Πρίγκιπας Harry – Μeghan Markle: Καταδικάζουν με ανακοίνωση τους τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

28.02.2022
Πρίγκιπας Harry – Μeghan Markle: Καταδικάζουν με ανακοίνωση τους τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Καθώς ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται και η ρωσική επίθεση εντείνεται, ο πρίγκιπας Ηarry και η δούκισσα Meghan εξέδωσαν μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.

Η δήλωση κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με ανάλογη ανακοίνωση συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό, του πρίγκιπα William και της Kate Middleton.

Ουκρανία: Ο William και η Kate σε μια σπάνια πολιτική δήλωση υπέρ της Ουκρανίας - Διάσημοι σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις φωνές τους εναντίον του πολέμου

Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον μη κερδοσκοπικό ιστότοπο Archewell, το πριγκιπικό ζεύγος και η ομάδα του ιδρύματός τους, προέτρεψαν τους παγκόσμιους ηγέτες να έχουν ξεκάθαρη στάση για τον πόλεμο μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών εθνών, δηλώνοντας ότι «στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

«Ο πρίγκιπας Harry και η Μeghan, ο δούκας και η δούκισσα του Sussex και όλοι εμείς στο Archewell στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, ενάντια σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και ενθαρρύνουμε την παγκόσμια κοινότητα και τους ηγέτες της να κάνουν το ίδιο», λέει η ανακοίνωση.

Από τότε που αποχώρησαν από τους βασιλικούς τους ρόλους, ο δούκας και η δούκισσα του Sussex έχουν εκφράσει ελεύθερα απόψεις για θέματα που η βασιλική οικογένεια συνήθως θεωρεί ως πολιτικά ζητήματα που απαιτούν ουδετερότητα (και σιωπή). Το ζευγάρι ήταν ειλικρινείς υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter το 2020, έκαναν εκστρατεία για το κίνημα Stop Hate for Profit και συσπειρώθηκαν για να «ανακουφίσουν τον πόνο» και να «αποδείξουν την ανθρωπιά τους» στο πλαίσιο της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το 2021 και της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Αϊτή.

Αν και άλλα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, πλην του Harry και του William, συνεχίζουν να σιωπούν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν βασιλείς σε όλη την Ευρώπη που αντέδρασαν γρήγορα στον πόλεμο.

Ο βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας έγραψαν ότι «οι καρδιές τους είναι με το λαό της Ουκρανίας και όλους όσους πλήττονται από τη βία». Και ο βασιλιάς της Ισπανίας Felipe χαρακτήρισε τις επιθέσεις μια «εντελώς αδικαιολόγητη επιθετικότητα πρωτοφανούς σοβαρότητας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».