Σου πέφτουν τα μαλλιά; Αυτά είναι τα πιο βασικά αίτια

Σου πέφτουν τα μαλλιά; Αυτά είναι τα πιο βασικά αίτια
ΠΗΓΗ:@jennaperryhair
Είναι μια δύσκολη περι΄οδος για τα μαλλιά μας.

Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλές γυναίκες, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πιστεύουμε. Αν και μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την εφηβεία, συνήθως γίνεται πιο έντονη μετά τα 50. Το πώς θα εξελιχθεί διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, σε κάποιες είναι μια αργή διαδικασία, ενώ σε άλλες μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να προχωρήσει γρήγορα. Η καλή είδηση είναι πως στις γυναίκες η αραίωση των μαλλιών τείνει να είναι διάχυτη, χωρίς να οδηγεί σε μόνιμη φαλάκρα. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι που προκαλούν τριχόπτωση;

Οι κυριότερες αιτίες τριχόπτωσης

Κακή διατροφή

Ο τρόπος ζωής σου έχει άμεση επίδραση στην υγεία των μαλλιών σου. Η κακή διατροφή, οι αυστηρές δίαιτες και το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν την τριχόπτωση, ειδικά αν έχεις προδιάθεση για αυτήν.

Ασθένειες

Κάποιες ασθένειες, όπως η γυροειδής αλωπεκία, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και την ολική απώλεια των μαλλιών.

Φυσιολογική γήρανση

Όπως και με το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά επηρεάζονται από το πέρασμα του χρόνου. Με τα χρόνια, γίνονται πιο αδύναμα και χάνουν τη ζωντάνια και την πυκνότητά τους, κάτι που συνδέεται με τη μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο σώμα.

Γενετική προδιάθεση

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα αντιμετωπίσεις τριχόπτωση. Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά σου, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις κι εσύ αυτό το πρόβλημα.

Ορμονικές διαταραχές

Οι αλλαγές στις ορμόνες επηρεάζουν τις γυναίκες πιο συχνά από τους άντρες. Θέματα όπως η διαταραχή του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Αλλαγές των εποχών

Η εποχική τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που συνήθως ξεκινά τον Ιούλιο, όταν οι τρίχες μπαίνουν σε φάση ανάπαυσης. Έτσι, μπορεί να παρατηρήσεις περισσότερη απώλεια μαλλιών το φθινόπωρο και λιγότερη την άνοιξη και το χειμώνα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Για να μειώσεις την τριχόπτωση, ξεκίνα με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και φρόντισε να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιή λιπαρά. Επίσης, προτίμησε προϊόντα περιποίησης σχεδιασμένα για μαλλιά με τριχόπτωση και πρόσθεσε τονωτικές θεραπείες στη ρουτίνα σου. Αν το πρόβλημα επιμένει, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.09.2024 - 20:04