Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου

12.06.2021
Πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου
«Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου»; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι κομμωτές σε καθημερινή βάση. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει απαραίτητα μια απλή απάντηση. Ακριβώς όπως θα χρησιμοποιούσες ένα διαφορετικό σαμπουάν για διαφορετικά μαλλιά (και το τριχωτό της κεφαλής ), πρέπει επίσης να ακολουθείς ένα διαφορετικό σύνολο κανόνων όσον αφορά στην καθαριότητα των μαλλιών σου.

«Το πλύσιμο των μαλλιών σου δεν είναι μια στανταρ διαδικασία», λέει στο Good House Keeping η Erinn Courtney, hairstylist και natural hair expert από το Λος Άντζελες. «Τα μαλλιά μας δεν είναι φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο και χρειάζονται ειδική φροντίδα. Για να βρεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα - όσον αφορά το σωστό σαμπουάν και τη συχνότητα του πλυσίματος – χρειάζονται δοκιμές μέχρι να καταλήξεις».

Αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για το λούσιμο. Παρακάτω, θα διαβάσεις τις οδηγίες από την hairstylist, για τον καλύτερο τρόπο λουσίματος σύμφωνα με τον τύπο των μαλλιών σου:

Ρυζόνερο για τα μαλλιά: Τα οφέλη, οι παρενέργειες και πώς να το φτιάξεις στο σπίτι σου

Λιπαρά μαλλιά: «Συνήθως θέλεις να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα για να αποτρέψεις τη λιπαρότητα, εκτός αν έχεις πολύ μακριά μαλλιά ή πολύ χοντρή τρίχα ή είναι σγουρά», λέει η Erinn Courtney.

Ξηρά ή κατεστραμμένα μαλλιά: Αν και εξαρτάται από το επίπεδο της βλάβης και της ξηρότητας, η Courtney συνήθως προτείνει το λούσιμο να γίνεται κάθε πέντε έως επτά ημέρες, καθώς «ίσως χρειαστεί να αφήσεις μερικά από τα φυσικά έλαια των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής μέχρι εκείνη τη στιγμή». Η Courtney προσθέτει ότι «εάν τα μαλλιά είναι αφυδατωμένα και κατεστραμμένα, θα μπορούσε να είναι επειδή τα λούζεις πολύ συχνά». Βεβαιώσου ότι δεν χρησιμοποιείς υπερβολικά ένα καθαριστικό σαμπουάν , καθώς μπορεί να αφαιρέσει από τα μαλλιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιή και μπορεί να τα ξηράνει και να τα καταστρέψει.

Κυματιστά ή σγουρά μαλλιά: Το λούσιμο είναι καλό να γίνεται κάθε τέσσερις έως πέντε ημέρες, προτείνει η Courtney . «Θα εξαρτηθεί από την πυκνότητα των μαλλιών, αλλά αυτή είναι μια καλή εκτίμηση για αυτόν τον τύπο μαλλιών. «Αν σου φαίνεται ότι πάει μακριά, λούσε τα κάθε μία ή δύο ημέρες και δες πώς αντιδρούν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σου.

Έχεις σγουρά μαλλιά; Να πώς πρέπει να τα περιποιηθείς

Mαλλιά αφάνα: H Courtney προτείνει λούσιμο μία φορά την εβδομάδα για την καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών. «Μην ξεχάσεις να βάζεις στο τέλος μαλακτικό», προσθέτει . «Είναι εξίσου σημαντικό να τα ενυδατώνεις όσο και να τα καθαρίζεις».

Λεπτά μαλλιά: «Τα λεπτά μαλλιά θα πρέπει να λούζονται κάθε δεύτερη μέρα για να τους παρέχεις την υγρασία που χρειάζονται για να “ανθίσουν” και να αναπτυχθούν», λέει η Courtney. Ο καθαρισμός βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του λίπους που μπορεί να βαραίνει τα λεπτά μαλλιά.

Πυκνά μαλλιά: «Οι πιο παχιές υφές τείνουν να συγκρατούν την υγρασία, οπότε το λούσιμο μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό», συμβουλεύει η Courtney.