Έγκαυμα στο πρόσωπο: Tips για να μη μείνει σημάδι

22.01.2015
Τινάχτηκε καυτό λάδι στο πρόσωπο ή το κερπι αποτρίχωσης σου προκάλεσε έγκαυμα; Από απροσεξία κάηκες με το σίδερο ή στο μάτι της κουζίνας; Ακόμη χειρότερα, δοκίμασες κάποιο επικίνδυνο γιατροσόφι που βρήκες στο ίντερνετ με καταστροφικές συνέπειες για την επιδερμίδα σου;
Όποια κι αν είναι η αιτία του εγκαύματος, μάθε πώς θα το περιποιηθείς και τι μέτρα θα πάρεις για να μη μείνει σημάδι. Το θετικό πάντως είναι πως σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος, το έγκαυμα στο πρόσωπο επουλώνεται πολύ πιο έυκολα σε σχέση με άλλα σημεία του σώματος και δύσκολα αφήνει σημάδι.
1η κίνηση:
Το πρώτο που θα κάνεις είναι να ρίξεις κρύο νεράκι και να βάλεις κρύες κομπρέσες στο πονεμένο σημείο, θα σε ανακουφίσει και θα καθαρίσει το σημείο. Απόφυγε σαπούνια με άρωμα κι άλλα ερεθιστικά και πες όχι στα διάφορα γιατροσόφια που κυκλοφορούν σχετικά με το έγκαυμα. Η οδοντόπαστα ή η ντομάτα για παράδειγμα λέγεται πως αντιμετωπίζουν ελαφρά εγκαύματα αλλά στην πραγματικότητα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Σε αντίθεση με ότι έχεις ακούσει, η οδοντόπαστα
χειροτερεύει αντί να απαλύνει το έγκαυμα.
Προσοχή: Η περιποίηση να γίνει με δροσερό νερό και σε καμία περίπτωση με πάγο, που θα χειροτερέψει το έγκαυμα.
2η κίνηση:
Αφού έχεις περιποιηθεί το έγκαυμα, ξεπλένοντάς το με αρκετό δροσερό νεράκι, άπλωσε μια κρέμα με πανθενόλη κι αντιφλεγμονώδη δράση. Η πανθενόλη είναι φυσική ενυδατική μορφή της προβιταμίνης Β5 που βοηθά στην επούλωση αφού έχει αναπλαστική και καταπραυντική δράση.
3η κίνηση
Αν το έγκαυμα επιμένει για περισσότερο από 7 ημέρες, δοκίμασε να βάλεις κρέμα με κορτικοστεροειδή για καλύτερα αποτελέσματα και συζήτησε με το φαρμοακοποιό και το γιατρό ώστε να σου δώσουν κάποιο άλλο προϊόν για γρηγορότερη ανάπλαση.