Επιστολές προς την πρόεδρο της ''Αθήνα 2004''

30.07.2002
Εκατοντάδες γράμματα λαμβάνει καθημερινά η πρόεδρος της ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, στα οποία εκφράζεται η επιθυμία των Ελλήνων να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Οι ''Εικόνες'' προμηθεύτηκαν από το ''Τμήμα Εισερχομένων'' την αλληλογραφία, μέρος της οποίας παρουσιάζουν... αποκλειστικά.
Εκατοντάδες γράμματα λαμβάνει καθημερινά η πρόεδρος της ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, στα οποία εκφράζεται η επιθυμία των Ελλήνων να προσφέρουν τη βοήθειά τους για την επιτυχία των Αγώνων. Οι ''Εικόνες'' προμηθεύτηκαν από το ''Τμήμα Εισερχομένων'' την αλληλογραφία, μέρος της οποίας παρουσιάζουν... αποκλειστικά.

Γραφείο προέδρου, εισερχόμενο
Αριθμός πρωτοκόλλου 630
Ημερομηνία παραλαβής 15/02/02


Αγαπητή Γιάννα,
αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτό το γράμμα και να σας κάνουμε γνωστό ότι όλη η τάξη μας και τα παιδιά επιθυμούμε να πάρουμε μέρος στον "Εθελοντισμό". Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράματα, όπως να κρατάμε καθαρούς τους χώρους που θα αθλούνται ή θα προγυμνάζονται οι αθλητές, να τους βοηθάμε στη μεταφορά των αποσκευών τους, να τους ψυχαγωγούμε με τα τραγούδια που έχουμε μάθει στο σχολείο μας ή με τη φλογέρα μας να τους παίζουμε ωραίους σκοπούς..."


Η παραπάνω παράγραφος είναι παρμένη από το δισέλιδο γράμμα που έστειλαν στο γραφείο της προέδρου του "Αθήνα 2004" οι μαθητές του πρώτου τμήματος της τετάρτης τάξης του Γ' Τοσίτσειου Αρσακείου.

Οι μαθητές της Β' γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη σε συνεργασία με εκείνους του Κολεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα δικό τους πρόγραμμα με θέμα "Εθελοντισμός στην Ολυμπιάδα". Στο γράμμα που έστειλαν στη Γιάννα Αγγελοπούλου ζητούν τη δική της παρουσία στις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούν.

Ερρωσθε Ολυμπικώς
"Γραφείο προέδρου εισερχόμενο
Αριθμός Πρωτοκόλλου 1063
Ημερομηνία παραλαβής 22-03-02


Ερίτιμε κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου,
"...Οταν όμως σας είδα με σάρκα και οστά στη συγκέντρωση για τον εθελοντισμό (5.12.2001) στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" - η γυναίκα μου είναι εθελόντρια αδελφή του Ε.Ε.Σ. - , αναθεώρησα την αντίληψή μου και χάρηκα, διότι είδα ότι η συμπεριφορά σας είναι αυθόρμητη και ευρήκα επαλήθευση στη θεωρία μου, την οποία έχω δανεισθεί από τον Ντοστογιέφσκυ, ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο" ... "Το γέλιο δημιουργεί συνανθρώπινη προσέγγιση και συμφιλίωση, δημοκρατική ευαισθησία, η οποία αποδιώκει τη μισαλλοδοξία και τη βία και γεννά την ευγενή άμιλλα. Τριάντα αιώνες ελληνικού πολιτισμού μού δίνουν την πρωτοπορία Υγιαίνετε και "ΕΡΡΩΣΘΕ ΟΛΥΜΠΙΚΩΣ". Αυτός ο χαιρετισμός είναι ιδικής μου επινοήσεως και πιστεύω ότι πρέπει να καθιερωθεί ως επίσημος χαιρετισμός, ως σύνθημα, όχι μόνο καθ' όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών καθώς και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 αλλά και μονίμως, μάλιστα δε διεθνώς, ακόμη και ως έμβλημα (ΜΟΤΟ) κάτω από το σήμα των πέντε κρίκων".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης στη διάρκεια του 2002 της έστειλε αυτή τη μαντινάδα:
"Φίλος για φίλο χάνεται
Φίλη για φιλενάδα
Σύντεκνος για συντέκνισσα".


Τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης δίνουν το δικό τους μήνυμα. 'Εστειλαν μία μαντινάδα στα γραφεία του "Αθήνα 2004". Η Γιάννα φοίτησε στο ίδιο σχολείο και έχουν λόγο να αισθάνονται υπερήφανα. Το περιεχόμενο του κειμένου τους ξεχωρίζει, λόγω καταγωγής. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς 14χρονα κορίτσια και αγόρια γράφουν: "Τα κρητικά τα χώματα όπου και να τα σκάψεις, αίμα παλικαριών θα βρεις, κοκάλα θα ξεθάψεις. Να ζήσει η πρόεδρος για την Ολυμπιάδα, η Γιάννα που εδόξασε στον κόσμο την Ελλάδα. Το Τρίτο το Γυμνάσιο σ' εύχεται επιτυχία στο έργο σου και στη ζωή, να έχεις επιτυχία".

Μέσω fax, ένας περιπτεράς από την Κρήτη έστειλε τη δική του μαντινάδα στην πρόεδρο του "Αθήνα 2004":
"Είσαι γυναίκα όμορφη
με αρχοντιά και χάρη
χαλάλι η θέση που κρατάς
τσι Κρήτη μας καμάρι"


Αιωνόβιος εθελοντής

"Γραφείο προέδρου, εισερχόμενο
Αριθμός Πρωτοκόλλου 1062
Ημερομηνία παραλαβής 22-03-02


Αξιότιμος Κυρία,
είμαι ένας εκ των ολίγων πιστεύω, εν ζωή λαμπαδηδρόμων που μετάσχων στην μεταφοράν της ιεράς φλόγας, εκ της Ολυμπίας εις Βερολίνον, για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936". Ο συντάκτης της επιστολής είναι 92 ετών. 'Εχει στην κατοχή του τη μεταλλική δάδα, τα σύμβολα που κουβαλούσε όταν μετέφερε τη φλόγα. Συνεχίζει: "Επειδή ήδη άγω το 92ο έτος της ηλικίας μου, "αι δε βουλαί του κυρίου είναι άδηλοι", συμβαίνει μάλιστα να μην έχω κληρονόμους, διακαής επιθυμία μου είναι τα άνω Ολυμπιακά σύμβολα να θέσω με τη δική σας συγκατάθεση εις την διάθεσίν σας, ώστε να τύχουν κάποιας επωφελούς χρήσεως, εις μουσειακό χώρο ή αλλαχού, επ' ευκαιρία και των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004"".


"Γραφείο προέδρου, εισερχόμενο
Αριθμός Πρωτοκόλλου 1263
Ημερομηνία παραλαβής 08-04-02

Προς κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη
Από Αndrew Α. Αthens (πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου).


Αγαπητή Γιάννα,
είμαι στην ευχάριστη θέση να σου προτείνω, για ακόμα μία φορά, να είσαι η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα που οργανώνει το ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο για το 2002. Το θέμα που θα ασχοληθούμε αυτήν τη χρονιά είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα συνεχίζει να εργάζεται για να σου προσφέρει όλα τα εφόδια από μέρους του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Επίσης πιστεύουμε ότι αυτή η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία σε όλους εμάς να σου δείξουμε την εκτίμηση για όσα κάνεις στον βωμό της προώθησης των αγώνων καθώς και της εθνικής μας ταυτότητας".


Κάποιοι, πριν χαράξουν νέα σύνορα, δεν σκέφτηκαν πως στη γραμμή τους μπορεί να περίσσευαν κορμιά και συνειδήσεις ανθρώπων. Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε η "Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Εγκλωβισμένους", από τη Λευκωσία της Κύπρου στο γραφείο της προέδρου των Ολυμπιακών Αγώνων του "Αθήνα 2004".

Γραφείο προέδρου, εισερχόμενο
Αριθμός Πρωτοκόλλου 1215
Ημερομηνία παραλαβής 03-04-02


Αξιότιμη κυρία Αγγελοπούλου
εκ μέρους των δύο παιδιών του κρυφού σχολείου της κατεχόμενης Καρπασίας θα ήθελα να σας ευχηθώ κάθε πραγματική επιτυχία στους δύσκολους στόχους της επιτροπής σας. Ως μικρό δείγμα εκτίμησης και αγάπης τα παιδιά σας στέλνουν λίγο χώμα από την κατεχόμενη αυλή του δημοτικού τους σχολείου και παράλληλα σας εκφράζουν την επιθυμία να είναι εθελοντές".


'Ετοιμη να αναλάβει δράση δήλωσε και η "Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Νότιας Ελλάδας", με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της ''Αθήνα 2004''.. Στην επιστολή αναφέρεται πως τα 56 σωματεία που έχει στη δύναμή της είναι έτοιμα να παίξουν τον ρόλο τους στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον "Σύλλογο προστασίας περιβάλλοντος Δάσους Λεκατσά Μυρσίνη - Πρεβέζης", που δηλώνει ''παρών'', καταγράφοντας μια σειρά από υπηρεσίες που μπορεί να αναλάβει στη διάρκεια των Αγώνων.

Τις επιστολές, τις περισσότερες από τις οποίες διαβάζει προσωπικά η κ. Αγγελοπούλου, παραλαμβάνει ο συνεργάτης του γραφείου Βασίλης Δημητρόπουλος ή η διευθύντρια του γραφείου Βένια Παπαθανασοπούλου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αποστολείς εξεπλάγησαν όταν χτύπησε το τηλέφωνό τους και στην άλλη άκρη της γραμμής συνειδητοποίησαν ότι βρισκόταν η πρόεδρος της ''ΑΘΗΝΑ 2004'', η οποία είχε καλέσει για να δώσει μία απευθείας απάντηση σε κάποιο αίτημα.