Ρυτίδες χαμόγελου: Πώς δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται

18.08.2020
Ρυτίδες χαμόγελου: Πώς δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται
Δεν χρειάζεται να κατσουφιάζεις για τις λεγόμενες «ρυτίδες χαμόγελου», τις γραμμές που μπορούν να φαίνονται σαν δυο ρυάκια από το κάτω μέρος της μύτης σου έως κάτω από τις πλευρές του στόματος σου. Οι ρυτίδες χαμόγελου (τεχνικά αποκαλούμενες ως ρινοχειλικές πτυχές) μπορεί να είναι ελκυστικές και δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι απαραίτητα κακό όπως μπορεί να νομίζεις αλλά μπορούν να είναι ένα σημάδι μιας ευτυχισμένης ζωής γεμάτης με χαρούμενες στιγμές και μεγάλα χαμόγελα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μερικές από εμάς θέλουν να τις ξεφορτωθούν.

Οι επιστήμονες του Good Housekeeping Institute Beauty Lab, (ανάμεσα τους κορυφαίοι δερματολόγοι και μια makeup artist) δίνουν τα φώτα τους για τις ρυτίδες χαμόγελου, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των καλύτερων θεραπειών, ακόμη και το πώς μπορείς να απαλλαγείς από τις γραμμές χαμόγελου απλά και μόνο με το μακιγιάζ.

Πότε εμφανίζονται οι γραμμές χαμόγελου;

Πιθανότατα δεν πρόκειται να δεις ρυτίδες χαμόγελου ως έφηβη ή στα 20 σου, αλλά «με την πάροδο του χρόνου, αρχίζεις να χάνεις κολλαγόνο και ελαστίνη από το δέρμα σου», λέει η Mona Gohara, δερματολόγος στη Σχολή Ιατρικής του Yale. «Γίνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά ξεκινά στη δεκαετία των 30 και των 40».

Τι προκαλεί τις γραμμές χαμόγελου;

«Καθώς μεγαλώνουμε χάνουμε οστική μάζα και το λίπος του προσώπου μας μεταναστεύει προς τα κάτω, σχηματίζοντας ρινοχειλικές πτυχές», λέει ο Dendy Engelman, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη. Οι γραμμές χαμόγελου μπορούν επίσης να προκληθούν από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου - ναι, χαμογελώντας (κάτι που μπορεί επίσης να συμβάλλει και στο «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια). «Οι άνθρωποι κάνουν σίγουρα γραμμές γύρω από το στόμα τους από τις φυσιολογικές εκφράσεις του προσώπου, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό, αλλά στον καθένα θα είναι λίγο διαφορετικό βάση του DNA του και της βλάβης που έχει υποστεί από τον ήλιο» λέει η Gohara.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις ρυτίδες χαμόγελου με την περιποίηση του δέρματος στο σπίτι;

Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου ένα προϊόν ρετινόλης - ορό, κρέμα ημέρας ή νυχτερινή θεραπεία - στο καθημερινό σχήμα φροντίδας του δέρματός σου. «Η ρετινόλη είναι ένα αποδεδειγμένο συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου για να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στις παχύρρευστες πτυχές, εξουδετερώνοντας τις επιπτώσεις από την απώλεια όγκου και της χαλαρότητας στα μάγουλα, τα οποία προκαλούν αυτές τις γραμμές», εξηγεί η διευθύντρια του GH Beauty Lab, Birnur Aral.

Πώς μπορώ να κρύψω τις γραμμές χαμόγελου με μακιγιάζ;

Υπάρχουν μερικά μαγικά κόλπα στο μακιγιάζ που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των στοματικών γραμμών. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρείς την περιοχή ενυδτωμένη προετοιμάζοντάς την με ένα primer για να βεβαιωθείς ότι το μακιγιάζ σου δεν τονίζει τις ρύτιδες» λέει η makeup artist, Laura Geller, ιδρύτρια της Laura Geller Beauty.

«Απόφυγε το πολύ foundation ή την πούδρα γύρω από το στόμα και επίλεξε μακιγιάζ με ιδιότητες ανάκλασης για να απαλύνεις τις ατέλειες», συμβουλεύει. Όσον αφορά το χρώμα των χειλιών, απόφυγε τα σκούρα, ματ ή παχύρρευστα προϊόντα, τα οποία μπορούν να τραβήξουν την προσοχή κοντά στις ρυτίδες.