Μήπως βρωμάς και δεν το ξέρεις;

21.07.2009
Ενώ ακολουθείς σαν Ευαγγέλιο όλους τους κανόνες υγιεινής, το σώμα σου αντί να ευωδιάζει, μυρίζει αρκετά περίεργα. Έχεις σκεφτεί ότι για τη δυσοσμία αυτή μπορούν να ευθύνονται δέκα όχι και τόσο ορατοί αλλά παράξενοι λόγοι; Από το γρήγορο σκούπισμα μετά το μπάνιο, μέχρι και το συχνό φτάρνισμα, μάθε γιατί μυρίζεις και πάρε τα μέτρα σου.

Ενώ ακολουθείς σαν Ευαγγέλιο όλους τους κανόνες υγιεινής, το σώμα σου αντί να ευωδιάζει, μυρίζει αρκετά περίεργα. Έχεις σκεφτεί ότι για τη δυσοσμία αυτή μπορούν να ευθύνονται δέκα όχι και τόσο ορατοί αλλά παράξενοι λόγοι; Από το γρήγορο σκούπισμα μετά το μπάνιο, μέχρι και το συχνό φτάρνισμα, μάθε γιατί μυρίζεις και πάρε τα μέτρα σου.

Δεν σκουπίζεσαι καλά μετά το μπάνιο: ένα γρήγορο σκούπισμα μετά το μπάνιο μπορεί να σου δημιουργήσει έντονο πρόβλημα κατόπιν. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία που μένει, μπορεί να εγκλωβιστεί στην επιδερμίδα κυρίως ανάμεσα στο στήθος ή ανάμεσα στα δάχτυλα. Εκεί που λείπει ο αέρας, είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν βακτήρια, που αναμειγνύονται με τον ιδρώτα και δημιουργούν μια περίεργη μυρωδιά. Πώς θα απαλλαγείς: μετά το μπάνιο, σκούπισε καλά το σώμα σου δείχνοντας ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Στα σημεία που αναφέραμε προηγουμένως, χρησιμοποίησε λίγο ταλκ για να μειώσεις τον ιδρώτα.

Βουρτσίζεις μόνο τα δόντια σου: ασχολείσαι μόνο με την υγιεινή των δοντιών ξεχνώντας την γλώσσα που μπορεί να εγκλωβίσει πάνω της (στα τριχοειδή αγγεία της) υπολείμματα τροφών, που με τη σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων άρα και την κακοσμία στην αναπνοή. Πώς θα απαλλαγείς: μην ξεχνάς να βουρτσίζεις την γλώσσα σου απομακρύνοντας τα υπολείμματα τροφών, ενώ για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων, ένα στοματικό διάλυμα θα βοηθούσε εξίσου πολύ. Έπειτα, μπορείς να προμηθευτείς μια οδοντόπαστα με πράσινο τσάι που έχει εξίσου αντιβακτηριακή δράση.

Έχεις υπερβολικό στρες: το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ έξυπνο και αντιλαμβάνεται την πίεση που νιώθεις. Έτσι για να σε βοηθήσει, προκαλεί εφίδρωση. Για αυτό μην απορείς που πριν το μεγάλο ραντεβού (επαγγελματικό ή προσωπικό) ιδρώνουν οι παλάμες σου και το κεφάλι σου στάζει ιδρώτα που μυρίζει. Πώς θα απαλλαγείς: δοκίμασε το αρωματικό τσάι που περιέχει τεΐνη αλλά και άλλα αντισηπτικά στοιχεία που καλμάρουν τα νεύρα και μειώνουν όλα τα συμπτώματα του άγχους.

Το αποσμητικό σου φταίει για όλα: τα αποσμητικά σπρέι ή στικ που χρησιμοποιείς δεν έχουν την ένδειξη antiperspirant. Τα κοινά αποσμητικά δεν εμποδίζουν την εφίδρωση, απλά καλύπτουν περιοδικά την μυρωδιά. Τα ανθιδρωτικά από την άλλη, αναστέλλουν την λειτουργία της εφίδρωσης. Πώς θα απαλλαγείς: αυτό που χρειάζεται είναι να αγοράσεις ένα προϊόν που θα συνδυάζει και το άρωμα και την ανθιδρωτική ιδιότητα. Αν ιδρώνεις πάρα πολύ, άπλωσε το αποσμητικό πριν πέσεις για ύπνο. Το βράδυ ιδρώνεις λιγότερο και το προϊόν θα προλάβει να απορροφηθεί από τους ιδρωτοποιούς αδένες μέχρι το πρωί.

Ξεχνάς να λουστείς: ένα ιδιαίτερα λιπαρό κεφάλι μπορεί να μαζέψει χιλιάδες βακτήρια που σε συνδυασμό με την έντονη φαγούρα, κάνουν το κεφάλι σου να μυρίζει. Πώς θα απαλλαγείς: μην ξεχνάς να λούζεις τα μαλλιά σου με ειδικά προϊόντα κατά της λιπαρότητας και της πιτυρίδας που θα οξύνει την κατάσταση.

Λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή: κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν διάφορες παρενέργειες μεταξύ των οποίων είναι και η ξηρότητας της στοματικής κοιλότητας που προκαλεί κακοσμία στην αναπνοή σου. Πώς θα απαλλαγείς: ζήτησε από το γιατρό σου να σου προτείνει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο. Στο μεταξύ πιες πολύ νερό που ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες περισσότερο, απόφυγε τον καφέ και προσπάθησε να αναπνέεις από τη μύτη και όχι το στόμα που θα αυξήσει την ξηρότητα.

Βρίσκεσαι στην περίοδο ωορρηξίας: κι όμως ο εμμηνορροϊκός κύκλος, εκτός από όλα τα άλλα δύσκολα που μας προκαλεί, αυξάνει και την έκκριση ιδρώτα. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει περίπου μισό βαθμό κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, και για το λόγο αυτό αυξάνεται και ο ρυθμός και βαθμός της εφίδρωσης. Πώς θα απαλλαγείς: δοκίμασε ένα πιο δυνατό αποσμητικό για τις μέρες εκείνες και φόρα μόνο βαμβακερά εσώρουχα που απορροφούν την υγρασία γιατί κατά την ωορρηξία θα δεις πως αυξάνονται και τα κολπικά σου υγρά.

Όταν αθλείσαι, φοράς λάθος ρούχα: τα πολύ στενά και συνθετικά κορμάκια και κολάν, κολλούν στην επιδερμίδα και παγιδεύουν τον ιδρώτα. Πώς θα απαλλαγείς: προμηθεύσου κατάλληλα ρούχα και παπούτσι για τις ώρες που αθλείσαι , τα οποία θα πρέπει να είναι αντιμικροβιακά και δοκιμασμένα σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης. Τα αθλητικά καταστήματα διαθέτουν ειδικά ρούχα, κατάλληλα για γυμναστική που αφήνουν το σώμα να αναπνέει ελεύθερα.

Φοράς κλειστά παπούτσια και το καλοκαίρι: τα κλειστά παπούτσια μπορούν να δράσουν σαν πηγή ανάπτυξης βακτηριδίων ειδικά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά στην περίπτωση που δεν μιλάμε για αθλητικά παπούτσια που θα προϋπέθεταν την χρήση καλτσών, η εφίδρωση και η κακοσμία αυξάνεται. Πώς θα απαλλαγείς: χρησιμοποίησε ένα ανθιδρωτικό σπρέι για τα πόδια που κυκλοφορεί στο εμπόριο και δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα που δεν αερίζεται όσο πρέπει έτσι κι αλλιώς. Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να περάσεις τις πατούσες σου με λίγο ταλκ, μειώνοντας την τριβή στην περιοχή. Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις την πλύση των ποδιών με σαπούνι μαύρου τσαγιού που σκοτώνει τα βακτήρια και βοηθά στο κλείσιμο των πόρων που προκαλούν εφίδρωση και κατ' επέκταση δυσοσμία.

K.Π