Τρίχες στο πρόσωπο: Γιατί τις έχεις και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις

10.05.2020
Τρίχες στο πρόσωπο: Γιατί τις έχεις και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις
Πάρε συμβουλές από τους ειδικούς

Είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι, η πλειοψηφία των γυναικών αναπτύσσουν σε κάποιο βαθμό τρίχες στο πρόσωπο τους. Και παρ'όλο που αγκαλιάζουμε συχνά τα χοντρά φρύδια και τις πλούσιες βλεφαρίδες μας, ως κοινωνία ντρεπόμαστε αρκετά για τις τρίχες που μεγαλώνουν στο υπόλοιπο πρόσωπο μας.

Ο επικεφαλής επιστήμονας, τριχολόγος, βιολόγος και ιδρυτής της Color Collective Kerry Yales Dr. Dolic Burg μοιράζεται όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό τον τομέα ομορφιάς.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο, αλλά ο πυρήνας είναι η γενετική και οι ορμόνες. Ο Yates λέει πως "Τεχνικά, όλοι έχουμε τρίχες προσώπου, καθώς έχουμε μια συλλογή τριχοθυλακίων σε ολόκληρο το σώμα μας. Ωστόσο, οι θύλακες που βρίσκονται στο πρόσωπό μας γενικά δημιουργούν μαλλιά, τα οποία είναι λεπτά ελαφριά στο χρώμα. Για κάποιον που φυσικά έχει παχύτερα ή πιο σκούρα μαλλιά, μπορεί να φαίνεται πιο εμφανές και "ελαφρώς πιο σκούρα, δίνοντας το εφέ μιας σκιάς" στο δέρμα.

Διάβασε και αυτό: Πώς να κάνεις τα μάτια σου να φαίνονται μεγαλύτερα

Δεδομένου ότι η γενετική επηρεάζει τις ορμόνες μας, είναι αδύνατο να εξετάσουμε το ένα χωρίς το άλλο όταν εξετάζουμε τις ρίζες των υπερβολικών τριχών του προσώπου. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αρσενικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, είναι συχνά ένας παράγοντας στην κατάσταση αυτή.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, η έλλειψη ορμονών μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη των τριχών του προσώπου. Σύμφωνα με τον Dr. Burg, οι γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν αύξηση της τρίχας του προσώπου λόγω της "μείωσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης" στο σώμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη τριχών.

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αντιμετωπίσεις με τέτοια περίπτωση. Πρώτον είναι η κατανόηση του τύπου των μαλλιών προσώπου που έχεις. Θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να εντοπίσει οποιαδήποτε ιατρικά θέματα που μπορεί να έχεις και να τα ελέγξεις. Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ποικιλία τοπικών θεραπειών.

Εάν έχεις τριχοφυία σε μικρότερο επίπεδο, εναλλακτικές επιλογές είναι τα νήματα, το τσιμπιδάκι φρυδιών και η αποτρίχωση με λέιζερ. Ο Yates συνιστά το dermaplaning, μια υπηρεσία που μοιάζει πολύ με το ξύρισμα της ξυριστικής μηχανής για άντρες, στην οποία χρησιμοποιείται ένα νυστέρι που αφαιρεί το νεκρό δέρμα και τις τρίχες στο πρόσωπο.