5 τρόποι για να περιορίσεις τη διαστολή των πόρων του προσώπου σου

01.06.2020
5 τρόποι για να περιορίσεις τη διαστολή των πόρων του προσώπου σου
Οι διεσταλμένοι πόροι του δέρματος - τα μικρά ανοίγματα στο δέρμα που απελευθερώνουν το λίπος και τον ιδρώτα - μπορεί να μοιάζουν με εφηβικό πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα είναι επίσης ένα ύπουλο σημάδι γήρανσης του δέρματος.

Δεν μπορείς να αλλάξεις τον αριθμό των πόρων που έχεις ή το φυσικό τους μέγεθος, το οποίο είναι γενετικά καθορισμένο και μπορεί να αυξηθεί με τα χρόνια. «Το κολλαγόνο, το οποίο ενισχύει τα τοιχώματα των πόρων, καθιστώντας τα πιο σφιχτά, φθίνει με την ηλικία», εξηγεί στο Goodhousekeeping η δερματολόγος Shari Marchbein.

Υπάρχουν λύσεις για να συρρικνωθούν οι πόροι (και να κάνεις το πρόσωπό σου να φαίνεται πιο νεανικό), από τα primer που εφαρμόζοντάς τα μπορείς να δεις διαφορά στο δευτερόλεπτο έως και θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο. Συνέχισε όμως να διαβάζεις αν θες να μάθεις πώς εσύ η ίδια μπορείς να βοηθήσεις το πρόσωπό σου ώστε να περιορίσεις το πρόβλημα των ανοιχτών πόρων.

1. Πλένε το πρόσωπό σου τακτικά (και σχολαστικά)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συρρίκνωση των πόρων ξεκινά με μια εξαιρετική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και ένας από τους ευκολότερους τρόπους ελαχιστοποίησης των πόρων σου είναι να τους διατηρείς καθαρούς. Ωστόσο, το 12% των γυναικών δεν χρησιμοποιούν τακτικά καθαριστικό προσώπου, σύμφωνα με έρευνα. «Όταν η βρωμιά φράζει τους πόρους, επεκτείνονται και φαίνονται μεγαλύτεροι», εξηγεί η δερματολόγος Margarita Lolis από το New Jersey. «Επομένως, είναι σημαντικό να πλένεις πάντα το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό, ειδικά πριν τον ύπνο, για να αφαιρέσεις τυχόν επιπλέον βρωμιά και λιπαρότητα».

2. Κάνε απολέπιση του δέρματός σου δύο φορές την εβδομάδα

Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπορούν να φράξουν τους πόρους. «Η απολέπιση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, τόσο φυσικά (όπως με scrub προσώπου ή βούρτσα) όσο και χημικά (με προϊόντα με απαλά οξέα που ενθαρρύνουν την αναγέννηση των κυττάρων)», λέει η δερματολόγος.

3. Να θυμάσαι ότι πρέπει να φέρεσαι απαλά στο δέρμα σου

Η τακτική απολέπιση είναι σημαντική, αλλά το υπερβολικό τρίψιμο στο δέρμα σου μπορεί να βλάψει τους πόρους σου. Απόφυγε το δυνατό τρίψιμο ή την πίεση του δέρματος «έτσι ώστε να μην επεκτείνεις τους πόρους σου, οι οποίοι μπορεί να γίνουν μόνιμοι», συμβουλεύει η αισθητικός Mariola Barczewska από τη Νέα Υόρκη. Προτίμησε ένα ελαφρύ μασάζ στο δέρμα με τα δάχτυλά σου, χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις και απόφυγε να πιέσεις τους πόρους ή τα σπυράκια.

4. Ενυδάτωσε το πρόσωπό σου καθημερινά δύο φορές

Ίσως γνωρίζεις όλα τα άσχημα πράγματα που θα συμβούν στο δέρμα σου εάν σταματήσεις την ενυδάτωση του (ξηρότητα, ερεθισμός, ξεφλούδισμα) και οι διογκωμένοι πόροι θα κάνουν πάρτι. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μια υψηλής ποιότητας, ενυδατική κρέμα προσώπου δύο φορές την ημέρα», λέει η δερματολόγος. Και η συνέπεια είναι το κλειδί, γι 'αυτό πρέπει να την εφαρμόζεις πρωί - βράδυ: «Εάν αφήσεις το δέρμα σου να στεγνώσει, θα εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες λίπους που μπορούν να φράξουν τους πόρους σου», λέει.

5. Εφάρμοσε αντηλιακό κάθε μέρα

Το έχεις ακούσει σίγουρα χίλιες φορές αλλά για καλό λόγο: Η καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερη προστασία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε ρουτίνας της επιδερμίδας για την υγεία του δέρματος και την αντιγήρανση και αποτρέπει τη διαστολή των πόρων. Εκτός από την πρόκληση βλάβης από τον ήλιο, όπως ρυτίδες και μαύρα σπυράκια, «η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, διευρύνοντας έτσι τους πόρους», λέει η δερματολόγος Margarita Lolis.