Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη θεραπεία μαλλιών με κερατίνη

13.09.2020
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη θεραπεία μαλλιών με κερατίνη
Η δημοφιλής θεραπεία μαλλιών έχει και μια δυσάρεστη πλευρά

Η κερατίνη - η πρωτεΐνη που βοηθά στην ενίσχυση των μαλλιών για την πρόληψη θραύσης, θερμικής βλάβης και φριζαρίσματος - είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών και υγιών μαλλιών. Όμως, οι θεραπείες με κερατίνη, που υπόσχονται μεταξένια ίσια μαλλιά, έχουν από καιρό φέρει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

Για να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τις θεραπείες κερατίνης, διάβασε παρακάτω όσα λέει ο διάσημος κομμωτής και ambassador της μάρκας NatureLab Tokyo, Andrew Fitzsimons και ο διάσημος κομμωτής Annagjid "Kee" Taylor.

Δες και αυτό: Πώς να καθαρίσεις από το δέρμα σου τους λεκέδες από τη βαφή των μαλλιών σου

Τι είναι η κερατίνη;
Η κερατίνη είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μας. Συνήθως συναντάται στα προϊόντα styling που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μαλλιών - αλλά ο συνδυασμός των λέξεων "θεραπεία" και "κερατίνη" είναι στην πραγματικότητα κάπως παραπλανητικός. "Η θεραπεία με κερατίνη είναι μια ημι-μόνιμη θεραπεία ισιώματος μαλλιών που εξομαλύνει και προσθέτει λάμψη στα φριζαρισμένα μαλλιά", λέει ο Fitzsimons. Το πώς λειτουργούν οι θεραπείες όμως δεν είναι μέσω της χρήσης κερατίνης.

Για να γίνουν τα μαλλιά πιο ομαλά και πιο ευλύγιστα, ένα διάλυμα που περιέχει ένα παράγωγο φορμαλδεΰδης ή (το πολύ ασφαλέστερο) γλυοξυλικό οξύ επεξεργάζεται μέσω των μαλλιών για να σπάσει τους δεσμούς και να τα σφραγίσει ξανά σε πιο ευθεία θέση. Στη συνέχεια, το διάλυμα στεγνώνει και σφραγίζεται με επίπεδο σίδερο και τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.

Η θεραπεία λειτουργεί καλά στους περισσότερους τύπους μαλλιών και το συνιστάται σε όποια θέλει να σταματήσει να ισιώνει τα μαλλιά της σε τακτική βάση, να μειώσει το φριζάρισμα ή να ενισχύει τη λάμψη των μαλλιών της.

Αυτό το είδες; Οι πιο hot αποχρώσεις μαλλιών για το φετινό Φθινόπωρο

Είναι επικίνδυνη η φορμαλδεΰδη;
Μέρος της ανησυχίας για τις θεραπείες κερατίνης περιστρέφεται γύρω από ένα από τα συστατικά που βρίσκονται στις περισσότερες παραδοσιακές συνταγές των κομμωτηρίων: την φορμαλδεΰδη. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων την ορίζουν ως ένα άχρωμο, έντονο άρωμα που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή δομικών υλικών, οικιακών προϊόντων όπως κόλλα και ινοσανίδες και χρησιμοποιείται ως συντηρητικό όταν διαλύεται σε νερό. Στις θεραπείες με κερατίνη, είναι υπεύθυνη για το κλείδωμα των μαλλιών σε αυτή τη νέα ευθεία και λεία θέση και κατάσταση για μήνες. Αλλά αυτές οι θεραπείες δεν περιέχουν στην πραγματικότητα φορμαλδεΰδη, διότι πρόκειται για γνωστό καρκινογόνο. Αυτό που περιέχουν αντ 'αυτού είναι συστατικά όπως μεθυλενογλυκόλη, φορμαλίνη, μεθανάλη και μεθανοδιόλη, που απελευθερώνουν την καρκινογόνο ένωση όταν αναμιγνύονται με νερό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι, ενώ η φόρμουλα μπορεί τεχνικά να μην περιέχει φορμαλδεΰδη, δεν αναμιγνύεται μία φορά με νερό.

Το 1987, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το χαρακτήρισε ως ουσία που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει καρκίνο εάν εκτεθεί κάποιος σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί επίσης για πιθανούς κινδύνους για την υγεία για όσους εκτίθενται σε αυτό και σημειώνει ότι οι φόρμουλες και τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι φυσικά, οργανικά ή χωρίς φορμαλδεΰδη ενδέχεται να μην είναι απολύτως αληθινά. Το FDA ενθαρρύνει το κοινό να διαβάζει πάντα την ετικέτα, να ζητά από τους επαγγελματίες μια λίστα συστατικών και να αναφέρει τυχόν κακές αντιδράσεις.

Αυτές οι θεραπείες μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στα μαλλιά σου με την πάροδο του χρόνου. Ο Fitzsimons λέει ότι επειδή αυτές οι θεραπείες απαιτούν υψηλή θερμοκρασία για να κλειδώσουν τα μαλλιά στη θέση τους, δεν θα το συνιστούσε σε άτομα με εξαιρετικά λεπτά ή κατεστραμμένα μαλλιά.

Πόσο διαρκούν οι θεραπείες κερατίνης;
Ο βασικός κανόνας των θεραπειών κερατίνης είναι να μείνεις μακριά από νερό και χτένισμα με αλογοουρά για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Ο Fitzsimons λέει ότι το κλειδί για τη διατήρηση της θεραπείας για όσο το δυνατόν περισσότερο είναι η χρήση σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα τις ημέρες που πλένεις τα μαλλιά σου.

Ο Fitzsimons προτείνει επίσης να εξετάσεις μερικά βασικά πράγματα πριν κλείσεις ραντεβού στο κομμωτήριο. "Υπάρχουν τόσοι πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να εξομαλύνεις τα μαλλιά σου και να τα διατηρήσεις προστατευμένα χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα και τεχνικές - οπότε μια θεραπεία με κερατίνη μπορεί να μην είναι καν η σωστή επιλογή. Ανάλογα με την υφή των μαλλιών σου, μια διαφορετική θεραπεία, όπως ένα χημικό χαλαρωτικό, μπορεί να είναι καλύτερο για την περίπτωση σου."