Οι σχέσεις είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς, ικανοποιητικής ζωής, αλλά μπορεί να χρειαστούν πολλή δουλειά.
Τι να κάνεις όταν οι φίλοι σου δεν συμπαθούν τον σύντροφό σου
Παρακάτω θα βρεις μερικούς από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσεις τις σχέσεις σου, είτε είναι φιλικές και οικογενειακές είτε ρομαντικές.
1. Υπόθεσε ότι οι άλλοι είναι σαν εσένα
Το να κάνεις φίλους στην ενήλικη ζωή χρειάζεται πρωτοβουλίες και μπορεί να είναι τρομακτικό να βάλεις τον εαυτό σου εκεί έξω. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι άνθρωποι που συναντάς είναι πιο πιθανό να σε συμπαθούν από όσο υποθέτεις, λέει η ψυχολόγος Marisa Franco.
«Αυτό βασίζεται στην έρευνα για το ‘κενό συμπάθειας’, εξηγεί η Franco, ή στην ιδέα ότι τείνουμε να υποτιμούμε πόσο συμπαθείς είμαστε. Υπάρχει επίσης μια ξεχωριστή αλλά σχετική θεωρία γνωστή ως ‘προφητεία αποδοχής’, η οποία λέει ότι όταν οι άνθρωποι υποθέτουν ότι άλλοι τους συμπαθούν, τείνουν να είναι πιο φιλικοί και πιο ανοιχτοί. Αν θέλεις να κάνεις φίλους, η νοοτροπία σου έχει πραγματικά σημασία, λέει η Franco.
2. Μην υποτιμάς μικρές πράξεις καλοσύνης
Μια μελέτη που ανέθεσε στους συμμετέχοντες να κάνουν ευγενικά πράγματα για τους άλλους διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες υποτίμησαν πόσο εκτιμήθηκαν αυτές οι χειρονομίες. Αυτό ίσχυε είτε έκαναν κάτι για κάποιον που γνώριζαν (όπως να ψήνουν μπισκότα για έναν φίλο ή να γυρίζουν έναν φίλο τους στο σπίτι) είτε για έναν ξένο (όπως να δίνουν σε κάποιον ένα δωρεάν φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα σε μια κρύα μέρα).
«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό που δίνουν είναι λίγο, ίσως είναι σχετικά ασήμαντο», λέει ο Amit Kumar, επίκουρος καθηγητής marketing και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Αλλά οι παραλήπτες είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρούν ότι η χειρονομία είναι πολύ πιο ουσιαστική γιατί σκέφτονται επίσης το γεγονός ότι κάποιος έκανε κάτι καλό για αυτούς».
Πόσο καλά γνωρίζεις τη γλώσσα της αγάπης σου; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει!
3. Αγκάλιασε τη δύναμη του περιστασιακού τσεκαρίσματος
Το να καλέσεις ή να στείλεις μήνυμα σε μια φίλη μόνο για να πεις ένα «γεια» τείνει να σημαίνει περισσότερα από ό,τι συνειδητοποιούμε, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που περιελάμβανε 13 μικρά πειράματα. Σε ορισμένα, οι συμμετέχοντες επικοινώνησαν με κάποιον που θεωρούσαν φίλο. Σε άλλα, ήρθαν σε επαφή με κάποιον με τον οποίο ήταν φιλικοί αλλά θεωρούσαν αδύναμη σχέση.
Για να δείξουν πόσο λίγα χρειάζονται για να ανεβάσουν τη διάθεση κάποιου, οι ερευνητές κράτησαν σκόπιμα τον πήχη χαμηλά για αυτό που θεωρούνταν «επικοινωνία». «Ακόμα και το να στείλεις ένα σύντομο μήνυμα για να δεις αν είναι καλά, να πεις ότι τον σκέφτεσαι και για να ρωτήσεις πώς τα πάει μπορεί να εκτιμηθεί περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι», λέει η Peggy Liu, πρόεδρος του marketing, αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Katz Graduate School of Business του Πανεπιστημίου του Pittsburgh και συγγραφέας αυτής της μελέτης.
4. «Στρέψου» προς τον σύντροφό σου όλη την ημέρα
Οι ψυχολόγοι John και η Julie Gottman έχουν περάσει δεκαετίες μελετώντας τι κάνει τον γάμο να ξεχωρίζει και στο βιβλίο τους «The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy», υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά συνοψίζονται στη «στροφή» προς τον σύντροφο σου.
Όπως επισημαίνουν, τα άτομα σε σχέση καλό θα ήταν να κάνουν επανειλημμένες προσφορές ο ένας για την προσοχή του άλλου όλη την ημέρα. Σε απάντηση, το άλλο άτομο μπορεί να αντιδράσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να αγνοήσει την προσέγγιση (αποστροφή), να ανταποκριθεί αρνητικά ή αναγνωρίσει την προσφορά θετικά με κάτι τόσο απλό όπως ένα νεύμα ή ένα άγγιγμα.
«Ας πούμε ότι λέω στον John: «Ουάου, κοίτα αυτό το όμορφο πουλί έξω από το παράθυρο!» λέει η Julie. «Ο John μπορεί να με αγνοήσει εντελώς. Μπορεί να πει: ‘Θα σταματήσεις να προσπαθείς να με διακόψεις; Διαβάζω!’, ή μπορεί να πει, ‘Ουάου, ναι!’». Σε ένα από τα πιο γνωστά πειράματα των Gottmans, παρακολούθησαν ζευγάρια κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έμειναν παντρεμένοι για χρόνια «στρέφονταν ο ένας προς τον άλλον» περισσότερο από το 80 τοις εκατό του χρόνου. Όσοι χώρισαν το έκαναν μόνο στο 30% των περιπτώσεων.
5. Αναγνώρισε το «κανονικό συζυγικό μίσος»
Ο Terrence Real, οικογενειακός θεραπευτής και συγγραφέας του βιβλίου του «Us: Getting Past You and Me to Build a More Loving Relationship», πιστεύει ότι στις περισσότερες σχέσεις υπάρχουν τρεις φάσεις αγάπης: αρμονία, δυσαρμονία και επιδιόρθωση. Ωστόσο, ο πολιτισμός μας δεν εξοπλίζει τους ανθρώπους να μιλήσουν - ή να αντιμετωπίσουν - αυτό το αναμενόμενο δεύτερο στάδιο δυσαρμονίας ή απογοήτευσης. Όμως η αναγνώριση και μόνο μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σου.
6. Καλλιέργησε το «freudenfreude»
Σε αντίθεση με το schadenfreude, όταν απολαμβάνουμε τις κακοτυχίες των άλλων, το «freudenfreude» περιγράφει την ευδαιμονία που νιώθουμε όταν κάποιος άλλος πετυχαίνει — ακόμα κι αν δεν μας αφορά. Υπάρχουν οφέλη από το να μοιράζεσαι τη χαρά κάποιου άλλου. Μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να βελτιώσει την ικανοποίηση από τη ζωή.
Ένας εύκολος τρόπος για να βιώσεις περισσότερο freudenfreude είναι να επιβραβεύεις και να χαίρεσαι με τους φίλους και τα αγαπημένα σου πρόσωπα για τις μικρές τους νίκες ή τα φωτεινά σημεία της ημέρας τους. Κάνοντας αυτό, μετατρέπεσαι σε «θεατή της χαράς» — και σου δίνει την ευκαιρία να δεις τους ανθρώπους γύρω σου στα καλύτερά τους.