Ραγάδες: Γίνεται να τις ξεφορτωθώ;

02.07.2008
Σίγουρα θαυμάζετε το αψεγάδιαστο κορμί των μοντέλων στις διαφημίσεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε όμως είναι ότι στην πλειοψηφία τους αυτές οι νέες γυναίκες, ακόμη και οι άντρες, έχουν ραγάδες. Γιατί; Και τι κάνουν για να τις κρύψουν;

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Σίγουρα θαυμάζετε το αψεγάδιαστο κορμί των μοντέλων στις διαφημίσεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε όμως είναι ότι στην πλειοψηφία τους αυτές οι νέες γυναίκες, ακόμη και οι άντρες, έχουν ραγάδες. Γιατί; Και τι κάνουν για να τις κρύψουν; Όλα ξεκινούν στη διάρκεια της εφηβείας, οπότε και βρισκόμαστε στο φουλ της ανάπτυξης. Η απότομη αύξηση ύψους, οι μεταβολές στο βάρος ευνοούν την εμφάνιση ραγάδων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο, αυτές οι λεπτές και αντιαισθητικές γραμμώσεις μπορεί και να μη μας απασχολήσουν τότε, αλλά αργότερα, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, έπειτα από μια ξαφνική αύξηση βάρους με αρκετά έξτρα κιλά ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες ενώ είναι έγκυοι) ή ακόμη και ύστερα από χρόνια έντονης άσκησης. Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αφού με το μπρούντζινο χρώμα της επιδερμίδας διακρίνονται περισσότερο.

Παιχνίδια ορμονών
«Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία των ραγάδων είναι πολλοί. Τον πρώτο λόγο όμως για τη δημιουργία τους τον έχουν οι ορμόνες στην περίοδο της εφηβείας και της εγκυμοσύνης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και η απότομη καθ ύψος ανάπτυξη των παιδιών είναι ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος», μας λέει η δερματολόγος κ. Μαρία Καρδάση. Ωστόσο, «η δημιουργία των ραγάδων οφείλεται και στο είδος του δέρματος, το οποίο τελικά κληρονομείται από τους γονείς μας». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ατροφική ουλή που δημιουργείται στα σημεία κατακερματισμού του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

Πού και πώς
Εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει συσσώρευση λίπους (κοιλιά, μηροί, στήθος κ.λπ.). Στην αρχή έχουν χρώμα ροζ-μοβ, με την πάροδο του χρόνου γίνονται λευκές. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ραγάδες «απαλύνονται» μόνες τους, παίρνοντας το χρώμα του δέρματος. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να επενδύει στην τύχη, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τόσο το καλύτερο. «Όταν τις προλάβουμε όσο ακόμη είναι ερυθρές, το θετικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο», τονίζει η κ. Καρδάση.

Οι ειδικές κρέμες, η πρώτη λύση
Η πρώτη συμβουλή για να βελτιώσετε την εικόνα των ραγάδων είναι να κάνετε υπομονή. Η κ. Καρδάση, αναφερόμενη στις θεραπευτικές επιλογές, μας είπε ότι είναι αρκετές, ωστόσο θέλουν το χρόνο τους για να αποδώσουν. «Οι ειδικές κρέμες αποτελούν την πρώτη, απλούστερη κι εντελώς απαραίτητη θεραπευτική λύση, όποια τελικά οδός κι αν ακολουθηθεί. Η χρήση τους γίνεται πρωί και βράδυ στις προβληματικές περιοχές για περισσότερο από έξι μήνες. Στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της αναπλαστικής διαδικασίας του δέρματος, ώστε να επουλώσει τις περιοχές όπου υπάρχουν ραγάδες».

Μπελάς στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο κρίσιμη για την εμφάνιση των ραγάδων. Η επιδερμίδα παραμένει τεντωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε κάποιες ίνες σπάνε. Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στο αν είστε επιρρεπής ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι αν η μητέρα σας είχε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενδεχομένως να είστε κι εσείς υποψήφια για την εμφάνισή τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε αυτή την πιθανότητα.

*Τρώτε υγιεινά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της μεσογειακής, ενισχύοντάς την με χαμηλές σε λιπαρά πρωτεϊνες. Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας στα φυσιολογικά όρια που όρισε ο γιατρός. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε ένα υγιές και ελαστικό δέρμα.

*Πίνετε αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σύνολο της υγείας αλλά και για την ανάπτυξη του μωρού σας. Και βεβαίως είναι ουσιαστική για την υγεία της επιδερμίδας.

*Πάρτε τις βιταμίνες σας ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού.

*Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο με τις ειδικές κρέμες, ξεκινώντας τη χρήση τους από το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνεχίζοντας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του σώματος και την επιστροφή σας στα πρότερα κιλά (δηλαδή αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού).

Κι άλλες επιλογές

*Το laser δρα μέσω των ακτίνων σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρόβλημα.

*Τα peelings, χημικά και μηχανικά με δερμοαπόξεση, έχουν στόχο την απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, ενθαρρύνοντας την ανακατασκευή του και την παραγωγή κολλαγόνου.

*Η μεσοθεραπεία με και χωρίς βελόνα επεμβαίνει με ειδικούς αναπλαστικούς παράγοντες, οι οποίοι εγχέονται στο χόριο.

*Πολύτιμη είναι και η θεραπεία με ραδιοσυχνότητα, η οποία αναδιαρθρώνει τις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες και ενεργοποιεί τον ινοβλάστη για την παραγωγή τους.

*Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα της ιδιαίτερα επεμβατικής θεραπευτικής προσέγγισης με δερμοαπόξεση συνδυασμένη με peeling. «Απαιτείται όμως μεγάλος χρόνος ανάρρωσης και υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ουλών, γι αυτό και αυτές οι προσεγγίσεις σπάνια συνιστώνται από τους δερματολόγους», επισημαίνει η κ. Καρδάση.

Τι μπορώ να περιμένω;

Οι θεραπείες γίνονται μεμονωμένες ή σε συνδυασμό, κάτι που θα κρίνει ο γιατρός ανάλογα με το πρόβλημα. «Το κύριο γνώρισμά τους όμως είναι ο μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Χρειάζονται πάντα αρκετές συνεδρίες πάνω από 8 με 10 για να έχουμε ορατό αποτέλεσμα. Συνήθως η αποκατάσταση δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά έχουμε μείωση του προβλήματος, πράγμα που ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πριν αρχίσει την αγωγή του».

Διάρκεια & κόστος

Συνήθως οι συνεδρίες διαρκούν 30-60 ανάλογα με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί και το είδος της θεραπείας. Όσο για τις τιμές, κυμαίνονται από 100 ευρώ το απλό peeling οξέων έως 300 ευρώ η συνεδρία της ραδιοσυχνότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ