Είναι αλήθεια ότι με το πέρασμα του χρόνου το γυναικείο στήθος αλλάζει, χάνει σταδιακά τη σφριγηλότητα και το νεανικό του σχήμα: το πάνω μέρος του «αδειάζει» και γίνεται επίπεδο, το δέρμα μοιάζει να περισσεύει και το στήθος παίρνει... την κατιούσα.
Δυστυχώς ούτε η γυμναστική, ούτε τα καλλυντικά, ούτε οι θεραπείες «ανόρθωσης» που προτείνονται μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικά και, κυρίως, μόνιμα αποτελέσματα. Μπορεί να ακούγεται απόλυτο, αλλά η επαναφορά του στήθους στη... θέση του είναι εφικτή μόνο με τη βοήθεια της αισθητικής χειρουργικής.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, σύμφωνα με στατιστική έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών, από το 2000 έως σήμερα οι επεμβάσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί κατά 70%. Μάλιστα η αναλογία ανόρθωσης και αυξητικής στήθους είναι πλέον 2 προς 1!
Δες στη συνέχεια όσα χρειάζεται να ξέρεις για την ανόρθωση στήθους από τη σκοπιά των ειδικών.
Ανόρθωση στήθους: Μια εξατομικευμένη επέμβαση
Ζητήσαμε από το δρα Αναστάσιο Τσεκούρα, πλαστικό χειρουργό, διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής του μαιευτηρίου «Λητώ», να μας μιλήσει για τη μαστοπηξία, για τις τεχνικές που εφαρμόζει αλλά και για όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η ανόρθωση στήθους; Και από ποια ηλικία;
Το γυναικείο στήθος με την πάροδο του χρόνου, με την επίδραση της βαρύτητας, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους και μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό υφίσταται έντονες μεταβολές τόσο στο σχήμα και στο μέγεθος αλλά και στη θέση του. Πολλές φορές όμως εμφανίζει πτωτική τάση και σε μικρότερες ηλικίες. Με την ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία οι γυναίκες μπορούν να απολαύσουν ένα νεανικό και πιο καλοσχηματισμένο στήθος. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος και αναλόγως των επιμέρους προβλημάτων και αναγκών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπορούμε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη επέμβαση σε εξατομικευμένη βάση. Η κατάλληλη ηλικία, ωστόσο, για μια τέτοια επέμβαση θεωρείται μετά τα 25.
Πώς γίνεται η ανόρθωση στήθους; Υπάρχουν πολλές τεχνικές;
Πρόκειται για μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής με την οποία διορθώνεται η πτώση των μαστών, γεγονός που κρίνεται από τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή. Για την ανόρθωση στήθους χρησιμοποιείται η τεχνική Lejour. Το είδος της τομής που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από την υπάρχουσα περίσσεια-χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως γίνεται τομή γύρω από την περιοχή της θηλαίας άλω με μια δεύτερη τομή κάθετης φοράς προς την υπομάστιο πτυχή. Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος –και όχι το εσωτερικό του μαστού–, ώστε να σφίξει ο μαστός και να τοποθετηθεί σε μια καλύτερη θέση. Τέλος γίνεται σύγκλιση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετείται ένας ειδικός μετεγχειρητικός στηθόδεσμος.
Οι τεχνικές που εφαρμόζετε διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος των μαστών;
Σε μικρούς μαστούς μπορούμε να επιτύχουμε την ανόρθωσή τους μόνο μέσα από την τομή γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία μαστοπηξία). Σε μεγαλύτερους μαστούς μπορεί να χρειαστεί και μια μικρή τομή στην υπομάστιο πτυχή (μαστοπηξία με ανεστραμμένο «Τ», μαστοπηξία «L»).
Σε πόσες ημέρες η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της;
Μετά το χειρουργείο ο πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται με παυσίπονα από το στόμα. Οι τομές είναι πολύ διακριτικές και απαλύνονται σε βάθος χρόνου. Η αισθητικότητα στις θηλές και γύρω από αυτές αρχικά μπορεί να επηρεαστεί, αλλά επανέρχεται σταδιακά στους επόμενους μήνες μετά την επέμβαση. Το τελικό σχήμα όμως του στήθους θα διαμορφωθεί σε χρονικό διάστημα περίπου 5 με 6 μηνών μετά την επέμβαση. Η επιστροφή εξαρτάται από το είδος της εργασίας. Συνήθως η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά μέσα σε 10 μέρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον έχει δουλειά γραφείου, μπορεί να επιστρέψει από την τρίτη κιόλας μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί για πολλά χρόνια. Όμως με ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, πάροδο της ηλικίας, μεγάλες αυξομειώσεις βάρους μπορεί να χαθεί μέρος του αποτελέσματος.
Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;
Η ανόρθωση του στήθους είναι μια επέμβαση αρκετά ασφαλής. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι εμφανείς ουλές, ευαισθησία και μούδιασμα γύρω από τις θηλές, που συνήθως και αυτές υποχωρούν σε βάθος χρόνου. Συστήνεται όμως να γίνει τουλάχιστον μία μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά, ώστε μελλοντικά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης εφόσον η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια εξέταση πιο πριν. Αν και ο θηλασμός συνήθως δεν καταργείται μετά από πλαστική στο στήθος, συνήθως ενημερώνουμε τη γυναίκα ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο αφορά και την πιθανή διαφοροποίηση της αισθητικότητας των θηλών.
Θα συστήνατε την ταυτόχρονη εφαρμογή ενθεμάτων για την αύξηση του στήθους;
Σε περιπτώσεις που το στήθος έχει χάσει όχι μόνο τη θέση του αλλά και τον όγκο του λόγω ατροφίας των μαστών, η ανόρθωση μπορεί να συνδυαστεί με την αυξητική για να επιτύχουμε ένα πιο πλούσιο στήθος με σωστό σχήμα και θέση. Σε αυτή την περίπτωση το ένθεμα τοποθετείται αμέσως πίσω από το μαστό, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πιο σύνθετες τεχνικές, αν κριθεί απαραίτητο από τον πλαστικό χειρουργό.
«Η ανόρθωση στήθους είναι μια επέμβαση αρκετά ασφαλής και το αποτέλεσμά της διαρκεί για πολλά χρόνια».
Οι ρεαλιστικές προσδοκίες το μεγάλο μυστικό
Για τη διαδικασία, τις τεχνικές που εφαρμόζει στην ανόρθωση στήθους αλλά και για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επέμβαση μας μίλησε αναλυτικά και ο δρ Νώντας Καποσίτας, M.D, PhD, πλαστικός χειρουργός εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago,USA, μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιατί χαλαρώνει το στήθος;
Με την πάροδο των χρόνων και κάτω από την επίδραση της εγκυμοσύνης ή της διατροφής το στήθος υφίσταται μεταβολές. Καθοριστικό ρόλο στη θέση και στο σχήμα του στήθους παίζει και η βαρύτητα. Καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, το στήθος χάνει το σχήμα του αλλά και τη σπαργή του και αρχίζει η πτώση. Η μαστοπηξία είναι μια χειρουργική επέμβαση που ανορθώνει το στήθος και του ξαναδίνει το σχήμα του.
Ποιες γυναίκες θεωρούνται ιδανικές υποψήφιες για την επέμβαση;
Η γυναίκα που θα υποβληθεί στην επέμβαση πρέπει να είναι υγιής και να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα παίρνουμε όταν έχουμε μικρούς μαστούς με πτώση. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό – ωστόσο η μαστοπηξία δεν επηρεάζει μια μελλοντική εγκυμοσύνη ή θηλασμό. Κατά τη συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό θα πρέπει να του εκθέσει τι ακριβώς έχει στο μυαλό της. Υπάρχει μια ποικιλία από τεχνικές. Το ποια είναι η πλέον κατάλληλη θα αποφασιστεί έπειτα από συζήτηση ανάμεσα στην υποψήφια και τον πλαστικό χειρουργό. Για παράδειγμα, συνδυάζεται συχνά με την αύξηση στήθους, γιατί ένα ένθεμα ενδέχεται να είναι το μόνο που απαιτείται για να πάρουμε την ανόρθωση που θέλουμε.
Ποιες είναι οι τεχνικές που ακολουθούνται;
Οι τεχνικές ποικίλλουν και ο χειρουργικός χρόνος επίσης. Η πιο συνηθισμένη τεχνική περιλαμβάνει την τομή σαν άγκυρα ή ανάστροφου Τ, με απορροφήσιμα ράμματα. Το στήθος παίρνει τη νέα του μορφή και η θηλή με την άλω τη νέα της θέση, σε υψηλότερο σημείο. Το δέρμα γίνεται σφριγηλό και με τις νέες τεχνικές που περιγράφηκαν πρόσφατα στο Orlando της Florida μπορούμε και ξαναδώσουμε στο στήθος το χαμένο του όγκο. Γυναίκες που έχουν μικρό στήθος απαιτούν τομές κατά πολύ μικρότερες. Άλλες γυναίκες με οριακή πτώση απαιτούν μόνο ένθεμα και άλλες συνδυασμό τεχνικών ανάλογα με το πρόβλημα αλλά και τις επιθυμίες της κάθε ασθενούς.
Ποια βήματα απαιτείται να γίνουν πριν από την επέμβαση;
Πριν από το χειρουργείο η υποψήφια για την επέμβαση θα υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, ενώ εάν το ιστορικό της το επιβάλλει, ο πλαστικός χειρουργός θα συστήσει να κάνει μαστογραφία. Επίσης θα δώσει συμβουλές για τα φάρμακα που θα πρέπει να αποφύγει, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα. Πριν από την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός θα σημειώσει πάνω στο στήθος τα απαραίτητα σημεία στα οποία θα στηριχθεί η επέμβαση και η αναισθησία που θα ακολουθηθεί είναι συνήθως γενική και μόνο σε λίγες περιπτώσεις τοπική με μέθη.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για το μετεγχειρητικό στάδιο;
Μετά το χειρουργείο η γυναίκα θα πρέπει να φορά ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν για 3-4 εβδομάδες. Το στήθος ίσως να έχει κάποιες εκχυμώσεις και να νιώθει άβολα τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά ο πόνος ελέγχεται με ήπια παυσίπονα. Σε λίγες ημέρες βγάζουμε τις γάζες και τοποθετούμε μια πιο ελαφριά επίδεση. Μπορεί να υπάρξει κάποιο μούδιασμα στο στήθος μετά την επέμβαση, όμως είναι φυσιολογικό και υποχωρεί σύντομα. Βεβαίως θα πρέπει να αποφεύγεται η άρση αντικειμένων για 2-4 εβδομάδες, ενώ η γυμναστική επιτρέπεται έπειτα από 4 εβδομάδες. Όσο για την τομή, στην αρχή θα είναι ροδαλή, αλλά σιγά-σιγά θα αποχρωματιστεί και ο πλαστικός χειρουργός θα συστήσει κάποια ειδική επουλωτική κρέμα.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης ανόρθωσης στήθους;
Υπολογίστε το περίπου σε 3.500-4.500 ευρώ.
«Η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα είναι συνήθως μεγαλύτερη όταν οι προσδοκίες της γυναίκας είναι ρεαλιστικές και όταν έχει από πριν κατανοήσει την επέμβαση στην οποία ετοιμάζεται να υποβληθεί».
4 μύθοι και 1 αλήθεια για τη χαλάρωση
Ο θηλασμός «χαλάει» το στήθος
ΜΥΘΟΣ: «Ο θηλασμός δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πτώση του στήθους» είναι συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Aesthetic Surgery Journal». Την ευθύνη για τη χαλάρωση φέρει η ίδια η εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους στους 9 μήνες της κύησης και η ανάλογη αύξηση βάρους και όγκου των μαστών υπερεκτείνουν τους συνδέσμους και το δέρμα. Όταν μετά τον τοκετό τα παραπανίσια κιλά φύγουν, το δέρμα δεν ακολουθεί γιατί δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα –το πρόβλημα επιδεινώνεται από την παρουσία ραγάδων– και το στήθος «πέφτει». Ο μόνος τρόπος αποφυγής, έως ένα βαθμό, της χαλάρωσης είναι η ελεγχόμενη πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη.
Το σουτιέν προστατεύει το στήθος από τη χαλάρωση
ΜΥΘΟΣ: Το σουτιέν μπορεί να δώσει τη σωστή θέση ή και το σωστό σχήμα στο στήθος, δυστυχώς όμως δεν μπορεί να αποτρέψει την πτώση, αντίθετα μπορεί να την επιταχύνει! Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη σε 330 γυναίκες 18-35 ετών για 15 χρόνια, που δημοσιεύθηκε το 2013, η συνεχής χρήση στηθόδεσμου δεν επιτρέπει στο μυϊκό ιστό να αναπτυχθεί σωστά, ενώ ο σύνδεσμος Cooper –o συνδετικός ιστός που ενώνει το μαζικό αδένα με το δέρμα που βρίσκεται πάνω από αυτόν- ατονεί ακριβώς επειδή δεν «χρησιμοποιείται». Μοναδική εξαίρεση τα αθλητικά σουτιέν που προστατεύουν και συγκρατούν το στήθος – με τις συνεχείς «αναπηδήσεις» του στη διάρκεια της αεροβικής γυμναστικής, του jogging, του τένις και γενικά της έντονης άσκησης ο συνδετικός ιστός καταπονείται, τεντώνει, συχνά σκίζεται και μακροπρόθεσμα χαλαρώνει.
Μπορεί να γίνει ανόρθωση στήθους χωρίς νυστέρι
ΜΥΘΟΣ: «Δεν υπάρχουν μη επεμβατικές μέθοδοι ανόρθωσης στήθους που μπορούν να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα», λέει ο κ. Τσεκούρας. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες (Thermage), δηλαδή οι μη επεμβατικές θεραπείες για την ανόρθωση του στήθους, που προτείνονται συχνά δεν έχουν δυστυχώς αξιόλογα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το πρόσωπο στο οποίο προσφέρουν σύσφιξη της τάξης του 10-20%, το βάρος του ίδιου του στήθους αλλά και η βαρύτητα που «τραβά» το στήθος προς τα κάτω ακυρώνουν την οποιαδήποτε σύσφιξη και τόνωση μπορούν να επιτύχουν οι τεχνικές αυτές.
Το κάπνισμα και η ηλιοθεραπεία επιταχύνουν τη χαλάρωση.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην επιδερμίδα του προσώπου, η χαλάρωση είναι αποτέλεσμα της φθοράς του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των ινών δηλαδή που εξασφαλίζουν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Εκτός από το χρόνο, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και οι ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται με την άμεση έκθεση του στήθους στις ακτίνες UV αλλά και με το κάπνισμα ή τη μη ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 171
Update: Οκτώβριος 2015.