Χώρια -όχι τηλεοπτικά, τοπογραφικά- πέρασαν την εβδομάδα τους η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής αφού η εκπομπή "Όπου Υπάρχει Ελλάδα" μοιράστηκε ανάμεσα στις Κυκλάδες - όπου συνεχίζεται η αγωνία για τη σεισμική ακολουθία- και τη Θεσσαλία που ακόμα μετράει πληγές και από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel και από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Έτσι οι δύο παρουσιαστές της πετυχημένης εκπομπής του ΣΚΑΙ, μοιράζονται μαζί μας με δυο διαφορετικά κείμενα όλα όσα έζησαν στα μέρη που βρέθηκαν με την εκπομπή αυτή την εβδομάδα και συγκινούν:
«Η εβδομάδα που μας πέρασε μας βρήκε για πρώτη φορά, λόγω της επικαιρότητας, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: στα Τρίκαλα και στη Λάρισα στη Θεσσαλία, αλλά και στην Σαντορίνη. Τα Τρίκαλα είναι μια μοναδικής ομορφιάς πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, καθώς ο Ληθαίος ποταμός που την διασχίζει προσφέρει ένα μαγευτικό σκηνικό όλες τις εποχές. Αλήθεια -αναρωτηθήκαμε- πώς θα έμοιαζε η Αθήνα μας, εάν δεν είχαμε μπαζώσει τον Κηφισό και άλλα ποτάμια ή ρέματα της πρωτεύουσας;
Τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται ως και είναι η πόλη της καινοτομίας και του ποδηλάτου και η αλήθεια είναι ότι ζηλέψαμε λιγάκι που οι κάτοικοι εκεί μπορούν να πάνε στη δουλειά τους με αυτό το μέσο, απολαμβάνοντας και τη βόλτα τους και τα οφέλη της διατήρησης μιας καλής φυσικής κατάστασης. Μείναμε εκεί και την Τρίτη και χαρήκαμε πολύ που γνωρίσαμε νέους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά και την πολιτική, καθώς μέσα από το δημοτικό συμβούλιο νέων της πόλης έφηβοι από 15 ετών και άνω συμμετέχουν ενεργά στο να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς» γράφει η Ευλαμπία Ρέβη και συνεχίζει:
«Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στη Λάρισα η οποία έχει την μοναδική ιδιαιτερότητα μέσα στον αστικό ιστό της να διατηρεί όχι ένα αλλά δύο αρχαία θέατρα. Άλλωστε, κατοικείται εδώ και περίπου 8.000 χρόνια, καθιστώντας την μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Μοναδική στιγμή την πρώτη ημέρα μας εκεί η γνωριμία με την… Χαρούλα, το γεράκι που επαναφέρει την ισορροπία στον αέρα επάνω από την πόλη, διώχνοντας με την παρουσία της τα κοράκια. Ήταν όχι μόνο πολύ φιλική, αλλά και άνετη στον φακό ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης με τον γερακάρη Γιώργο Χριστοδούλου δεν έδειξε να αντιδρά που βρισκόταν στο χέρι μου, κάτι πολύ σπάνιο σύμφωνα με τον ειδικό, αφού τα γεράκια έναν αναγνωρίζουν ως εκπαιδευτή τους.
Συγκινητική ήταν και η συνέντευξη του Γιάννη Βαλαώρα στον Γρηγόρη Ποζιό που… ήρθε η ώρα να μιλήσει για την ΑΕΛ της καρδιάς του μέσα από τον «αέρα» του «Όπου Υπάρχει Ελλάδα». Την επόμενη ημέρα ο καιρός μπορεί να μας τα…μούσκεψε και όλο μας το «στούντιο» να στήθηκε κάτω από μία γιγαντιαία ομπρέλα, αλλά ουδείς μας πτοήθηκε από την κακοκαιρία. Ίσα ίσα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Πάνος Γαρουφαλιάς, φρόντισε να περάσουμε αξέχαστα αν και υπό βροχή. Και είχαμε και απρόσμενο….guest ρεπόρτερ…
Την Παρασκευή βρεθήκαμε στα Αμπελάκια, ένα χωριό «θαύμα» που μας διδάσκει ότι η συνεργασία μπορεί να αφήσει εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ «γεννήθηκε» το συνεταιριστικό κίνημα και παρόλο που στο χωριό ζουν μόνιμα περίπου 200 κάτοικοι παλεύοντας με την ερημοποίηση δεν χάνουν στιγμή τη θέληση και τη μαχητικότητά τους. Γι’ αυτό και διεκδικούν για αρχή την ευρωπαϊκή αναγνώριση της παρακαταθήκης των προγόνων τους με απώτερο σκοπό να αρχίσει να επιστρέφει ο κόσμος στο χωριό τους.
Το χωριό αυτό είναι ιστορική έδρα του Δήμου Τεμπών και η συγκλονιστική μαρτυρία του φοιτητή Δημήτρη Κεφαλά, που επέζησε από το φριχτό δυστύχημα ως επιβάτης στο βαγόνι του κυλικείου είναι για όλους μας ο,τι πιο σημαντικό ακούσαμε στην εκπομπή μας. Ο Δημήτρης για πρώτη φορά άνοιξε την καρδιά του και μίλησε ανοιχτά για όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη μοιραία νύχτα, πώς επέζησε από το βαγόνι «φάντασμα» και πώς το πρώτο του μέλημα ήταν να καλέσει τη μάνα του για να της πει ότι αν και τραυματίας ζει.
Η αφήγηση του μας καθήλωσε και μας ανατρίχιασε η υπενθύμισή του ότι αν και η ελληνική γλώσσα διαθέτει τέτοιον πλούτο δεν έχει ούτε μια λέξη για να περιγράψει τον γονέα που χάνει το παιδί του. «Αν χάσεις τους γονείς σου είσαι ορφανός. Αν χάσεις τον άνθρωπο σου είσαι χήρος. Αν χάσεις το παιδί σου δεν υπάρχει λέξη, γιατί αυτό είναι απάνθρωπο», τόνισε χαρακτηριστικά. Σεβασμός και σκυφτό το κεφάλι, λοιπόν, σε αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για δικαίωση και μια φωνή ενωμένη με τα εκατομμύρια των Ελλήνων που απαιτούν η Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της».
«Αναμφίβολα η εβδομάδα αυτή που άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου ήταν μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς η ομάδα «χωρίστηκε» για τις ανάγκες της έκτακτης επικαιρότητας στην Σαντορίνη αλλά και των προγραμματισμένων εκπομπών για την Θεσσαλία. Αλλά αυτό είναι και το Όπου υπάρχει Ελλάδα, καθώς σε κάθε έκτακτο γεγονός θα είμαστε εκεί όπου υπάρχει επικαιρότητα.
Μόλις φτάσαμε στην Σαντορίνη από το αεροδρόμιο κιόλας καταλάβαμε ότι η αγωνία των κατοίκων είχε κορυφωθεί και βλέποντας μας όλοι ρωτούσαν γιατί ξανά ήρθατε, «θα εκραγεί μας έλεγαν το ηφαίστειο δεν θα εκραγεί, θα γίνει ισχυρός σεισμός, να φύγουμε από το νησί, έλαβε, εσείς κάτι ξέρετε και δεν μας λέτε» επαναλάμβαναν.....
Προσπαθούσαμε να τους μεταφέρουμε με ψυχραιμία ότι αυτό που συμβαίνει ακόμα και για τους επιστήμονες είναι πρωτόγνωρο και ότι κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι θα συμβεί η μία εκδοχή ή η άλλη.
Τους καθησυχάζαμε λοιπόν λέγοντας τους ότι είμαστε εδώ γιατί πρώτον δεν φοβόμαστε και δεύτερον αν περιμέναμε να γίνει μια μεγάλη έκρηξη η σεισμός δεν θα ερχόμασταν στο νησί» γράφει ο Γιώργος Κουρδής και συνεχίζει:
«Συναντήσαμε όμως ένα νησί σχεδόν έρημο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ακόμη και τα εστιατόρια έκλειναν νωρίς καθώς δεν υπήρχε και η πελατεία.
Οι μέρες πέρασαν χορεύοντας στον ρυθμό του Εγκέλαδου χωρίς όμως να πτοούμαστε.
Κύλησαν οι μέρες καταγράφοντας και την καθημερινότητά των κατοίκων .Και επειδή η Σαντορίνη δεν είναι μόνο τουρισμός γνωρίσαμε τους αγρότες αλλά και τους ψαράδες του νησιού οι οποίοι ανησυχούν και αυτοί για την επόμενη μέρα καθώς είναι και αυτά επαγγέλματα που εξαρτώνται και από την τουριστική κίνηση.
Την Πέμπτη αναχωρήσαμε για Ανάφη εκεί στην διάρκεια της εκπομπής, μας συστήθηκε σχεδόν όλο το νησί, άλλωστε 180 περίπου όλοι κι όλοι!
Την παράσταση όμως έκλεψε η σκυλίτσα του δημάρχου, η «Κούκη» πανέξυπνη και αυτοκόλλητη με τον κύριο δήμαρχο, αλλά και η μασκότ της Ανάφης.
Περάσαμε όλη την ημέρα με τους κατοίκους, δεν το περίμεναν μας είπαν να πάμε . Ζωντανή σύνδεση στο νησί από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας είχε να γίνει μας έλεγαν για πάνω από 20χρονια, από τότε που είχε γίνει το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Εκάβ.
Και οι 180 κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια ζουν με τις δυσκολίες της απομόνωσης που έχει ένα νησί της άγονης γραμμής. Μας λείπουν αρκετά μας είπαν κυρίως γιατροί αλλά και πλοία.
Και οι 180 όμως, ανάμεσα τους και νέα ζευγάρια επιμένουν και παραμένουν σε αυτόν τον βράχο του Αιγαίου!
Γευτήκαμε τα νόστιμα σουτζουκάκια της κυρίας Νεκταρίας Ρούσσου και επιστρέψαμε στην Σαντορίνη, απ’ όπου κλείσαμε την εβδομάδα αισιόδοξα ότι όλο αυτό που ζούνε οι κυκλαδίτες θα είναι μια κακή παρένθεση και ότι η συγκλονιστική ομορφιά αυτού του τόπου θα σβήσει όλες τις κακές σκέψεις και τις φοβίες που ταλαιπωρούν το μυαλό μας .
Και είπαμε όλοι αυτοί οι απόκοσμοι και υπόκωφοι θόρυβοι των τελευταίων ωρών πριν φύγουμε δεν μας τρομάζουν!
Άλλωστε η ζωή και η φύση ξέρει καλά να γράφει τα καλύτερα σενάρια!»
Η νέα εβδομάδα θα βρεί το " Όπου Υπάρχει Ελλάδα" στην πανέμορφη Κρήτη!