Η ρεφλεξολογία μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα παυσίπονα στην ανακούφιση πόνων αρθρίτιδας ή οσφυαλγίας, όπως δείχνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ. Οπως αποδείχτηκε, όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία ρεφλεξολογίας βιώνουν έως και 40% λιγότερο πόνο.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς είναι η πρώτη φορά που παρέχεται επιστημονική απόδειξη του ότι η πανάρχαια αυτή φυσική θεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τον οξύ πόνο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η γνώση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί συνδιαστικά με την παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οσφυαλγία αλλά κι ο καρκίνος.
Τι έδειξε η έρευνα;
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε πείραμα δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση, βύθισαν το χέρι τους σε υπερβολικά παγωμένο νερό, έχοντας προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία ρεφλεξολογίας. Στη δεύτερη φάση, βύθισαν το χέρι τους στο παγωμένο νερό, δίχως να έχουν κάνει θεραπεία ρεφλεξολογίας, πιστεύοντας όμως πως δίπλα από το δοχείο με το νερό, είχε τεθεί σε λειτουργία κάποια συσκευή αντιμετώπισης πόνου, η οποία όμως ήταν κλειστή.
Στην περίπτωση που είχε προηγηθεί συνεδρία ρεφλεξολογίας, οι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν βυθισμένο στο παγωμένο νερό το χέρι τους για περισσότερο χρόνο διότι αφενός άρχιζαν να πονούν αργότερα κι αφετέρου μπορούσαν να υπομείνουν τον πόνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ποιά η σχέση πόνου – ρεφλεξολογίας;
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Δρ Κάρολ Σάμιουελ, η ρεφλεξολογία, ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο βελονισμός, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που περιορίζουν τα σήματα του πόνου.
Άλλωστε, και η ίδια η πρακτική της ρεφλεξολογίας, βασίζεται στη λογική ότι στα πελματά μας υπάρχουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις που αντιστοιχούν δε διαφορετικά σημεία του σώματός μας. Όταν, λοιπόν, ασκείται πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του πέλματος, ενεργοποιούνται νευρικές απολήξεις που στέλνουν οδηγίες και με αυτό τον τρόπο, επιτελείται ανακούφιση από τους πόνους και καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα