Γιατί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε για την υποστήριξή του τον πρίγκιπα William, αλλά όχι τον αδελφό του, Harry

03.03.2022
Γιατί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε για την υποστήριξή του τον πρίγκιπα William, αλλά όχι τον αδελφό του, Harry
Με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλά δημόσια πρόσωπα έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και τους πολίτες της χώρας του. Δύο από αυτά τα πρόσωπα ήταν ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στα social media το Σάββατο και ο Ζelenskyy τους ευχαρίστησε που στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Οι Cambridges έγραψαν: «Τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον Πρόεδρο Zelenskyy και την Πρώτη Κυρία της χώρας για να μάθουμε μέσα από την ελπίδα και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της Ουκρανίας. Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό του Προέδρου και όλου του λαού της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται γενναία για αυτό το μέλλον».

Την Τρίτη, ο Zelenskyy απάντησε στο tweet με μια θερμή ανάρτηση: «Η Olena και εγώ είμαστε ευγνώμονες στον δούκα και τη δούκισσα του Cambridge @RoyalFamily που αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου η Ουκρανία αντιτίθεται με θάρρος στην εισβολή της Ρωσίας, στέκονται δίπλα στη χώρα μας και υποστηρίζουν τους γενναίους πολίτες μας. Το καλό θα θριαμβεύσει».

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν μερικοί βασιλικοί παρατηρητές που σημειώσαν ότι ο Zelenskyy δεν ανταποκρίθηκε στην ανάλογη υποστήριξη του πρίγκιπα Harry και της Μeghan Markle, η οποία εκφράστηκε στην αρχή της εισβολής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Sussexes εκφράζουν τις απόψεις τους ως απλοί πολίτες ενώ ο William και η Kate το κάνουν ως ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Έτσι, για τον Zelenskyy, είναι πιο σημαντικό πολιτικά σε μια περίοδο κρίσης να απευθυνθεί στους Cambridges αφού είναι επίσημοι εκπρόσωποι του παλατιού.

Τελικά, είναι υπέροχο που και τα δύο ζευγάρια δείχνουν στην Ουκρανία την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζονται σε μια τόσο ταραχώδη περίοδο. Ο William και η Kate είχαν ήδη προσωπική σχέση με τον Ουκρανό ηγέτη μετά τη συνάντηση του 2020, επομένως η φυσική προσέγγιση έχει νόημα και είναι σίγουρο ότι όλη η υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Ηarry και Meghan, είναι ευπρόσδεκτη στον Ζelenskyy και στους πολίτες της Ουκρανίας.

Νικολέτα Μακρή