Τι έγινε στο ανεπίσημο γαμήλιο πάρτι;

30.04.2011
Οι νεόνυμφοι έμειναν στο παλάτι μέχρι το τέλος της εκδήλωσης που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και όπως κυκλοφόρησε πριν από λίγο, έχουν αναχωρήσει ήδη για το ταξίδι του μέλιτος.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα, την Παρασκευή το βράδυ, ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ γιόρτασαν τον γάμο τους μαζί με περίπου 300 στενούς συγγενείς και φίλους με ένα χορευτικό πάρτι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η νύφη ήταν ντυμένη με βραδινή τουαλέτα που έφερε την υπογραφή της Σάρα Μπάρτον (Sarah Burton), όπως και το νυφικό. Το μακρύ έξωμο φόρεμα από μεταξωτό σατέν σε υπόλευκο χρώμα, τόνιζε τη λεπτή μέση της με μια σειρά κεντητά στρας, ενώ τα μαλλιά της έπεφταν ελεύθερα στους ώμους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, εκπρόσωπος των ανακτόρων του Σεν Τζέιμς, είπε ότι η νέα δούκισσα φόρεσε πάνω από την τουαλέτα της, ένα λευκό ζακετάκι μπολερό από πλεκτό ανκορά, κατά τη μετάβαση της από το το Κλάρενς Χάουζ.

Η αδελφή της, Πίπα (Pippa) άλλαξε για την περίσταση φορώντας ένα μακρύ αμάνικο φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ κεντημένο με διακοσμητικά πετράδια, σε βαθύ πράσινο- σμαραγδί χρώμα, ενώ η μητέρα τους, κυρία Μίντελτον διάλεξε ένα μαύρο φόρεμα με κοντό μανίκι και φούστα με φραμπαλάδες.

Οι νεόνυμφοι έμειναν στο παλάτι μέχρι το τέλος της εκδήλωσης που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και όπως άφησαν να εννοηθεί αναχώρησαν αργότερα με ελικόπτερο για το ταξίδι του μέλιτος, οι λεπτομέρειες του οποίου παραμένουν μυστικές, σύμφωνα με την επιθυμία τους. Ωστόσο, μετά αποκαλύφθηκε ότι απλά το έχουν σκάσει για την ώρα για ένα πριβέ σαββατοκύριακο με κρυφό προορισμό.

Η υποδοχή

Για τις ανάγκες της δεξίωσης χρησιμοποιήθηκαν οι Αίθουσες του Κράτους που περιλαμβάνουν τη μεγάλη αίθουσα χορού, μήκους 36 μέτρων και πλάτους 18 μέτρων, η οποία είναι και το μεγαλύτερο από τα 775 δωμάτια του παλατιού. Η συγκεκριμένη αίθουσα ήταν προσθήκη της δεκαετίας του 1850, κατόπιν αιτήματος της βασίλισσας Βικτωρίας και εγκαινιάστηκε το 1856, με έναν χορό για τον εορτασμό του τέλους του πολέμου της Κριμαίας, στον οποίο υπηρέτησε ο προκάτοχος του νέου τίτλου του Γούιλιαμ, 2ος δούκας του Κέιμπριτζ.

Κατά την άφιξη τους, οι καλεσμένοι περνούσαν μέσα από έναν διάδρομο φωτισμένο με κεριά όπου τους υποδέχονταν μουσικοί με τις παραδοσιακές γκάιντες και στη συνέχεια σερβίρονταν ροζ σαμπάνια και διάφορα κοκτέιλ, θαυμάζοντας τα έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Ρούμπενς, ο Βελάσκιες κι ο Βαν Ντάικ που στόλιζουν την αίθουσα υποδοχής.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ., όλοι μεταφέρθηκαν στην κυρίως αίθουσα της εκδήλωσης που ήταν εξοπλισμένη με τριάντα ροτόντες των δέκα θέσεων, οι οποίες ήταν στολισμένες με λουλούδια και κεριά και έφεραν αντί για αριθμούς, διάφορα συμβολικά ονόματα χώρων που ήταν σημαντικοί για τους νεόνυμφους. Κατά την είσοδο τους οι καλεσμένοι έπαιρναν ένα φακελάκι όπου μέσα αναγραφόταν το όνομα του δικού τους τραπεζιού.

Ένα από αυτά ονομαζόταν "Λιούα Ντάουνς", όπως το πατρικό σπίτι της πρώην του πρίγκιπα, Τζίκα Κρεγκ (Jecca Craig) -που φυσικά ήταν παρούσα στη γιορτή- το οποίο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε επισκεφτεί επανειλημμένως με την Κάθριν κατά τη διάρκεια του δεσμού τους. Ένα άλλο τραπέζι ονομαζόταν "Σεντ Άντριους", από το σκοτσέζικο πανεπιστήμιο όπου φοίτησαν και γνωρίστηκαν οι δυο τους, ενώ πολλά τραπέζια είχαν τοπωνύμια της Ουαλίας, όπου και υπηρεσία του νέου Δούκα του Κέιμπριτζ.

Σε κάθε τραπέζι κάθονταν ανάμεικτα συγγενείς και φίλοι των νεονύμφων, ανεξαρτήτως τίτλων, καθώς όλοι οι παριστάμενοι ήταν "εξίσου σημαντικοί" για τους ίδιους.

Το δείπνο

Τα εδέσματα ήταν έργο του Άντον Μόσιμαν (Anton Mosimann) ιδιοκτήτη ενός από τα πιο τρέντι εστιατόρια της Μπελγκράβια, όπου το ζευγάρι είναι τακτικοί πελάτες, ενώ όλα υλικά προέρχονταν από τη Βρετανία, όπως και στην επίσημη δεξίωση που είχε προηγηθεί το μεσημέρι.

Το δείπνο που διήρκεσε δύο ώρες και συνοδευόταν με κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από τα κελάρια του Μπάκιγχαμ και του Κλάρενς Χάουζ , ξεκίνησε με καβούρια από την Ουαλία, συνεχίστηκε με αρνίσιο φιλέτο από το Χάιγκροουβ και ολοκληρώθηκε με τρία επιδόρπια: πουτίγκα τράιφλ, φοντάν σοκολάτας και σπιτικό παγωτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τη γιορτή που οργάνωσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος (prince Charles) προλόγισαν ο πρίγκιπας Χάρι (prince Harry) και κουμπάρος του ζευγαριού και ο πατέρας της νύφης Μάικλ Μίντελτον (Michael Middleton), αμέσως μετά το σερβίρισμα του καφέ και των συνοδευτικών πτι-φουρ.

Τα αστεία

Ο Χάρι, το γνωστό πειραχτήρι της παρέας, αφού αναφέρθηκε στη μητέρα του και μεγάλη απούσα της βραδιάς, πριγκίπσσα Νταϊάνα (princess Diana), εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του έδινε ο ρόλος του κουμπάρου για να αστειευτεί (όπως συνηθίζεται στους γάμους των Βρετανών) εις βάρος του γαμπρού και αδελφού του, Γουίλιαμ, αλλά και εις βάρος κάποιων ηλικιωμένων συγγενών τους, όπως ο παππούς του, για τον οποίο είπε ότι έμοιαζε με νάνο δίπλα στην Κάθριν με τα δεκάποντα τακούνια της.

Τα πειράγματα συνεχίστηκαν ανάμεσα στον Γουίλιαμ και τον πατέρα του, οι οποίοι στη συνέχεια έβγαλαν τους δικούς τους λόγους. Ο μεν Γουίλιαμ έκανε σχόλια για την ολοένα αυξανόμενη περίμετρο της μέσης του πατέρα του, ενώ ο Κάρολος του αντιγύρισε ότι παρότι νεότερος έχει ήδη φαλάκρα και ότι θα πρέπει να προσέχει τι λέει για τα κιλά του πατέρα του, γιατί στο μέλλον θα είναι υποχρεωμένος να σπρώχνει το αναπηρικό του καροτσάκι ως καλός γιός, μέχρι κάποια μέρα να το σπρώξει στον… γκρεμό.

Ο χορός

Κοντά στις 11:30 όλοι οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του θρόνου, η οποία είχε μετατραπεί για την περίσταση σε κανονικό κλαμπ, με φωτορυθμικά, ντίσκο-μπάλα και μπάρα όπου σερβίρονταν μοχίτο, σαμπάνια και κάθε λογής αλκοόλ.

Ως είθισται, τον χορό άνοιξαν οι νεόνυμφοι που με το κέφι τους παρέσυραν όλους τους καλεσμένους. Τη μουσική υπόκρουση της βραδιάς αρχικά ανέλαβε η βραβευμένη τραγουδίστρια Έλι Γκούλντινγ (Ellie Goulding) με το συγκρότημα της και στη συνέχεια μια σειρά από djs, που έπεξαν μια ποικιλία από ροκ, ρέιβ, ροκ εν ρολ και μουσική των σίξτις.

Οι συμπέθεροι, κατενθουσιασμένοι, παρασύρθηκαν κι εκείνοι από τον ρυθμό, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε η Καμίλα (Camilla) που δεν έλεγε να ξεκολλήσει από την πίστα. Κατά τις 2 το πρωί οι σερβιτόροι πρόσφεραν σάντουιτς με μπέικον και η μουσική χαμήλωσε γύρω στις 2:30, με τελευταίο τραγούδι το "She loves you", των Beattles που τραγούδησαν φωναχτά όλοι οι παριστάμενοι. "Ήταν μαγευτικά! Το καλύτερο πάρτι που μπορείς να φανταστείς!", σχολίασε χαρακτηριστικά ένας απ' αυτούς.

Το πάρτυ ολοκληρώθηκε με πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον ουρανό για 20 δευτερόλεπτα, ενώ ενθουσιώδεις κραυγές ακούγονταν από το εσωτερικό του παλατιού. Οι πρώτες δειλές αναχωρήσεις σημειώθηκαν γύρω στις 10 το βράδυ, αλλά οι περισσότεροι καλεσμένοι έφυγαν γύρω στις 3 το πρωί, κάποιοι με τα οργανωμένα μίνι βαν, κάποιοι με ταξί και άλλοι με τα αυτοκίνητα τους ή με πόδια.

Ανάμεσα στους ξενύχτηδες ήταν και η Τσέλσι Ντέιβι (Chelsy Davy) που αποχώρησε χωρίς τον Χάρι, -ο οποίος έφυγε με μίνι βαν και μεγάλη παρέα- αλλά με τις ξαδέλφες του, πριγκίπισσες Ευγενία και Βεατρίκη.

Η βασίλισσα και ο δούκας του Εδιμβούργου δεν παρευρέθηκαν καθώς είχαν ήδη αναχωρήσει για ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή.

Τα σχόλια & οι ευχές

Με αυτή την αφορμή, ο εκπρόσωπος του Κλάρενς Χάουζ, Πάντι Χάρβερσον (Pandy Harverson) δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως ο νέος δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ θα μπορέσουν να προσαρμοστούν με ευκολία στην απομόνωση του Άγκλεσι, όπου υπηρετεί ο Γουίλιαμ, παρά τη έκθεση τους στη δημοσιότητα λόγω του γάμου:

"Νομίζω ότι θα θέλουν να ισορροπήσουν ξανά την ιδιωτική τους ζωή. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να θυμούνται ότι εκείνος δεν είναι διάδοχος του θρόνου, είναι δεύτερος στη σειρά, δεν πρίγκιπας πλήρους απασχόλησης, είναι πιλότος πλήρους απασχόλησης, με μια κανονική δουλειά στην Υπηρεσία Διάσωσης της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας κι αυτό θα κάνει τον περισσότερο καιρό. Κι εκείνη, ως γυναίκα του, θα είναι μαζί του, γι' αυτό υπό αυτή την έννοια το σπιτικό τους, ο φυσικός τους χώρος θα είναι πάνω, στην Ουαλία. Νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει αυτό".

Εντωμεταξύ, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα είπε ότι ο Λευκός Οίκος ευχήθηκε στους νεόνυμφους "μια κοινή ζωή γεμάτη ευτυχία": "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλο κοντινότερο φίλο στον κόσμο, όσο το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί τη ευκαιρία, ο αμερικανικός λαός μεταφέρει τα ολόψυχα συγχαρητήρια του στους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας και ασπάζεται τις ελπίδες τους για ένα λαμπρό μέλλον για ο πριγκιπικό ζεύγος".

Την Παρασκευή, ημέρα του γάμου, επιτράπηκε στις παμπ να παραμείνουν ανοιχτές για δύο ώρες μετά το καθιερωμένο κλείσιμο και το ίδιο ίσχυσε και για το Σάββατο. Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη τη Βρετανία γιόρτασαν τον πριγκιπικό γάμο με υπαίθρια πάρτι, πικνίκ και άλλες εκδηλώσεις.

Ωστόσο, στο πάρτι του Κέλβινγκροουβ στη Γλασκώβη, έγιναν 21 συλλήψεις καθώς η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους χιλιάδες συγκεντρωμένους. Παρότι οι οργανωτές περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως "ενθουσιώδεις βασιλικούς πανηγυριστές", το δημοτικό συμβούλιο δεν ενέκρινε την εκδήλωση τους, ως "επισφαλή και ανεπίσημη" και παρότρυνε τον κόσμο να μην παρευρεθεί. Όμως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και πολλά παράθυρα περιπολικών καταστράφηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση από ένα πλήθος σε "απολύτως απαράδεκτο" επίπεδο μέθης, σύμφωνα με τον διοικητή του τμήματος της περιοχής.