Υπάρχει καλοκαιρινή ωτίτιδα; Ποιές οι διαφορές ανάμεσα στην κλασική ωτίτιδα που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και την "καλοκαιρινή ωτίτιδα"; Μάθε τις διαφορές, πώς θα τις ξεχωρίσεις αλλά και τα μέτρα που μπορείς να λάβεις σε κάθε περίπτωση.
Εξωτερική ωτίτιδα: Δηλαδή;
Αν το αυτί σου πονά, πονά στην αφή και κάθε κίνηση του πτερυγίου και είναι βουλωμένο, τότε πιθανότητα να έπαθες εξωτερική ωτίτιδα ή αλλιώς "το αυτί του κολυμβητή" όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η εξωτερική ωτίτιδα που οφείλεται σε μικρόβιο ή φλεγμονή και είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Στην περίπτωση αχυτή συνιστάται αποχή από το νερό για μερικές μέρες, χωρίς να απαιτείται αντιβίωση και συχνός καθαρισμός ενώ όση φαγούρα κι αν έχεις δεν πρέπει να ξύσεις το αυτί σου. Για την ανακούφιση του πόνου μπορούν να ληφθούν παυσίπονα για λίγες ημέρες ή αντιβιωτικές σταγόνες για τοπική εφαρμογή.
Άλλη η κοινή ωτίτιδα;
Αν η ωτίτιδα αφορά το τύμπανο, πιθανότατα πρόκειται για τη λεγόμενη «μέση ωτίτιδα» –φλεγμονή στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού–, η οποία συνοδεύεται και από πυρετό. Επειδή ωστόσο η φλεγμονή αυτή προκαλείται από μικροοργανισμούς (όπως οι β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι, οι σταφυλόκοκκοι, οι πνευμονιόκοκκοι).
Πώς αντιμετωπίζεται: Χρειάζεται αντιβίωση, αφού όμως πρώτα ο γιατρός πάρει δείγμα προς καλλιέργεια από το αυτί, για να χορηγήσει το ανάλογο αντιβιοτικό.
Πρόληψη!
Εάν έχεις προδιάθεση για εξωτερική ωτίτιδα ή πάσχεις από αλλεργική ρινίτιδα, καλό είναι, σε περίπτωση που εγγραφείς στο κολυμβητήριο, να επισκεφτείς τον ωτορινολαρυγγολόγο για ιδιαίτερες οδηγίες. Εάν είναι βουλωμένη η μύτη σου, απαγορεύονται επίσης οι βουτιές στο νερό, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί όχι μόνο ο οξύς πόνος στα αυτιά (αδυναμία εξίσωσης των πιέσεων) αλλά και αιφνίδιος ίλιγγος ή και απώλεια προσανατολισμού.