Αντώνης Πρέκας: «Τα πρόσωπα στην τηλεόραση είναι σαν τα τραπεζογραμμάτια. Πληρωτέα άμα τη εμφανίσει»

15.09.2024
Αντώνης Πρέκας: «Τα πρόσωπα στην τηλεόραση είναι σαν τα τραπεζογραμμάτια. Πληρωτέα άμα τη εμφανίσει»
Υπήρξε για χρόνια ένας από τους κορυφαίους τηλεκριτικούς

Ο Αντώνης Πρέκας δημοσιογράφος με καριέρα πολλών χρόνων αν και έχει βγει πια στη σύνταξη εξακολουθεί να παρακολουθεί όλα τα τεκατινόμενα στον χώρο και φυσικά είναι από τους ανθρώπουτς που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο της τηλεόρασης, έχει γνώση, γνώμη και άποψη και δεν φοβάται να την εκφράσει ανοιχτά, όπως έκανε και τόσα χρόνια στις στήλες της τηλεοπτικής κριτικής που υπέγραφε.

Καλοεσμένος σήμερα στο Καλημέρα Είπαμε; ο γνωστός και πετυχημένος τηλεκριτικός με αφορμή όλες τις πρεμιέρες των τηλεοπτικών πρωινών εκπομπών infotainment που ξεκινούν αύριο είχε να πει πολλά. Ανάμεσα σε αυτά αποκάλυψε πως έχει παίξει πολλές φορές και ως ηθοποιός αφού είναι και αυτό ένα αντικείενο των σπουδών του.

«Εγώ εκτός από πολιτική επιστήμη και τη δημοσιογραφία με την οποία ασχολούμαι από τα 19 μου έχω κάνει και Δραματική σχολή και το πρώτο σήριαλ που έπαιξα ήταν το 1981 στην ΕΡΤ, έχω παίξει σε καμιά 10αριά ταινίες και έχω κάνει και guest»

-Τι περιμένετε σε σχέση με το φετινό τηλεοπτικό τοπίο;

«Αυτό που πραγματικά περιμένω να αλλάξει αλλά δεν το πιστεύω ότι θα γίνει είναι όσον αφορά την ενημέρωση και γενικότερα τον τρόπο που η τηλεόραση και οι τηλεοπτικές εκπομπές απευθυνόμαστε στο κοινό… Κατά την άποψή μου είναι ηττημένη η ενημέρωση. Το infotainment όπως το λέμε είναι λάθος.

Το λένε θεωρώντας ότι σε αυτό, δηλαδή στην ίδια εκπομπή να χωρέσει η σοβαρή ενημέρωση και η ελαφρά ενημέρωση… Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Η ενημέρωση είναι μία. Το θέμα είναι να την κάνεις σωστά. Με την ίδια συνέπεια και με τον ίδιο δεοντολογικό τρόπο. Infotainment μπορεί να είναι κι ένα παιχνίδι γνώσεων. Σου δίνει μια πληροφορία με έναν ελαφρύ τρόπο.

Η ενημέρωση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να γίνεται με όρους θεαματικότητος, ούτε με όρους εμπορικούς. Ο δημοσιογράφος δεν είναι η δουλειά του να κάθεται και να παρουσιάζει το όποιο πράγμα με έναν τρόπο σαν να είναι ο δοκησίσοφος, αυτός δηλαδή που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, ο φωτεινός παντογνώστης ή σαν να είναι ο ειδικός επί παντός του επιστητού.

Επίσης δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει αυτό που βλέπει. Να ξεφυσάει επειδή το είδε ή να χαίρεται γιατί όταν απευθύνεσαι στο συναίσθημα και καθοδηγείς το συναίσθημα του θεατή αυτό δεν είναι ενημέρωση. Αυτό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει κατανοητό. Η είδηση είναι να παρουσιάζεται με έναν τρόπο αντικειμενικό χωρίς να λες την άποψή σου. Όχι τη γνώμη, γνώμη μπορεί να έχουν όλοι».

Τ.Ιορδανίδης: Εγώ πριν που παίζαμε ένα θέμα με κακοποίηση γυναικών θύμωσα, δεν έπρεπε να το εκφράσω;

«Εσείς δεν είστε δημοσιογράφος»

-Α, έχω το άλλοθι

Ζωή Κρονάκη: Εγώ όμως που είμαι δημοσιογράφος πρέπει απλά να πω την είδηση…

-Αύριο ξεκινάνε πολλές infotainment εκπομπές. Κι εμείς αυτό είμαστε

«Πέρα από τα ονόματα πρέπει να κοιτάμε την ουσία των πραγμάτων. Ακόμα και ο τρόπος που μιλάμε για τα νούμερα. Ας πάρουμε τις πρωινές εκπομπές, άστε την ανοησία για το δυναμικό και γενικό κοινό. Είναι ποσόστοση, το πρωί πόσες τηλεοράσεις είναι ανοιχτές; Πρέπει να σταματήσει πια αυτό.

Υπάρχει μια ανακύκλωση προσώπων. Η ανακύκλωση δεν ενδιαφέρει το κοινό. Η Φαίη Σκορδά έχει υπάρξει και πετυχημένη και αποτυχημένη. Η τηλεόραση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόσωπα.

Το καλό πάντα βρίσκει χώρο. Συνήθως όμως τα πράγματα στην τηλεόραση στηρίζεται στη δουλειά όλων. Έχει σημασία και τι είναι η συνολική παραγωγή. Τα πρόσωπα στην τηλεόραση είναι σαν τα τραπεζογραμμάτια. Πληρωτέα άμα τη εμφανίσει… Όταν ήρθε η Μενεγάκη να κάνει το πρωινό, ήταν σταρ. Απεδείχθει. Ο Αρναούτογλου. Ήρθε από τη Βόρεια Ελλάδα»

Τελευταία τροποποίηση στις 15.09.2024 - 15:11