Τι είναι ο συζυγό σας; Μπελάς ή απόλαυση;

12.03.2008
Κάποτε οι σύζυγοι ήταν όλοι ίδιοι ή περίπου ίδιοι. Υπήρχαν οι καλοί και οι κακοί και μάλιστα οι γιαγιάδες αξιολογούσαν την καλοπέραση της νύφης δίπλα στο σύντροφό της από τα μάτια της, το πρόσωπό της...

Από την ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κάποτε οι σύζυγοι ήταν όλοι ίδιοι ή περίπου ίδιοι. Υπήρχαν οι καλοί και οι κακοί και μάλιστα οι γιαγιάδες αξιολογούσαν την καλοπέραση της νύφης δίπλα στο σύντροφό της από τα μάτια της, το πρόσωπό της... Σήμερα, που έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, υπάρχουν πολλές κατηγορίες συζύγων. Αν ζούσαν οι γιαγιάδες εκείνες, σίγουρα θα ένιωθαν μεγάλη ικανοποίηση, γιατί έζησαν την εποχή τους με ρομαντισμό και αισθήματα αντίθετα με τα αιματοβαμμένα και εμπορικά διαζύγια των τέλειων κατά τα άλλα ζευγαριών του 21ου αιώνα.

Για να αποφύγετε, κορίτσια, τις κακοτοπιές και τις... εκπλήξεις στην επιλογή συζύγου, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε σε ποιο «είδος» ανήκει αυτός που έχετε πλάι σας ή σκέφτεστε να βάλετε στο πλάι σας! Να γνωρίζετε σε ποια κατηγορία ανήκει και επομένως να προετοιμαστείτε για τις μη αναμενόμενες εξελίξεις και όχι να κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου και να ξυπνήσετε μια μέρα με καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά σας. Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια αξιολόγηση των συζύγων ανά κατηγορία. Διαβάστε προσεκτικά και βαθμολογήστε το δικό σας, για να οδηγηθείτε στα σωστά συμπεράσματα.

Έλα στον παππού
Με πολλούς γάμους στο ενεργητικό του, ο κατά πολύ μεγαλύτερος σε ηλικία και ταμπεραμέντο σύζυγος έχει συνήθως πολλά λεφτά και πιθανότατα ένα καρδιακό επεισόδιο στο παλμαρέ του. Η κατά πολύ νεότερη σύζυγος συνήθως τον βάζει αμέσως να κάνει αυστηρή δίαιτα, να κόψει το κάπνισμα, να αλλάξει το κούρεμά του και το στυλ του ντυσίματος για να μη φαίνεται έντονα η τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας αλλά και για να διατηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο μέχρι να γράψει όλη την περιουσία του στο όνομά της. Και η ζωή συνεχίζεται με πάρα πολλές υποχρεώσεις, τις οποίες ο σύζυγος-παππούς δεν σταματάει να υπενθυμίζει με την γκρίνια του στη νεαρή σύζυγό του μόλις εισπράξει μια φιλοφρόνηση από τους φίλους του για την όμορφη γυναίκα του ή μόλις σκάσει μύτη στη δεξίωση που βρίσκονται ένας γόης μικρότερος των 40, ο οποίος δεν ξεκολλάει τα μάτια του από το ντεκολτέ της. Εκείνη κάνει υπομονή ως άλλη μητέρα Τερέζα και μόλις υπογράψει την πολυπόθητη διαθήκη, τον ξεθεώνει στο περπάτημα, το σεξ και το άγχος του στυλ «πού ξενυχτάει μόνη της κάθε βράδυ χωρίς εμένα» Αν ο σύζυγος αποδειχθεί υπερήλιξ ταύρος που παίρνει δυο δυο τα Viagra και ανθίζει αντί να μαραίνεται, τότε θυμηθείτε την Αλίκη να τραγουδάει με αισιοδοξία το «Υπομονή υπομονή» και κάντε την καρδιά σας πέτρα κάθε φορά που σας φιλάει με θέρμη δημοσίως δείχνοντας περήφανος γιατί είστε γυναίκα του και όχι εγγονή του!

Βαθμολογία: 8/10

Ο σχεδόν πάντα χρεοκοπημένος
Είναι ο πιο... κουραστικός απ όλους, όχι με την καλή έννοια, αλλά γιατί βάζει τη σύζυγό του σε δοκιμασίες και περιπέτειες. Όλοι σας το έλεγαν από πριν ότι είναι λάθος να κάνετε αυτόν το γάμο, αλλά εσείς δεν ακούγατε τίποτα. Γιατί σας γοήτεψε με τις φανφάρες, τις υπερβολές και τα παραμύθια του, ότι δήθεν θα σας κάνει βασίλισσα και θα περάσετε ζωή χαρισάμενη. Και μη νομίζετε ότι δεν τα πίστευε όλα αυτά, αλλά είναι συνηθισμένος να ζει μέσα στο ψέμα.

Η σχέση ξεκίνησε ευοίωνα, με τις μεγάλες ευκαιρίες που θα τον έκαναν πλούσιο να χτυπάνε κάθε μέρα την πόρτα... Σας μιλάει όλο για ανύπαρκτες δουλειές και σας παραμυθιάζει ακόμη και για τους λογαριασμούς που έμειναν απλήρωτοι και σας έκοψαν το φως και το τηλέφωνο. Η γκρίνια σας τον κάνει έξαλλο, αφού, όπου να ναι, θα έρθει η καλή και εσείς είστε η ανυπόμονη, η γκρινιάρα, που θέλει να ζει στη μιζέρια και να σέρνει και αυτόν εκεί... Η λέξη «αλήθεια» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του, αφού η ζωή για εκείνον είναι ένα διαρκές παραμύθι! Η οικογένειά σας μετά δυσκολίας τον ανέχεται και δεν του έχει σπάσει τα μούτρα όταν κάποια φορά έγινε ακόμη και βίαιος μαζί σας ή με το παιδί. Εσείς αρχικά θελήσατε να ζήσετε το μύθο του και να εξερευνήσετε τις άγνωστες πλευρές του... Γαντζωμένη στο ροζ σύννεφό σας, τον υποστηρίζατε και κρύβατε την αλήθεια! Κάποια στιγμή, όμως, ξεπεράσατε τα όριά σας όταν η αγωνία για το αύριο των παιδιών σας με τέτοιον πατέρα σας ξύπνησε από το όνειρο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το θράσος του να κάνει απιστίες με κάποια στην οποία θα αγοράσει λουλούδια με χρήματα δικά σας για να την εντυπωσιάσε, όπως κι εσάς στην αρχή, ή ακόμη και να τον βρείτε στο κρεβάτι με την καλύτερή σας φίλη και ας μην ήταν αυτό που νομίσατε!

Βαθμολογία: 2/10

Ο καζανόβας
Τι φταίει και αυτός αν έχει τσιγγάνα καρδιά; Σας κατέκτησε με τη γοητεία και την αρρενωπότητά του. Μόλις τον είδατε, σκεφτήκατε μέσα σας «τι άντρας, Χριστέ μου...». Αυτό το κελεπούρι, λοιπόν, σας φλέρταρε ασύστολα και ξύπνησε μέσα σας το θηλυκό. Τον ήξερε καλά το ρόλο του, βλέπετε. Εσείς όμως δεν γνωρίζατε ότι αυτό το είδος άντρα δεν θα μεταμορφωθεί μετά το γάμο σε πιστό σύζυγο και αφοσιωμένο πατέρα, εκτός και αν γίνει θαύμα! Ένας αμετανόητος καζανόβας είναι πιστός μόνο στο αγαπημένο του σπορ, το φλερτ μετά μανίας! Θα ηρεμήσει για λίγο δίπλα σας, θα ξαποστάσει και μετά θα επιστρέψει στις αγαπημένες του συνήθειες. Πίσω από το ελκυστικό χαμόγελό του και το υγρό του βλέμμα κρύβεται ένας «παθολογικός» γόης. Θα φλερτάρει από την κουμπάρα σας μέχρι τη συνάδελφο και την προϊσταμένη σας χωρίς τύψεις, αφού αυτό είναι το χρέος του στο γυναικείο πληθυσμό. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά θα σας κάνει και να ξεκαρδίζεστε στα γέλια με τα κομπλιμέντα στις φίλες σας του τύπου «τι θα γίνει μ εσένα, βρε Αναμπέλα, δεν μπορώ να τραβήξω τα μάτια μου από το στήθος σου» ή όταν λέει στην κουμπάρα σας «είμαι σίγουρος ότι θα αγκομαχάς σαν τρένο από ικανοποίηση στο σεξ», ενώ θα σας κάνει νοήματα από μακριά. Υπάρχει όμως και ένας τύπος γυναίκας που ξέρει όλα του τα κουμπιά και τον κάνει ό,τι θέλει με ένα της βλέμμα... Όχι, δεν είσαι εσύ που μειδιάς με ικανοποίηση αυτή τη στιγμή νομίζοντας ότι η περιγραφή αυτή σου ταιριάζει... Για σκέψου λίγο καλύτερα τι σου θυμίζει... Μήπως τη μαμά του; Λέμε τώρα!

Βαθμολογία: 8/10

Ο «μήπως είναι γκέι;»
Κι όμως, και αυτοί παντρεύονται! Όχι με τον ερωτικό τους σύντροφο, αλλά με ένα κορίτσι σαν εσένα, που αυτή τη στιγμή διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύζυγό σου. Μήπως σου λείπει κάτι ή μήπως σε εκείνον είναι το πρόβλημα; Κάθε εβδομάδα σκάει μια ακόμη είδηση-βόμβα κάποιου γκέι που αποφασίζει με βαριά καρδιά να δεθεί με τα δεσμά του γάμου. Τώρα τελευταία μάλιστα μοιάζει κάτι σαν επιδημία, σαν ιός. Και είναι γεγονός ότι όλοι θέλουν να αποκατασταθούν και να κάνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μήπως βρήκατε τον τέλειο σύντροφο που θα ξέρει τα πάντα για τις καινούργιες σειρές της Lοuis Vuitton και αν το παντελόνι που αγοράσατε σε τιμή ευκαιρίας, είναι αυθεντικό ή μαϊμού.

Συνήθως είναι αριστοκράτες ή καλοβαλμένοι άντρες από αυστηρή οικογένεια, με καλούς τρόπους που σας γοητεύουν αμέσως. Δεν δίνετε σημασία στους λεπτοκαμωμένους τρόπους τους, ούτε στις κάπως έντονες χειρονομίες. Και δεν σας υποψιάζει και η φούρια των γονιών του να γίνει ο γάμος και να κάνετε αμέσως απογόνους. Είναι τόσο ευγενικοί, γενναιόδωροι και τρυφεροί, που παραβλέπετε όλα τα κουνήματα και προσδοκάτε μόνο ηδονικά ταρακουνήματα στο πλευρό του. Μετά το γάμο, όμως, κάτι δεν πάει καλά κι εσείς νιώθετε σαν άλλοθι μιας άκυρης σχέσης, αφού εκείνος προτιμάει να βγαίνει τα βράδια με τον κουμπάρο ή να νυχτώνεται στο γραφείο με ένα νοστιμούλη συνάδελφό του, που του έχει δημιουργήσει μια υποψία ότι είναι τοιούτος... Όσο για το σεξ; Μοιάζει με καταναγκαστικό έργο χωρίς φαντασία και επιθυμία. Μη σκάτε... Πού να δείτε τι έπαθε η σύζυγος ενός από τους μεγαλύτερους πλεϊμπόι, που τον βρήκε να ανταλλάσσει παθιασμένο φιλί με το σωματοφύλακά του! Και άντε το είδατε και το ξεπεράσατε, αλλά πού να πείτε τον πόνο σας Δεν πάτε καλύτερα για shopping;

Βαθμολογία: 4/10

Ο φραγκάτος άσχημος
Η ωραία και το τέρας είναι ένα σενάριο πολυπαιγμένο σε κάθε κοινωνία και ιστορική περίοδο. Υπάρχουν ευφυείς κουασιμόδοι που σας κατακτούν με το μυαλό τους και το πνεύμα τους. Αρρενωποί άσχημοι που σας μαγνητίζουν με το διεισδυτικό τους βλέμμα και σας παρασύρουν με τον ερωτικό αισθησιασμό τους. Όταν, λοιπόν, αυτοί οι τύποι είναι και πλούσιοι, τότε έχουν τον τρόπο τους να χρυσώσουν κυριολεκτικά το χάπι. Στο γάμο ανακαλύπτετε ότι το κόμπλεξ της ασχήμιας έχει ατσαλώσει το εγώ τους τόσο, που γίνεται επιθετικό και ανταγωνιστικό και το «εγώ είμαι και κανείς άλλος» αποτελεί την αγαπημένη τους ατάκα, γιατί αυτό θέλουν για τον εαυτό τους. Θέλουν να πληρώνουν για όλα και για όλους. Είναι οι κύριοι «Ι pay» και δεν θέλουν κανείς να αγγίξει το δικό τους όμορφο τρόπαιο, δηλαδή εσάς. Το καλό της ιστορίας είναι στην μπιζουτιέρα σας, που είναι γεμάτη πανάκριβα κοσμήματα, τα σούπερ αυτοκίνητα και οι βίλες που σας αγοράζει ή σας εξαγοράζει με αυτές και το σεξ... Και αν το βλέμμα σας δείχνει απορία, να εξηγηθούμε... Οι άσχημοι έχουν ένα πλεονέκτημα και το εξελίσσουν με πάθος για να υπερτερούν σε κάτι. Βέβαια, όταν περπατάτε στο δρόμο, όλοι αναρωτιούνται φανερά ή κρυφά: «Πώς μπορείτε να είστε μαζί του;». Εσείς όμως ξέρετε ότι η απάντηση στην απορία τους είναι πολύ hot και δεν θα το αντέξουν αυτοί οι κοινοί και χωρίς πρωτοτυπία θνητοί.

Βαθμολογία: 10/10

Ο εικονικά τέλειος
Όταν τον είδε η μαμά σας, ένα χαμόγελο ικανοποίησης και ανακούφισης ζωγραφίστηκε στα χείλη της. Επιτέλους, το κοριτσάκι της άκουσε τα λόγια της και βρήκε τον ιδανικό άντρα για μια ευτυχισμένη ζωή. Γοητευτικός, ευκατάστατος, κοινωνικός, καλοντυμένος, γενναιόδωρος, αλλά Αυτό το βασανιστικό «αλλά» είναι που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε με ηρεμία τα βράδια. Και πού κολλάει το «αλλά» στον τέλειο σύζυγο; Ανακατεύεται σε όλα, ακόμη και στις γυναικείες κουβέντες με τις φίλες σας, θέλει να τα ξέρει όλα με κάθε κουραστική λεπτομέρεια. Εσείς, πάλι, παρακαλάτε να σας αδειάσει τη γωνιά και να μιλήσετε ήρεμα με την κολλητή σας, αλλά εις μάτην. Ο σωστός άντρας δεν αποχωρίζεται την αγαπημένη του, είναι πάντα δίπλα της! Σχολιάζει και κατακρίνει καθετί που κάνετε με αυστηρότητα και ύφος δέκα καρδιναλίων, ενώ τις δικές του πράξεις τις θεωρεί φυσιολογικές και δεν σηκώνει σχόλια και παρατηρήσεις. Σχολιάζει την κυτταρίτιδά σας επικριτικά, ενώ για το στομάχι του βρίσκει ένα σωρό χαριτωμένες εξηγήσεις και άλλοθι, άλλωστε έχει τα χερούλια του έρωτα, παραδεχθείτε το! Δεν θέλει να εργάζεστε, αλλά στους φίλους λέει ότι είναι επιλογή σας να μένετε σπίτι και να ασχολείστε με την οικογένεια. Κάνει τον κοινωνικά άνετο και σας αφήνει να βλέπετε τις φίλες σας και να πηγαίνετε για καφέ ή θέατρο μαζί τους, αλλά στην πραγματικότητα σιχαίνεται κάθε λεπτό μακριά σας, μισεί τις φίλες σας και θέλει να τις εξαφανίσει, παθαίνει κρίση ανασφάλειας και ξεσπάει σε ομηρικούς καβγάδες άνευ ουσίας καταστρέφοντας τις ωραίες στιγμές και στη συνέχεια τη σχέση. Με λίγα λόγια, σας το βγάζει από τη μύτη χωρίς τύψεις, αφού είναι σωστός σε όλα. Εσείς, επειδή τον αγαπάτε, κάνετε τη χαζή στην αρχή, δεν το συζητάτε με κανέναν, γιατί ντρέπεστε στη συνέχεια, τα ανέχεστε μετά και φρικάρετε μια ωραία πρωία οπότε παίρνετε των ομματιών σας και την κάνετε

Βαθμολογία: 1/10

Ο κοσμικός
Η ύπαρξή του προσδιορίζεται μέσα από την κοινωνική του παρουσία που προάγει το status symbol του. Είναι ταγμένος σε όλα τα φιλανθρωπικά γκαλά, στις δεξιώσεις, στα κοσμικά πάρτι και στην... οδοντόκρεμά του, η οποία διατηρεί το χαμόγελό του αστραφτερό. Δεν είναι κακός σύζυγος, αλλά έχει τέτοια μανία με τις δημόσιες και κοινωνικές σχέσεις, που δεν σας αφήνει σε χλωρό κλαρί ούτε ένα βράδυ. Με τις προσκλήσεις παραμάσχαλα σας τρέχει από Εκάλη σε Πολιτεία και από Ψυχικό σε Κολωνάκι για πλάκα. Τι και αν είστε πτώμα από την κούραση... Εκείνος φρέσκος πάντοτε και ενημερωμένος για όλα και για όλους είναι έτοιμος για έξοδο ως περιζήτητος παντού και αυτό το «παντού» σας τρελαίνει. Αφήστε που προσκαλεί ένα άτομο σε ένα σπέσιαλ γεύμα φτιαγμένο από τα χεράκια σας, γιατί είστε άψογη μαγείρισσα ή στην καλύτερη υπό την επίβλεψή σας, αν το θεωρήσει ότι είναι κοινωνικά ενδιαφέρον ακόμη και αν το συνάντησε για 5 λεπτά στη δεξίωση της ΕΒΕΑ. Όλα αυτά σας έχουν φέρει στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης με αντικοινωνικές τάσεις και δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις γνωριμίες του για ίδιον επαγγελματικό όφελος, όπως ίσως θα έπρεπε! Στο φινάλε με τέτοιο ζόρι που τραβάτε κάθε μέρα από πάρτι σε κοσμικό χαλαρώστε και διασκεδάστε το.

Βαθμολογία: 3/10

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ