Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ

18.12.2018
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το υαλουρονικό οξύ
Το συστατικό που γεμίζει, ενυδατώνει και μαλακώνει τις λεπτές γραμμές

Αν θέλεις πιο μαλακό και ομαλό δέρμα με λιγότερες λεπτές γραμμές και ξηρά "μπαλώματα", υπάρχει μόνο ένα συστατικό που χρειάζεσαι πραγματικά: το υαλουρονικό οξύ. Μπορείς να συναντήσεις το συστατικό αυτό στα πάντα, από ορούς μέχρι φύλλο μάσκας και ενέσιμα.

Δες και αυτό: DIY: Πώς να φτιάξεις το δικό σου μυρωδάτο φυτικό αποσμητικό

Όμως, τι ακριβώς είναι το υαλουρονικό οξύ; Έμπειροι δερματολόγοι μοιράζονται όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτό, και εξηγούν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το ενσωματώσουμε στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας μας.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα μας και το οποίο κρατά νερό και το βοηθάει να διατηρείται ενυδατωμένο. Το μόριο αυτό έχει χίλιες φορές το βάρος του σε νερό έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρεί την υγρασία στο δέρμα, αλλά να εμποδίζει επίσης την εξάτμιση της υγρασίας στον αέρα, σύμφωνα με την Dr. Lily Talakoub, δερματολόγο στο Derleology και Skincare Center της McLean.

Γιατί είναι όμως ζωτικής σημασίας να το συμπεριλάβεις στην καθημερινή σου ρουτίνα; Όπως και το κολλαγόνο και η ελαστίνη, η ποσότητα του φυσικώς απαντώμενου υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας μειώνεται καθώς γερνάμε. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να συμβάλουμε στην τόνωση της παραγωγής του. "Η δίαιτα επηρεάζει σημαντικά την επιδερμίδα," λέει ο Howard D. Sobel, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. "Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με πολλά αντιοξειδωτικά προστατεύει το δέρμα από τη φλεγμονή".

Αυτό το είδες; Τα 4 καλύτερα αντιγηραντικά tips των δερματολόγων

Είναι εξαιρετικά ενυδατικό

Όταν χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας όπως κρέμες και ορούς, το υαλουρονικό οξύ ενυδατώνει και καταπραΰνει το ξηρό δέρμα. "Λόγω της ικανότητάς του να αντλεί και να συγκρατεί νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγραντικό στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας", λέει η Dr. Rachel Nazarian, δερματολόγος στο Derwei Group της Νέας Υόρκης. "Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας".

Το συστατικό αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε αντιγηραντική ρουτίνα. Έλεγξε τις ετικέτες των αγαπημένων σου προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας - μπορεί να το χρησιμοποιείς ήδη σε κάποια μορφή. "Κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο δροσερό και νεότερο, επειδή βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος", λέει η Dr. Kavita Mariwalla, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να αναμειχθεί καλά με τα περισσότερα συστατικά και να συνδυαστεί με ρετινόλη, βιταμίνες και άλλα οξέα. Η Nazarian λέει ότι η μόνη εξαίρεση είναι τα οξέα με χαμηλά επίπεδα pH, όπως το γλυκολικό οξύ, επειδή μπορεί να υποβαθμίσει το υαλουρονικό οξύ και να το κάνει αναποτελεσματικό.

Διάβασε επίσης: Τελικά, μπορείς να διώξεις τις ραγάδες;

Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Τα ενέσιμα περιλαμβάνουν μια πηχτή μορφή υαλουρονικού οξέος για να προσθέσουν όγκο στο δέρμα. Με λίγες μόνο κινήσεις της βελόνας, το τζελ γεμίζει "βυθισμένες" περιοχές, εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές και μειώνει τις σκιές - στη συνέχεια διαλύεται αργά μέσα σε ένα χρόνο.

Τα συμπτώματα είναι ελάχιστα: μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή μώλωπας που μπορεί να διαρκέσει για δύο ή τρεις ημέρες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι όταν κάνεις οποιοδήποτε είδος ενέσιμου είναι να επισκεφθείς έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.