Μπορεί να γυμνάζεσαι, να τρως υγιεινά (τις περισσότερες φορές) και να μην χάνεις κανέναν προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό σου. Στην εποχή που ζούμε ακόμα και οι γιατροί είναι πολυάσχολοι γι' αυτό και πρέπει να προσέχουμε τα σημάδια που δίνει το σώμα μας έστω και επιφανειακά. Μάθε τι μπορείς να καταλάβεις από τα νύχια, τα μαλλιά και την όψη της επιδερμίδας σου, για την κατάσταση της υγείας σου, με μια απλή ματιά στον καθρέφτη.
Πιάστα τα μαλλάκια σου
Υπερβολική τριχόπτωση: παρόλο που κάποιες γυναίκες μια φυσιολογική απώλεια τριχών (να ευχαριστείς τα γυναικεία σου γονίδια γι' αυτό) η αφύσικη τριχόπτωση, δηλαδή το να χάνεις πάνω από το μέσο όρο τριχών καθημερινά, γύρω στις 150 δηλαδή) μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης κάποιας βιταμίνης ή ακόμα χειρότερα μιας διαταραχής του θυροειδή. Αν παρατηρήσεις υπερβολική ποσότητα τριχών που πέφτουν στον νιπτήρα, παρατήρησε προσεκτικά το κεφάλι σου για να βρεις τυχόν κενά. Πολλές γυναίκες που κάνουν δίαιτα για πολλά χρόνια, χάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα αντικαθιστούσαν τις τρίχες που χάνουμε φυσιολογικά με άλλες καινούργιες.
Σε μια νύχτα μου χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά: πιστεύεις πως είσαι πολύ νέα για να έχεις τόσες λευκές τρίχες; Ίσως να έχεις και δίκιο. Αν οι γονείς σου έχουν ιστορικό πρόωρης εμφάνισης λευκών ή γκρίζων τριχών, μάλλον για όλα φταίει η κληρονομικότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση μια εξέταση αίματος θα σου δείξει αν υποφέρεις από αναιμία, έλλειψη σιδήρου, διαταραχή του θυροειδή ακόμα και μια πιθανή έλλειψη της βιταμίνης Β12.
Θα σου βγάλω το μαλλί: πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική υποφέρουν από την ψυχιατρική νόσο τριχοτιλλομανία που αποτελεί μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο τραβά ασυναίσθητα, με μανία και διαρκώς τα μαλλιά του. Αν καταλάβεις πως εφαρμόζεις και συ μια τέτοια συμπεριφορά, επισκέψου έναν ψυχολόγο.
Νυχάκια στη φόρα
Αλλαγή χρώματος στα νύχια: αυτά τα λευκά στίγματα μέσα στα νύχια μπορεί να προέρχονται από κάποια έλλειψη βιταμίνης και είναι ακίνδυνα συνήθως. Πρόσεξε όμως. Αν δεις κάποια συνολική αλλαγή στο χρώμα των νυχιών. Αν για παράδειγμα γίνουν κίτρινα και αργούν να μακρύνουν, μπορεί να υποφέρεις από κάποια ασθένεια στο συκώτι ή στους λεμφαδένες. Άλλες αλλαγές στο χρώμα μπορεί να συνδέονται με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες ή τον πνεύμονα.
Πόνος και φλεγμονές: οι μυκητιάσεις είναι ο πιο συχνός προβλημάτων στα νύχια. Πρόκειται για σημάδια στην επιφάνεια των νυχιών και όχι πίσω από τα νύχια και μπορεί να σου προκαλούν πολύ πόνο, ειδικά στα νύχια των ποδιών.
Δερματάκι φράπα
Αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας: φυσικά δεν μιλάμε για εγκαύματα.. Αν δεις την επιδερμίδα σου να σκουραίνει κάνε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Μια κίτρινη επιδερμίδα μπορεί να κρύβει κάποια διαταραχή του συκωτιού, ενώ η μπλε όψη κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα.
Τα εξανθήματα: αν δεις κάποιο εξάνθημα στην επιδερμίδα σου που είναι ιδιαίτερα ερυθρό ή καλύπτει μια πολύ μεγάλη επιφάνεια, είναι καλό να επισκεφτείς ένα γιατρό που είναι ο μόνος αρμόδιος για να σου πει από που προέρχεται. Φυσικά μπορεί να σε έχει τσιμπήσει κάποιο έντονο ή να έχεις ακουμπήσει κάποιο λουλούδι ή να υποφέρεις από κάποια αλλεργία αλλά μόνο ο γιατρός θα σου πιστοποιήσει αν μιλάμε μόνο για ένα τόσο απλό γεγονός.
Οι ελιές και οι φακίδες: αν και οι ελιές ή οι φακίδες είναι συνήθως αθώες, πρόσεξε οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσεις στο μέγεθος ή στο σχήμα τους.
Αν μεγαλώσουν ή αυξηθούν ξαφνικά μπορεί να σηματοδοτούν την ανάπτυξη κάποιου μελανώματος που μπορείς να αποφύγεις ΄σε πρώιμα στάδια ανάπτυξής του.
Από την Κατερίνα Πατούλια