Η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος και ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, μας δίνει τις απαντήσεις.
Η σύγχρονη οδοντιατρική επιστήμη ευτυχώς σήμερα έχει στη φαρέτρα της αρκετά «όπλα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το χαμόγελό μας, με στόχο να αποκτήσουμε ένα λαμπερό αλλά κι ένα υγιές χαμόγελο. Σύμμαχοί μας οι ειδικοί ορθοδοντικοί, οι προσθετολόγοι, οι αισθητικοί οδοντίατροι αλλά και άλλες ειδικότητες που επεμβαίνουν ανάλογα με την περίπτωση και με το σωστό σχεδιασμό αποκατάστασης κάνουν... θαύματα. Έτσι, στραβά, ασύμμετρα ή σκουρόχρωμα δόντια δίνουν τη θέση τους σε μια υγιή οδοντοστοιχία που –το σημαντικότερο– δεν θα αλλοιώνει την εμφάνισή μας.
Ποτέ δεν είναι αργά
Όπως μας λέει η κ. Κωστομοίρη, σήμερα δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το ποσοστό ενήλικων ασθενών που αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της εμφάνισης των δοντιών τους αγγίζει το 30%. Ωστόσο, όπως ισχύει και στο λίφτινγκ προσώπου, έτσι και στο οδοντικό λίφτινγκ το ζητούμενο δεν είναι η απόκτηση ενός «ξένου» χαμόγελου, αλλά η υγιής οδοντοστοιχία που ταιριάζει στο πρόσωπο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας.
Ας δούμε λοιπόν με τη βοήθεια της κ. Κωστομοίρη τις επιλογές που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι ειδικοί.
Επιχείρηση «ίσια δόντια»
Η ορθοδοντική είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία αποκατάστασης των στραβών δοντιών. Βασίζεται σε εξελιγμένους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι σήμερα είναι λιγότερο εμφανείς έως και αόρατοι και εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση. Όσο για τη διάρκεια της θεραπείας, κυμαίνεται ανάλογα από 12-24 μήνες.
- Οι κινητοί μηχανισμοί εφαρμόζονται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω στα δόντια, π.χ. με ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται.
- Οι ακίνητοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν:
- τα παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια,
- τα γλωσσικά ορθοδοντικά σιδεράκια που συγκολλώνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση,
- τα διαφανή ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό που συγκολλώνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών,
- την τεχνική Invisalign, ειδικά λεπτά διάφανα μασελάκια τα οποία μπορεί να αφαιρεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μόνο όταν τρώει και κάνει στοματική υγιεινή. Δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις και το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από τη συνέπεια του ασθενούς.
- Το lifting δοντιών εφαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση σε άτομα που αρνούνται την ορθοδοντική θεραπεία, αλλά θέλουν να φαίνεται ότι έχουν ίσια δόντια. Εδώ δεν υπάρχει μετακίνηση δοντιών, αλλά ο οδοντίατρος εφαρμόζει σύνθετες ρητίνες –το υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα– στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, σε πλήρη ανατομία στο κάθε δόντι. Φυσιολογικά σε ένα ραντεβού 2 ωρών ολοκληρώνεται η θεραπεία για τα δόντια της επάνω γνάθου και στο επόμενο ραντεβού ακολουθούν τα δόντια της κάτω γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι μια τέλεια οδοντοστοιχία, στο φυσικό των δοντιών ή σε πιο λευκό, με μόνιμο αποτέλεσμα.
Κι αν θέλω να αλλάξω το χρώμα τους;
Κι εδώ υπάρχουν αρκετοί τρόποι παρέμβασης των ειδικών, οι οποίοι, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους, προχωρούν σ’ αυτόν που ταιριάζει στην περίπτωσή μας. Η κ. Κωστομοίρη μάς μιλά για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής, τονίζοντας την αναγκαιότητα η εφαρμογή τους να γίνεται από ειδικούς.
Όψεις ρητίνης
«Προσφέρουν απόλυτα φυσικό χρώμα και μόνιμο αποτέλεσμα. Πρόκειται για ανώδυνη αποκατάσταση (με σχεδόν καθόλου τρόχισμα), που εφαρμόζεται σε αραιά, δίχρωμα, μικρά δόντια. Η διαδικασία διαρκεί 2 ώρες για την επάνω γνάθο και 2 ώρες για την κάτω γνάθο και το αποτέλεσμα δίνει ένα απόλυτα φυσικό χαμόγελο. Όσο για το κόστος, είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις πορσελάνες, διότι δεν παρεμβάλλεται τεχνίτης».
Μειονεκτήματα: «Έπειτα από κάποια χρόνια μπορεί στους καπνιστές να αλλάξει το χρώμα των δοντιών κατά 1-2 τόνους».
Όψεις πορσελάνης
«Προσφέρουν σταθερότητα στο χρώμα, απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, πλήρη ανατομία στο δόντι».
Μειονεκτήματα: «Έχουν ακριβότερο κόστος σε σχέση με τις όψεις ρητίνης, κι αυτό γιατί παρεμβάλλεται η εργασία του τεχνίτη. Επίσης, τα δόντια τροχίζονται, ενώ η εφαρμογή τους σε στραβά, αραιά, δίχρωμα μικρά δόντια γίνεται υπό προϋποθέσεις. Τέλος, απαιτείται και ένα διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημέρες για την κατασκευή τους».
Στεφάνες ολοκεραμικές, ή ζιρκονίου, ή χρυσοπλατίνης
«Η μέθοδος προσφέρει απόλυτα φυσικό και σταθερό χρώμα, πλήρη ανατομία και μπορεί να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων, αλλά ιδιαίτερα όταν λείπουν δόντια ή σε απονευρωμένα δόντια».
Μειονεκτήματα: «Η αποκατάσταση δεν είναι συντηρητική, καθώς τα δόντια τροχίζονται. Έχει ακριβό κόστος λόγω της παρεμβολής του τεχνίτη και ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται από 10 έως 15 μέρες».
Λεύκανση
«Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται με ασφάλεια, υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, σε δόντια των οποίων το χρώμα έχει αλλάξει, καθώς και σε απονευρωμένα δόντια».
Μειονεκτήματα: «Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να παρουσιαστεί ευαισθησία σε ορισμένα άτομα, η οποία όμως σταματά αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, μια και η διάρκειά του εξαρτάται από τις συνήθειες του ατόμου, π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση τσαγιού, καφέ κ.ά.».
Γνώρισε τις τεχνικές λεύκανσης
Στο οδοντιατρείο: Ο ειδικός, αφού απομονώσει τα ούλα, τοποθετεί πάνω στα δόντια ένα ειδικό gel, που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο ενεργοποιείται από κάποια πηγή φωτός (αλογόνου ή υπεριώδης).
Μασελάκια στο σπίτι: Ο οδοντίατρος φτιάχνει ειδικές διαφανείς θήκες, στις οποίες τοποθετείται ένα ειδικό gel για χρήση στο σπίτι για κάποιες ημέρες (πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου). Συνήθως δίνεται ως συντήρηση μετά τη λεύκανση στο οδοντιατρείο.
Με laser στο οδοντιατρείο: Είναι η ισχυρότερη πηγή φωτός, με το καλύτερο δυνατό λευκό αποτέλεσμα στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Συνήθως γίνεται μέσα σε 20-30 λεπτά. Έχει λίγο ακριβότερο κόστος συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους. Στην Αμερική μάλιστα υπάρχουν εξειδικευμένες κλινικές λεύκανσης αλλά και στην Ελλάδα η οδοντιατρική παροχή είναι ισότιμη της αμερικανικής οδοντιατρικής όχι μόνο σε επίπεδο επιστημόνων, αλλά πλέον και σε επίπεδο αποκλειστικά εξειδικευμένων κλινικών.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140
Update: Απρίλιος 2016.