Πόσο κοστίζει το φιλί στη Δύση, στην Ανατολή!

14.02.2008
Καλό μήνα! Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο τηλεοπτικός μήνας του χρόνου. Το γνωρίζαμε, αλλά μας το θύμισε και πάλι το τεκμηριωμένο «ΤV Yearbook 2006-2007», το οποίο μας έστειλε, όπως κάθε χρόνο, η AGB Nielsen Media Research.

Καλό μήνα! Ο Φεβρουάριος είναι ο πιο τηλεοπτικός μήνας του χρόνου. Το γνωρίζαμε, αλλά μας το θύμισε και πάλι το τεκμηριωμένο «ΤV Yearbook 2006-2007», το οποίο μας έστειλε, όπως κάθε χρόνο, η AGB Nielsen Media Research. Η έκδοση περικλείει όλες τις πληροφορίες για τα τηλεοπτικά προγράμματα και τις προτιμήσεις των τηλεθεατών της περιόδου Σεπτέμβριος 2006-Αύγουστος 2007. Τα top των καναλιών ήταν «Στο παρά πέντε» (Mega), «Super Deal» (ΑΝΤ1), «Αλ τσαντίρι νιουζ» (Alpha), «Τροία» (φιλμ, Star), «Κίτρινος Τύπος» (Alter), Eurovision (ΝΕΤ), Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα (ΕΤ1), «Τσίρκο» (ΕΤ3).

Στα τηλεοπτικά κανάλια για δύο πράγματα έχουν σφραγιστό το στόμα τους: για τη μετοχική τους σύνθεση, ποιοι δηλαδή είναι οι ιδιοκτήτες και τι ποσοστό κατέχουν από τη μία και πόσα ξοδεύουν για τις αμοιβές των τηλεθεατών και τις παραγωγές των εκπομπών από την άλλη.

Τα στοιχεία που έχουν σχέση με κόστος και αμοιβές δύσκολα επιβεβαιώνονται, γι αυτό και με πολλή προσοχή δημοσιοποιώ τα παραπάνω στοιχεία.

Πόσο στοιχίζει σήμερα ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι; Η περίπτωση του Alpha μπορεί να μας δώσει μια εκτίμηση. Σε διαμάχη παλαιών και νέων μετόχων (Ψαρράς - Κοντομηνάς) το 25% του καναλιού αποτιμήθηκε από τον ενάγοντα σε 4 εκατ. ευρώ, άρα χωρίς να είμαστε εκτός πραγματικότητας, μπορούμε να υπολογίσουμε την αξία ενός μεγάλου ελληνικού καναλιού στα 16 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον...

Η πρόσφατη πώληση ενός ραδιοφωνικού σταθμού, του Village, μας δίνει ένα μέτρο του πόσο στοιχίζει ένας πετυχημένος σταθμός σήμερα. Η πώληση ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και έγινε στον Όμιλο Λυμπέρη αντί του ποσού των 4,13 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η Imako του Πέτρου Κωστόπουλου απέκτησε αντί 11 εκατ. ευρώ τους σταθμούς Sfera και Derti. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το τίμημα αγοράς για τον πρώτο ήταν 6,6 εκατ. ευρώ και για το δεύτερο 4,4 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο μισθός ενός επικεφαλής καναλιού; Εδώ τα πράγματα είναι πιο θολά. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, όταν ήταν «αυτοκράτορας» του Alpha, γράφτηκε χωρίς να διαψευστεί ότι είχε μηνιαίες απολαβές 78.000 ευρώ. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι κατείχε, παράλληλα, τη θέση του προέδρου, του γενικού διευθυντή και του βασικού άνκορμαν του καναλιού. Η αμοιβή του στο Alter είναι σήμερα περίπου 30-35.000 ευρώ. Οι αποδοχές του από τον Real Fm, που κατέχει μαζί με τον Ανδρέα Κουρή, δεν συνυπολογίζονται.

Τέλος, ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, υποχρεώθηκε το 2007 να αποκαλύψει το μισθό του στη Βουλή μετά από σχετική επερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης δήλωσε 24.000 ευρώ. Η θητεία του ανανεώθηκε μέχρι της 10/8/2012, οπότε ο μισθός του έχει ήδη αναπροσαρμοστεί.

Ο μισθός ενός τηλεαστέρα κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για... εφοριακούς λόγους. Τα αμύθητα ποσά τα οποία φέρεται να διακινούσε ο Θέμος Αναστασιάδης ίσως δίνουν μια γεύση. Χειροπιαστή έχουμε τη σύμβαση της Σεμίνας Διγενή στην ΕΡΤ, όπου έχει αναλάβει σύμβουλος ψυχαγωγίας και έχει την ευθύνη παραγωγής και παρουσίασης δύο εκπομπών. Η αμοιβή της ανέρχεται σε 17.500 ευρώ το μήνα, ενώ το κόστος της μίας (από τις δύο) παραγωγές φτάνει τα 52.464 ευρώ ανά επεισόδιο. Το ποσό της παραγωγής είναι φυσιολογικό στο χρηματιστήριο της τηλεόρασης, όπου τα σίριαλ, κατά μέσο όρο, στοιχίζουν στα κανάλια 120.000 ευρώ. Φέτος η ακριβότερη παραγωγή σίριαλ είναι ο «Γιούγκερμαν» του ΑΝΤ1, που κοστίζει 180.000 ευρώ το επεισόδιο. Και στα δικά σας!