Η Κάμπελ παραδέχτηκε πως πήρε τα διαμάντια

05.08.2010
Την εμφάνισή της έκανε τελικά η Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κατέθεσε στην δίκη για τα εγκλήματα πολέμου του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ (Charles Taylor) .

Την εμφάνισή της έκανε τελικά η Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κατέθεσε στην δίκη για τα εγκλήματα πολέμου του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ (Charles Taylor) .

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, το 40χρονο σούπερ μοντέλο που μεσουράνισε στις πασαρέλες των πιο διάσημων μόδιστρων όλου του κόσμου, κατέθεσε πως κατά την επίσκεψή της στη Νότιο Αφρική το 1997 και ενώ ήταν καλεσμένη του Νέλσον Μαντέλα έλαβε ως δώρο ένα σακουλάκι με μικρά διαμάντια.

Η Κάμπελ διευκρίνισε βέβαια πως δεν ήξερε τον αποστολέα τους αλλά αργότερα υπέθεσε πως είναι δώρο του πρώην προέδρου Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η μαύρη γαζέλα τόνισε πως υπέθεσε πως τα διαμάντια είναι δώρο του Τέιλορ το επόμενο πρωινό που μίλησε με την ηθοποιό Μία Φάροου (Mia Farrow) - η οποία ήταν επίσης καλεσμένη του Μαντέλα- και με την τότε μάνατζερ της Κάρολ Γουάιτ (Carole White).

Με την κατάθεση της Κάμπελ, οι εισαγγελικές αρχές του Ειδικού Δικαστηρίου επιδιώκουν να στηρίξουν την κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας λάμβανε διαμάντια από τους επαναστάτες στη Σιέρα Λεόνε, τα οποία και χρησιμοποίησε ως αντάλλαγμα για την αγορά όπλων.

Τα "ματωμένα διαμάντια" παρέλαβε η ίδια η Κάμπελ στο δωμάτιό της αργά τη νύχτα και μετά το δείπνο που παρέθεσε το 1997 ο τότε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela).

"Δύο άντρες χτύπησαν την πόρτα του δωματίου μου στο ξενοδοχείο και ξύπνησα από το θόρυβο. Μου έδωσαν το σακουλάκι και μου είπαν 'αυτό είναι ένα δώρο για εσένα', έπειτα επέστρεψα στο κρεβάτι μου και άνοιξα το σακουλάκι το επόμενο πρωινό", είπε στο δικαστήριο η Κάμπελ που εμφανίστηκε φορώντας ένα μπεζ σύνολο και έχοντας τα μαλλιά της πιασμένα σε ψηλό κότσο, συμπλήρωσε:

"Είδα μερικά πετράδια, ήταν πολύ μικρά και φαίνονταν βρώμικα αλλά δεν υπήρχε κανένα σημείωμα ή εξήγηση. Στο πρωινό γεύμα μίλησα με τη Μια και την Κάρολ. Μία από τις δύο ήταν σίγουρη πως το δώρο προερχόταν από τον Τσαρλς Τέιλορ κι εγώ συμφώνησα πως μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα".

Ο Τέιλορ που είχε απορρίψει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις ως ανόητες, κατηγορείται για το ρόλο που έπαιξε στη Σιέρα Λεόνε το διάστημα 1991- 2001 που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 120.000 ζωών.

Στη συνέχεια η Κάμπελ υποστήριξε πως έδωσε τα διαμάντια σε ένα φίλο της, αξιωματούχο του Ιδρύματος για τα παιδιά του Νέλσον Μαντέλα για να τα αξιοποιήσει σωστά και τόνισε:

"Δεν ήθελα να τα κρατήσω. Πρέπει να ήταν δύο ή τρία".

Το σούπερ μοντέλο τόνισε πως μετά από το δείπνο δεν ξαναείδε ποτέ τον Τέιλορ και δεν τον ρώτησε για το δώρο που έλαβε, το οποίο και δεν βρήκε περίεργο:

"Δέχομαι δώρα όλη την ώρα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας και μου φαίνεται αρκετά φυσιολογικό και το δώρο που έλαβα τότε".

Η Γουάιτ και η Φάροου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αναμένεται να καταθέσουν για τα ματωμένα διαμάντια την ερχόμενη Δευτέρα. Η Γουάιτ υποστηρίζει πως ήταν μπροστά στην παραλαβή των διαμαντιών ενώ η Φάροου έμαθε για την ύπαρξή τους το επόμενο πρωινό.

Αρχικά η Κάμπελ είχε αρνηθεί να καταθέσει εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια της ίδιας και της οικογένειάς της. Ο δικηγόρος του 60χρονου Τέιλορ είχε περιγράψει την ιστορία της Κάμπελ σαν ένα φτηνό διαφημιστικό κόλπο της ίδιας για να επανέλθει στη δημοσιότητα.

Την κατάθεση της Ναόμι Κάμπελ μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί:

Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια