Πώς θα ξοδεύατε 20 ευρώ σε μία μέρα;

19.05.2010
Όπως όλοι οι Έλληνες, που χορεύουμε πια στο ρυθμό της οικονομικής κρίσης, έτσι και οι επώνυμοι δεν μένουν αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Δώδεκα αγαπημένα πρόσωπα, με χιούμορ, σοβαρότητα, αλλά και ουσία λένε στο ΛΟΙΠΟΝ πώς θα έφτιαχναν τη δική τους μέρα έχοντας στη διάθεσή τους μόνο 20 ευρώ.

Από τους ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Όπως όλοι οι Έλληνες, που χορεύουμε πια στο ρυθμό της οικονομικής κρίσης, έτσι και οι επώνυμοι δεν μένουν αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Δώδεκα αγαπημένα πρόσωπα, με χιούμορ, σοβαρότητα, αλλά και ουσία λένε στο ΛΟΙΠΟΝ πώς θα έφτιαχναν τη δική τους μέρα έχοντας στη διάθεσή τους μόνο 20 ευρώ.

Γιάννης Ζουγανέλης: «Στην τράπεζα για τόκο...»

«Θα τα έβαζα στην τράπεζα, να πάρω τον τόκο! Φυσικά, αστειεύομαι. Υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε τη μέρα τους με λιγότερα. Αυτό εμένα με σοκάρει, δεν μπορώ καν να το σκεφτώ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή μού επέτρεψε να έχω ξεπεράσει το πρόβλημα του βιοπορισμού. Μερικές φορές αισθάνομαι ενοχικά, γιατί δεν είναι σωστά ταξινομημένα τα χρήματα στη ζωή. Αισθάνομαι αηδιασμένος για όσα συμβαίνουν. Αν είχα λοιπόν μόνο 20 ευρώ στην τσέπη μου, θα έδινα τα μισά σε κάποιον άλλο που έχει λιγότερα, χωρίς να θέλω να κάνω τον καλό, προσπαθώ να είμαι».

Ειρήνη Νικολοπούλου: «Για την κόρη μου»

«Θα έδινα προτεραιότητα στο φαγητό, αλλά και στην πνευματική τροφή. Σίγουρα θα αγόραζα μια εφημερίδα, γιατί θεωρώ ότι ανοίγει τους πνευματικούς μας ορίζοντες και μας φέρνει σε επαφή με όσα διαδραματίζονται καθημερινά γύρω μας. Κύρια προτεραιότητά μου βέβαια είναι πάντα η κόρη μου. Αυτή είναι ο πρώτος γνώμονας της ζωής μου, αναφορικά με τα πάντα. Ούτως ή άλλως, ακόμη και αυτή τη στιγμή, που δεν διαχειρίζομαι 20 ευρώ, τα περισσότερα έξοδά μου είναι για τα ιδιαίτερα μαθήματα και τις υποχρεώσεις της κόρης μου. Εξάλλου, αυτό θεωρώ ότι είναι και το μέλημα κάθε γονέα».

Γιάννης Σμαραγδής: «Βόλτα στη θάλασσα»

«Αν είχα μόνο 20 ευρώ για μία μέρα, θα έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητο, θα έπαιρνα το γιο μου και θα πηγαίναμε στην παραλία να πιούμε τον καφέ μας, βλέποντας τον κυματισμό της θάλασσας. Για φαγητό θα τρώγαμε από μια ωραιότατη σπανακόπιτα, οπότε θα έβγαινε η μέρα. Μάθαμε να ζούμε με τα πολλά, οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν και με τα λίγα. Δημιουργήσαμε ανάγκες που δεν μας χρειάζονται».

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Φαγητό και βενζίνη»

«Εξαρτάται από την ημέρα. Αν ήταν γεμάτο το ψυγείο μου και δεν χρειαζόταν να αγοράσω κάτι για να μαγειρέψω, το κύριο μέλημά μου θα ήταν να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο. Είναι πολύ σημαντική για μένα η μετακίνηση, οπότε μάλλον θα τα κατέθετα στη βενζίνη. Πάντως, αν έπρεπε να αγοράσω τρόφιμα για το σπίτι, θα πήγαινα στη λαϊκή και με 20 ευρώ θα μπορούσα να αγοράσω όλα τα λαχανικά του κόσμου».

Άννα Χατζησοφιά: «Είναι πολλά για μία μέρα»

«Πάρα πολλές φορές στη ζωή μου μέχρι πριν από κάποια χρόνια είχα πολύ λιγότερα από 20 ευρώ στη διάθεσή μου. Έχω περάσει πολλά χρόνια ανεργίας, οπότε δεν είναι κάτι που με πτοεί. Είκοσι ευρώ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό για το φαγητό μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Δεν ξοδεύω 20 ευρώ την ημέρα, από άποψη. Θα ξοδέψω ένα τέτοιο ποσό μόνο αν πρόκειται να βάλω βενζίνη ή αν πρόκειται να πάω για φαγητό με την παρέα μου. Ειδικά στις εποχές που ζούμε θέλω να παρακαλέσω όλα τα περιοδικά να αλλάξουν προτάσεις και προτεραιότητες. Δεν μπορούν να μας συστήνουν εστιατόρια που το φαγητό κοστίζει 45 ευρώ, χωρίς κρασί και χωρίς καφέ».

Πάνος Αμαραντίδης: «Βόλτα στην παραλία»

«Δεν έχω καμία εξάρτηση, όπως τσιγάρα και φαΐ πια? Οπότε, δεν έχω καθημερινά πάγια έξοδα, εκτός από τη βενζίνη που χρειάζομαι για να πάω στη δουλειά μου. Αν είχα λοιπόν εξασφαλίσει τα παραπάνω και είχα 20 ευρώ, θα πήγαινα βόλτα στην παραλία, κάτι που κάνω καθημερινά, θα έπινα έναν καφέ, θα έτρωγα ένα τοστ και θα μου περίσσευαν κιόλας. Πιστεύω ότι πια έχουμε δημιουργήσει ανάγκες οι οποίες δεν ξέρουμε αν μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους».

Μαριώ: «Στα παιδιά και τα εγγόνια»

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσα χρήματα κι αν είχα, αλλά ακόμη και τα 20 ευρώ, θα τα έδινα στα παιδιά και τα εγγόνια μου. Τα παιδιά μου είναι παντρεμένα, αλλά έχουν χάσει πια τις δουλειές τους. Κάποτε τα παιδιά συντηρούσαν τους γονείς τους, αλλά τώρα αντιστράφηκαν οι όροι και οι γονείς προσπαθούμε με κάθε μέσο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Ακόμη κι εγώ έρχονται μέρες που δεν έχω καθόλου χρήματα ούτε για να πάρω ένα γλειφιτζούρι στο εγγόνι μου, γιατί δεν είμαι η τραγουδίστρια των εκατομμυρίων. Πιστεύω όμως και εύχομαι να τα καταφέρουμε όλοι οι Έλληνες».

Γιώργος Σατσίδης: «Σινεμά και χοτ ντογκ»

«Θα πήγαινα να δω μια ταινία στον κινηματογράφο, θα έτρωγα ένα χοτ ντογκ και θα έπινα μια κόκα κόλα λάιτ. Θα μπορούσα να κεράσω κιόλας, μιας και ο κινηματογράφος είναι μια οικονομική έξοδος. Αυτό βέβαια αφορά την ψυχαγωγία. Αν είχα να περάσω μία μέρα με 20 ευρώ, θα έκανα μια ωραία σαλάτα, δεν θα ξεχνούσα τη θρεπτική αξία των οσπρίων, θα θωρακιζόμουν με ένα μπουκάλι νερό, αλλά και καλή παρέα στο σπίτι για να παρακολουθήσουμε μαζί ένα DVD. H οικονομική στενότητα της εποχής μας επιβάλλει να γυρίσουμε σε αξίες που έχουμε ξεχάσει και σε συνήθειες πιο απλές».

Μαρία Νικόλτσιου: «Πάνες και γάλα»

«Θα έπαιρνα πάνες για τα παιδιά μου, γάλα και? τίποτα άλλο. Δεν φτάνουν τα 20 ευρώ για να πάρω κάτι παραπάνω. Το μεγάλο πακέτο πάνες κοστίζει 18,90 ευρώ, οπότε τα υπόλοιπα χρήματα αρκούν μόνο για ένα γάλα! Το παράδοξο είναι δε ότι οι πάνες θεωρούνται είδος πολυτελείας, γι’ αυτό και έχουν 21% ΦΠΑ! Φανταστείτε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα νέα ζευγάρια που έχουν δύο παιδιά. Αν τύχει δε να είναι και τα δύο σε ηλικία που φοράνε πάνες, μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έξοδο».

Χριστίνα Τσάφου: «Βενζίνη  και τσιγάρα»

«Θα φρόντιζα πρώτα να αγοράσω τα απαραίτητα για να γεμίσω το τσουκάλι του σπιτιού. Θα αγόραζα επίσης τσιγάρα, που δυστυχώς είναι ένα καθημερινό έξοδο για μένα, και θα έβαζα βενζίνη, για να μπορώ να κυκλοφορήσω, ώστε να κάνω τις απαραίτητες δουλειές της ημέρας. Το τελευταίο διάστημα έχω αφήσει το αυτοκίνητο και κυκλοφορώ με μηχανάκι, οπότε τα έξοδα για βενζίνη έχουν περιοριστεί».

Βέφα Αλεξιάδου: «Για φαγητό»

«Εάν επρόκειτο να ταΐσω την οικογένεια, θα σκεφτόμουν πρώτα το φαγητό. Μπορείς να κάνεις πολλά φαγητά με 20 ευρώ. Υπάρχουν λύσεις να μαγειρέψεις φτηνά και χορταστικά φαγητά για την οικογένεια. Όπως είναι διαμορφωμένη η ζωή μου τα παιδιά μου είναι παντρεμένα και έχουν τις οικογένειές τους, οπότε είμαι μόνη μου, τα 20 ευρώ μου φτάνουν και για να φάω και για να κάνω κάτι άλλο».

Μανούσος Μανουσάκης: «Σουβλάκι και καλή  παρέα»

«Σουβλάκι: 2 ευρώ. Γιαούρτι: 1,5 ευρώ. Ένα κιλό φρούτα: 3 ευρώ. Θα μάζευα χόρτα απ’ όπου υπάρχουν και θα καλούσα τους φίλους μου στο σπίτι να φάμε όλοι μαζί. Αν δεν χαθούν οι φίλοι και ο ισχυρός οικογενειακός ιστός στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Διότι ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί με τις μέχρι τώρα πολιτικές. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. Αν είμαστε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε».