεύεις η ίδια τον εαυτό σου κάθε φορά που πιστεύεις ότι το έργο σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Το αφεντικό που θυμώνει με το παραμικρό
Ποτέ δεν χαμογελά, δεν αστειεύεται και έχει συχνά κακή διάθεση. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, σίγουρα κάτι έχεις κάνει λάθος και δεν έχεις παρά να το παραδεχτείς, ακόμη και αν δεν ευθύνεσαι εσύ. Μισεί να τον διακόπτουν και θα τσαντιστεί μαζί σου αν το ραντεβού του καθυστέρησε.
Πώς να χειριστείς την κατάσταση; Τα πράγματα είναι απλά. Μη δίνεις αφορμές. Προσπάθησε να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, να βρίσκεσαι πάντα στην ώρα σου στο γραφείο και πάρε μαθήματα αυτοσυγκράτησης… Για αρχή κάθε φορά που το αίμα σου ανεβαίνει στο κεφάλι άρχισε να μετράς…1,2,3,4,5,6,7,8,9,10…
Το αφεντικό με τα "δυο πρόσωπα"
Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Από τη μια σε χαιρετά ευδιάθετα και αστειεύεται μαζί σου, πίσω από την πλάτη σου όμως ίσως ετοιμάζει την… απόλυσή σου. Τον έχεις δει για παράδειγμα να κερνάει συναδέλφους πίνοντας μαζί τους μπύρες στο διάλειμμα αλλά μετά από μερικές ημέρες τους κατηγορεί για μειωμένη παραγωγικότητα και τεμπελιά.
Πώς να χειριστείς την κατάσταση; Συνήθως καταλαβαίνεις ότι ένας άνθρωπος είναι διπρόσωπος, όταν ήδη είναι αργά. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να αντιμετωπίσεις τη κατάσταση είναι να υιοθετήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ μέχρι να βεβαιωθείς για τα κίνητρα και τις προθέσεις του προϊσταμένου σου.
Το αφεντικό που κάνει διακρίσεις
Το να δουλεύεις με ένα αφεντικό που κάνει συνεχώς διακρίσεις σε βάρος σου είναι πραγματικά αρκετά σκληρό. Μπορεί να κάνεις πολύ καλύτερα τη δουλειά σου απ΄ότι άλλοι ευνοούμενοι συνάδελφοί σου αλλά στο τέλος πάντοτε αυτοί παίρνουν τα εύσημα. Δεν είναι δίκαιο, αλλά συμβαίνει ενώ δε θα βγάλει πουθενά το να αναζητήσεις τις αιτίες. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα «γλυψίματος», τύχης ή ακόμη και ιδιαίτερης συμπάθειας. Βέβαια αυτό σου δίνει λιγοστά κίνητρα εξέλιξης καθώς σκέφτεσαι πως ότι και να κάνεις θα έρχεσαι δεύτερη.
Πώς να χειριστείς την κατάσταση; Σκέψου πως δεν είσαι η μόνη που αδικείται. Όπου βρίσκεται ένας ευνοούμενος, στον αντίποδα βρίσκονται αρκετοί άλλοι που αδικούνται. Προσπάθησε να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και μεθοδικά και κάποια στιγμή, όταν ο ευνοούμενος τα βρει σκούρα, η αξία σου θα φανεί!