Τάσος Χαλκιάς: "Τώρα κάνω τηλεόραση μόνο για τα λεφτά"

26.01.2010
Έζησε μεγάλες στιγμές στο θέατρο, αλλά ένας υδραυλικός έφερε την ανατροπή στη ζωή του Τάσου Χαλκιά. Το «Love Sorry» στο Mega απογείωσε τη δημοτικότητά του και ο ρόλος του Σάκη του υδραυλικού τον καθιέρωσε τότε ως το απόλυτο σέξι λαϊκό είδωλο, το οποίο έγραψε ιστορία στην τηλεόραση και στο γυναικόκοσμο.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Έζησε μεγάλες στιγμές στο θέατρο, αλλά ένας υδραυλικός έφερε την ανατροπή στη ζωή του Τάσου Χαλκιά. Το «Love Sorry» στο Mega απογείωσε τη δημοτικότητά του και ο ρόλος του Σάκη του υδραυλικού τον καθιέρωσε τότε ως το απόλυτο σέξι λαϊκό είδωλο, το οποίο έγραψε ιστορία στην τηλεόραση και στο γυναικόκοσμο.

Για το τίμημα της δημοσιότητας μίλησε ο γνωστός πρωταγωνιστής στο ΛΟΙΠΟΝ? Μας άνοιξε την καρδιά του για όλα αυτά που τον πλήγωσαν αλλά και για όλα εκείνα που τον κράτησαν σταθερό στις αξίες του. Αυτόν τον καιρό θα τον δούμε να... πιάνεται σε μια «Ονειροπαγίδα» στον ANT1, ενώ στο Θέατρο «Ήβη» μας δείχνει πώς είναι οι «Τρομεροί γονείς». Δηλώνει ευτυχισμένος, γιατί κάνει αυτό που αγαπάει, δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια και πρωταγωνιστεί στην «Πρώτη πράξη», ένα όνειρο ζωής, που είναι η δική του δραματική σχολή.

Έκλεισες 38 χρόνια στο θέατρο. Τι «γεύση» σου έχουν αφήσει;

«Λίγο από κινέζικη κουζίνα, λίγο από ευρωπαϊκή, κυρίως όμως από ελληνική, που έχει μεράκι και νοστιμιά. Το θέατρο είναι ένα μονοπάτι δύσβατο με πολλά παρακλάδια και θέλει και μια... μάχαιρα, να κόβεις κλαδιά για να περνάς και να μπορέσεις να δημιουργήσεις τα δικά σου μονοπάτια».

Δέχτηκες πισώπλατες μαχαιριές;

«Αυτή είναι μια πολύ βαριά έκφραση για να την πω. Αλλά οπωσδήποτε δέχτηκα τρικλοποδιές, ?προδοσίες? και καρφώματα. Όμως, δεν κράτησα κακία σε κανέναν».

Πιστεύεις ότι τον καιρό που έφυγες από το Εθνικό Θέατρο και έκανες τη μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση έπεσες σε σφάλματα;

«Ναι. Άφησα ορισμένους ανθρώπους να εκθέσουν πτυχές του εαυτού μου, οι οποίες δεν ήταν αληθινές. Εγώ πάντα είχα την τόλμη ως ηθοποιός να απογυμνώνομαι. Ως άνθρωπος δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω αυτό. Εκεί κάπου ξέφυγα, με δικούς μου χειρισμούς οι οποίοι δεν ακουμπούσαν στα πιστεύω μου. Επέτρεψα σε κάποιους να χρησιμοποιήσουν εμένα και την επιτυχία μου για προσωπικό τους όφελος. Δεν διαχειρίστηκα σωστά ορισμένα πράγματα που αφορούσαν τη δημοσιότητά μου. Με αποτέλεσμα να ακουστούν διάφορα, που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Και στην τηλεόραση;

«Η τηλεόραση μου προσέφερε μεγάλη δημοσιότητα. Εισέπραξα την αγάπη του κόσμου. Με βοήθησε να κάνω στο θέατρο κάποιες πιο προσωπικές επιλογές. Τώρα πια παίζω στην τηλεόραση μόνο για τα λεφτά. Με αυτά τα λεφτά έφτιαξα τη δική μου δραματική σχολή, την "Πρώτη πράξη", για να δείξω ένα θεατρικό δρόμο, αυτόν που πιστεύω εγώ, στα νέα παιδιά».

Η προσωπική σου ζωή είναι ήρεμη. Ποτέ δεν έχει ακουστεί κάτι...

«Την εποχή που έκανα στο "Love Sorry" τον Σάκη τον υδραυλικό ακούστηκαν διάφορα. Γι’ αυτό και σου είπα ότι τότε δεν μπόρεσα να διαχειριστώ όπως ήθελα την προσωπική μου ζωή. Γιατί βγήκαν τότε του κόσμου οι σαχλαμάρες να λέγονται για μένα, για υποτιθέμενες σχέσεις μου. Γιατί ο Σάκης είχε κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο φύλο».

Κινδύνεψε τότε η συζυγική σου σχέση;

«Δεν κινδύνεψε η συζυγική μου σχέση, αλλά δεν μπορούσα να βγαίνει το παιδί μου από το σχολείο και να με ρωτάει: "Μπαμπά, διάβασα στο περιοδικό ότι έχεις φιλενάδα την κυρία τάδε". Ευτυχώς, από ένα σημείο και μετά σταμάτησαν».

Με τη σύζυγό σου, την ηθοποιό Πένυ Παπουτσή, είστε μαζί από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή σε έχει βοηθήσει;

«Πάρα πολύ. Η Πένυ μού έχει σταθεί σε αφάνταστο βαθμό σε όλες τις δυσκολίες. Και πραγματικά χωρίς ίχνος ανταγωνισμού απέναντί μου, χωρίς ζήλια ή κόμπλεξ, γιατί εγώ ας πούμε ότι κατάφερα να είμαι πιο δημοφιλής, αν και εκείνη έχει κάνει σπουδαία πράγματα στο θέατρο».

Έχετε δύο θαυμάσια παιδιά. Τον Άρη, που είναι 27 χρόνων και δουλεύει ως αθλητικογράφος, και την Ηλιάνα, 21 χρόνων, η οποία σπουδάζει σκηνογραφία. Πέτυχες και στην προσωπική σου ζωή;

«Πολύ. Ό,τι έκανα το έκανα πολύ συνειδητά στη ζωή μου. Ήθελα να δημιουργήσω οικογένεια και την έκανα στη σωστή ηλικία με μια υπέροχη γυναίκα. Αν δεν είχα αυτή την ισορροπία στην προσωπική μου ζωή, δεν ξέρω αν θα κατάφερνα να κάνω επαγγελματικά τόσο σημαντικά πράγματα».

Στο Θέατρο «Ήβη» είστε με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου οι «Τρομεροί γονείς» του Κοκτό. Εκείνη μια μητέρα που καταδυναστεύει το γιο της κι εσύ άβουλος πατέρας. Συμβαίνει αυτό σήμερα;

«Σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αλλά, ευτυχώς, τα παιδιά σήμερα δέχονται από μικρή ηλικία ερεθίσματα μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αυτός ο δρόμος τα κάνει, αν όχι πιο έξυπνα, τουλάχιστον πιο ευέλικτα. Έτσι, ένα παιδί που δημιουργεί την αυτονομία του μέσω της τεχνολογίας πολλές φορές απομακρύνεται πολύ πιο γρήγορα από μια νοοτροπία η οποία αγγίζει την αγάπη, την ευαισθησία, το ρομαντισμό, που όλοι οι γονείς λίγο πολύ διαθέτουμε. Νομίζω ότι σήμερα τα παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα. Κατά τα άλλα, το έργο του Κοκτό είναι κλασικό και βαθιά φιλοσοφικό».

Μήπως φτάνουμε στο τέλος μιας εποχής;

«Τέλος με την έννοια του τέλους που έγραφαν οι παλιές ελληνικές ταινίες δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Υπάρχει, αν θέλεις, μια κατιούσα, όπου κάτι γίνεται στο παρά πέντε και κάποιοι σηκώνουν το σκοινί και το ξανανεβάζουν ψηλά βάζοντας τον πήχη εκεί που πρέπει. Νομίζω ότι πριν φτάσουμε στον πάτο πάντα γίνεται ένα θαύμα, το οποίο έχει μια κοσμικότητα που δεν μπορώ να ερμηνεύσω με τη λογική και μπορεί να έχει και μια μεταφυσική διάσταση, που μας βγάζει στην επιφάνεια. Κάποιος θα σηκωθεί. Εδώ ταιριάζει η φράση του Πολ Ελιάρ - σίγουρα υπάρχει κάποιος άλλος κόσμος, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι μέσα σ’ αυτόν.... Άρα, λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για πάτο. Είναι εδώ δίπλα αυτός ο κόσμος».

Πώς νιώθει αυτόν τον καιρό ο Τάσος Χαλκιάς;

«Ότι η καθημερινότητα εξακολουθεί να έχει ακόμα ένα γρανάζι που συνέχεια γυρνάει, ευτυχώς χωρίς να έχει σκουριάσει. Η ψυχή και το πνεύμα μου είναι σε μεγάλη ανάταση, εξαιτίας της "Πρώτης πράξης", το μεγάλο όνειρό μου που έγινε πραγματικότητα».

Όλα αυτά που ονειρεύτηκες τα έχεις πραγματοποιήσει;

«Τα περισσότερα. Υπάρχουν όμως κάποια όνειρα που μου έχουν ξεφύγει. Είμαι άνθρωπος που το ψάχνει. Δεν σταματάω την αναζήτηση. Ταυτίζομαι απόλυτα με τη σκέψη του Σοφοκλή "σ’ αυτήν εδώ τη γη ό,τι γυρέψεις βρίσκεις. Μόνο το αζήτητον ξεφεύγει". Ψάχνω, λοιπόν, το αζήτητον!».

Δηλαδή, ο Σάκης ο υδραυλικός σε «κυνήγησε» στη ζωή σου;

«Ακόμα με κυνηγάει!

Στις περιοδείες που έκανα το καλοκαίρι παίζοντας Αριστοφάνη, σε πολλά μέρη, ακόμα Σάκη με φωνάζουν, ειδικά αν έχει παιχτεί σε επανάληψη το σίριαλ. Δεκαέξι χρόνια μετά κι ακόμα με κυνηγάει ο Σάκης ο υδραυλικός!».

Έχεις μετανιώσει για κάποια επαγγελματική συνεργασία σου;

«Μέσα σε μια διαδικασία καθημερινής επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι δυνατόν να μη διαπράξεις λάθη. Αρκεί τα λάθη αυτά να μη διαμορφώνουν μελανές κηλίδες στην καλλιτεχνική σου διαδρομή. Πιστεύω ότι τέτοια λάθη δεν διέπραξα. Δηλαδή, λάθη που να με πισωγύρισαν ως ηθοποιό. Ότι δεν έπαιξα κάποια από αυτά που ήθελα και τώρα πια τα έχω αφήσει πίσω μου, γιατί λόγω ηλικίας δεν μπορώ να τα αγγίξω, ναι, δεν τα έπαιξα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έκανα κάτι που δεν το ήθελα».

Είσαι άντρας «παλαιάς κοπής»;

«Ναι, και το λέω με υπερηφάνεια. Πολλές φορές μπορεί να έχω αισθανθεί Δον Κιχώτης, αλλά θεωρώ ότι αυτό αξίζει για να διατηρηθούν κάποιες αξίες ζωής».