Το «Sigma» του Αμπράμοβιτς

27.03.2008
Μέτρο και εκατομμύριο! Έτσι τιμολογείται το νέο παιχνίδι του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπραμόβιτς, το οποίο θα πάρει στα χέρια του στις αρχές Απριλίου.

Από τον ΝΙΚΟ ΖΑΜΠΑΡΑ

Μέτρο και εκατομμύριο! Έτσι τιμολογείται το νέο παιχνίδι του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπραμόβιτς, το οποίο θα πάρει στα χέρια του στις αρχές Απριλίου.

Καλά, τι είδους παιχνίδι είναι αυτό που κάθε μέτρο του κοστίζει και ένα εκατομμύριο δολάρια; Πολύ απλά πρόκειται για το νέο γιοτ που έχει παραγγείλει ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, το «Sigma», το οποίο έχει ήδη ναυπηγηθεί στο Κίελο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών. Το μήκος του νέου αποκτήματος του ιδιοκτήτη της Τσέλσι ανέρχεται στα 130 μέτρα και το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 130 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το σχήμα του, καθώς μοιάζει περισσότερο με υποβρύχιο, παρά με γιοτ πολυτελείας.

Φυσικά, αντίστοιχο γιοτ με το «Sigma» δεν θα υπάρξει στις θάλασσες, καθώς η παραγγελία του Αμπράμοβιτς το διαφοροποιεί από τον αρχικό σχεδιασμό. Έτσι, αντί για 118 μέτρα, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε εμπνευστεί ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Φιλίπ Σταρκ, το γιοτ μεγάλωσε και έφτασε τα 130 μέτρα, μέσα στα οποία θα υπάρχουν όλες οι ανέσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το σκάφος με το οποίο διασχίζει τις θάλασσες τώρα ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, το «Ρelorus», διαθέτει αλεξίσφαιρα τζάμια, αντιπυραυλικά συστήματα, ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό εισβολέων, κάμερες που καταγράφουν και υποθαλάσσιες κινήσεις, δύο ελικοδρόμια, πισίνες και σουίτες πολυτελείας! Με βάση αυτά, λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως το νέο παιχνίδι του Αμπράμοβιτς θα έχει πολύ περισσότερα αξεσουάρ, τα οποία βέβαια κρατούνται μυστικά, καθώς η ασφάλεια είναι σημαντικός παράγοντας για το Ρώσο, που φημολογείται μάλιστα ότι έχει «στρατολογήσει» στην προσωπική του φρουρά πρώην μέλη τόσο των βρετανικών αντιτρομοκρατικών ομάδων όσο και της KGB.