Αν ρίξεις μια ματιά σε οποιαδήποτε σελίδα που σχετίζεται με την ομορφιά στα social media, είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις ένα άτομο που μιλάει για το θαύμα περιποίησης που είναι το gua sha. Η μακροχρόνια τεχνική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής έχει φτάσει στα χέρια όλων—και για καλούς λόγους. Με υποσχέσεις για αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και σύσφιξη του δέρματος, δεν είναι περίεργο που όλοι είναι ενθουσιασμένοι που παίρνουν αυτό το εργαλείο στα χέρια τους.
Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαίνεται απλό σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, το ιστορικό, τα οφέλη και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα εργαλεία του προσώπου σου χρειάζονται λίγο περισσότερες εξηγήσεις.
Η σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόζεις τα προϊόντα στην πρωινή σου ρουτίνα
Παρακάτω, ειδικοί ομορφιάς μοιράζονται όσα πρέπει να ξέρεις για χρησιμοποιήσεις σωστά το gua sha και να επωφεληθείς από αυτό.
Τι είναι το gua sha;
Η καταπραϋντική πρακτική περιποίησης του δέρματος έχει παρελθόν αιώνων. Η μορφή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής χρησιμοποιείται για πάνω από 4.000 χρόνια, λέει η διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της Pink Moon, Lin Chen.
Όσο για το από πού πήρε το όνομά του στα κινέζικα, το gua σημαίνει «ξύνω» και sha σημαίνει «πετέχειες», που είναι μικροσκοπικές, επίπεδες, κόκκινες ή μοβ κηλίδες στο δέρμα. «Χρησιμοποιείται συνήθως στην κινεζική ιατρική για το ξύσιμο του δέρματος - συνήθως στο πάνω μέρος της πλάτης», εξηγούν οι ιδρυτές του YINA, Ervina Wu και Angela Chau Gray. Αυτή η τεχνική βοηθά «να τονώσει τη ροή του αίματος, να απελευθερώσει θερμικές τοξίνες, να διεγείρει τη λεμφική παροχέτευση, να ενεργοποιήσει διάφορα σημεία του σώματος και να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση φέρνοντας ευεργετικά κύτταρα στην περιοχή». Με άλλα λόγια: πιέζεις ενεργά το δέρμα σου για να απαλλαγεί από τις ανεπιθύμητες τοξίνες και τα υγρά που κρύβονται κάτω από το δέρμα σου.
Ποια είναι τα οφέλη του gua sha;
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική μπορεί να σε ωφελήσει με πολλούς τρόπους, εξωτερικά και εσωτερικά. Μερικά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματά του περιλαμβάνουν:
- Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος
- Ανακούφιση της έντασης του προσώπου και των μυών
- Παραγωγή κολλαγόνου
- Βοηθά στις οξείες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Βοηθά στη λεμφική παροχέτευση
Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του;
Ενώ το gua sha θεωρείται γενικά ασφαλές, οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μώλωπες και ελαφρύ αποχρωματισμό. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να συμβούν εάν ασκείς υπερβολική πίεση στο δέρμα ή το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο.
Οι Wu και Gray συνιστούν ανεπιφύλακτα να αναζητήσεις συμβουλές και να μάθεις τις κατάλληλες τεχνικές από έναν ειδικευμένο επαγγελματία για να αποφύγεις τυχόν παρενέργειες.
Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσεις το gua sha;
Η βήμα προς βήμα ρουτίνα για το gua sha είναι η εξής:
Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι το πρόσωπό σου είναι καθαρό και έτοιμο για εφαρμογή λαδιού.
Στη συνέχεια, προετοίμασε το δέρμα σου με ένα μαλακτικό όπως ένα λάδι προσώπου ή ένα βάλσαμο που είναι μεταξένιο και δεν απορροφάται αμέσως για να αποφύγεις το τράβηγμα του δέρματος σου.
Διατήρησε το gua sha όσο το δυνατόν πιο επίπεδο και κοντά στο δέρμα, ιδανικά σε γωνία 15º, ώστε να μην δημιουργήσεις περιττή τριβή στο δέρμα σου.
Κάνε απαλές πιέσεις προς τα έξω στο λαιμό και το πρόσωπο.
Εάν έχεις ενεργή ακμή, εφάρμοσε το gua sha μόνο στο στήθος και το λαιμό. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας και στη μείωση της φλεγμονής, χωρίς να ερεθίσει την ακμή σου.
Ποιο gua sha να επιλέξεις;
Όταν επιλέγεις ένα εργαλείο gua sha, βεβαιώσου ότι είναι κατασκευασμένο από ποιοτική πέτρα όπως bian, jade ή αμέθυστος.
Αν ψάχνεις μια επιλογή για αρχάριους, προτίμησε κάτι σε σχήμα καρδιάς. Ο σχεδιασμός του γλιστράει εύκολα πάνω από τα περιγράμματα του προσώπου και του λαιμού, είναι εύκολο να το κρατάς και δεν θα πιάνει πολύ χώρο στο τσαντάκι μακιγιάζ σου όταν ταξιδεύεις.
Τι λάδι προσώπου πρέπει να χρησιμοποιήσεις με το gua sha;
Για να αποφύγεις την ανεπιθύμητη τριβή στο δέρμα σου όταν χρησιμοποιείς το gua sha, ένα ενυδατικό λάδι προσώπου είναι το κλειδί, εξηγεί η Aguilar.
«Όταν χρησιμοποιείς το gua sha, είναι σημαντικό να βρεις ένα πολύ ωραίο λάδι προσώπου, αλλά θυμήσου ότι μερικές φορές κάποιος μπορεί να μην έχει αντίδραση στο gua sha αλλά στο λάδι που χρησιμοποιείται», προειδοποιεί η Aguilar. «Η χρήση ελαίων που έχουν πάρα πολλά συστατικά, άρωμα ή είναι βαριά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και εξάρσεις».
Υπάρχει όριο στο πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιείς;
Όχι. «Η χρήση του Gua sha μπορεί να γίνει όποτε αισθάνεσαι το δέρμα του προσώπου θαμπό, άτονο, πρησμένο ή κουρασμένο», εξηγεί η Aguilar.
Εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο, οι ειδικοί συνιστούν να μην το κάνεις περισσότερες από τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Από την άλλη άκρη του φάσματος, εάν το δέρμα σου δεν τείνει να φουντώνει εύκολα, μπορείς να το κάνεις δύο φορές την ημέρα ή όποτε το κρίνεις χρήσιμο