Ε. Σαμιωτάκη: "Ο Σπύρος είναι ο αιώνιος άρχοντάς μου"

15.02.2008
Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου θελήσαμε να πάρουμε μαθήματα αιώνιας αγάπης από μια σπουδαία ηθοποιό και γυναίκα, που παραμένει εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια το ίδιο ίσως και ακόμη παραπάνω ερωτευμένη

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

BR> Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου θελήσαμε να πάρουμε μαθήματα αιώνιας αγάπης από μια σπουδαία ηθοποιό και γυναίκα, που παραμένει εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια το ίδιο ίσως και ακόμη παραπάνω ερωτευμένη με έναν θρύλο του ελληνικού κινηματογράφου, τον Σπύρο Καλογήρου. Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη μιλάει περί έρωτος...

Γιατί δεν σας βλέπουμε τόσο συχνά πλέον στο θέατρο και στην τηλεόραση;

«Η αλήθεια είναι ότι από μόνη μου αποφάσισα να μην απασχολούμαι κάπου μόνιμα, σε κάποια σειρά ή σε κάποιο θεατρικό, γιατί θέλω να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες δίπλα στον Σπύρο αυτές τις στιγμές που έχει το πρόβλημα υγείας. Δεν θέλω να λείπω πολύ από το σπίτι».

Κάποιοι ίσως να φαντάζονται ότι δεν σας γίνονται πλέον προτάσεις...

«Είναι δική μου, καθαρά συνειδητή επιλογή. Υπάρχουν προτάσεις. Η μοναδική που μου έδινε αυτόν τον ελεύθερο, χωρίς να δεσμευτώ κάπου για πολύ καιρό, ήταν η πρόταση που μου έκανε ο Αλέξανδρος Ρήγας για το Κόκκινο δωμάτιο, όπου θα με δείτε σε επόμενα επεισόδια. Μ αρέσει η σειρά και εκτιμώ πολύ τον Αλέξανδρο».

Ας περάσουμε στο άλλο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σας: στον Σπύρο Καλογήρου. Θέλετε να μας διηγηθείτε το πρώτο ραντεβού που κλείσατε;

«Είναι μια πορεία ζωής τόσο σημαντική για μένα. Παντρευτήκαμε το 61 και είχαμε γνωριστεί 6 μήνες νωρίτερα. Σαράντα εφτά ολόκληρα χρόνια Εγώ τον κυνήγησα. Τρεις μήνες έκλαιγα, γιατί εκείνος δεν μου έδινε σημασία. Εκείνος, πάλι, μόλις με είχε δει, είχε πει: Αυτή η γυναίκα είναι πολύ επικίνδυνη για μένα».

Και πώς τον φέρατε με τα νερά σας;

«Καθεμία έχει τον τρόπο της. Όσο μικρή και αν είναι μια γυναίκα, είναι πάντα τσακάλι όταν θέλει πολύ έναν άντρα. Έτσι φτάσαμε στο πρώτο μας ραντεβού, στην πλατεία πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη, στην Πανεπιστημίου. Δεν είχαμε περιθώριο να πάμε κάπου αλλού, γιατί ο μπαμπάς μου ήταν αυστηρότατος. Καθίσαμε σε ένα παγκάκι, εκείνος μου εξομολογήθηκε ότι με αγαπάει και με θέλει. Για να δείξει πόσο, μου έδειξε ένα μαρμάρινο βάθρο που υπήρχε εκεί και που δεν είχε τίποτα τότε πάνω. Μου είπε: Το βλέπεις αυτό το βάθρο; Είναι κενό, γιατί περιμένουν να βάλουν τα αγάλματά μας ως τους αιώνια ερωτευμένους. Μου είπε ότι θα είναι αιώνια ερωτευμένος (Συγκινείται.) Μετά άρχισε να μου γράφει ποιήματα και να μου τα στέλνει. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 105 ποιήματα για μένα. Είμαι η μούσα του, μόνο για μένα γράφει».

Δεν σας τρόμαξε στην αρχή, που, τουλάχιστον από τους ρόλους του στον ελληνικό κινηματογράφο, έβγαζε την εικόνα του κακού, του φωνακλά και μερικές φορές και του αντιπαθητικού για τους άλλους ηθοποιό;

«Δεν τον φοβήθηκα ποτέ. Κάποιες φορές με επηρέαζε αυτό, αλλά μόνο όταν έβλεπα το φόβο του κόσμου στο δρόμο. Θυμάμαι όταν είχα πάει στην πρεμιέρα της Δασκάλας με τα χρυσά μαλλιά και κάθισα στην τέταρτη σειρά. Μπροστά μου ήταν δύο ηλικιωμένες κυρίες και τις άκουσα κάποια στιγμή να λένε: Αχ, αυτό το κτήνος, φαντάσου η καημένη η γυναίκα του τι θα τραβάει. Τότε σηκώθηκα και τους είπα: Εγώ είμαι αυτή η ταλαιπωρημένη που λέτε. Σας φαίνομαι για καημένη;».

Σήμερα που μιλάμε είστε το ίδιο ερωτευμένη όπως σε εκείνο το πρώτο ραντεβού σας;

«Σήμερα είναι πιο δυνατά τα συναισθήματα. Πιο ειλικρινή».

Αυτά τα 47 χρόνια ήταν εύκολα;

«Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου. Θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι όλα ήταν ρόδινα. Ήταν πολύ δυνατή η αγάπη που είχαμε μεταξύ μας, αλλά και ο θαυμασμός. Μην ξεχνάτε ότι ήμουν μόλις 17 χρόνων όταν γνωριστήκαμε και παντρευτήκαμε. Οι γονείς μου, επειδή ήμουν και μοναχοπαίδι, δεν ήθελαν να μου χαλάσουν χατίρι και στο τέλος μου είπαν: Αν κάποια στιγμή το μετανιώσεις, εμείς θα είμαστε πάντα εδώ να σε αγκαλιάσουμε. Είχα τη συμπαράστασή τους. Με τον Σπύρο έχουμε 17 χρόνια διαφορά».

Έρωτας με τέτοια διαφορά ηλικίας δεν δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας;

«Ο κανόνας είναι να δημιουργεί αγεφύρωτα χάσματα. Στη δική μας περίπτωση, όμως, δεν δημιούργησε το παραμικρό, γιατί ο Σπύρος από την αρχή ήταν πολύ σύγχρονος και προχωρημένος στις απόψεις του».

Γιατί πιστεύετε ότι τα σημερινά ζευγάρια δεν μακροημερεύουν;

«Γιατί βάζουν τις ατομικές φιλοδοξίες τους πιο πάνω από την αγάπη και το σύντροφό τους. Και βρίσκονται συνέχεια σε μια ανούσια κόντρα. Το ποιος θα κάνει μεγαλύτερη και σπουδαιότερη καριέρα, πού θα μπει το όνομα του καθένα».

Περιορίσατε μέσα από το γάμο σας τη δική σας φιλοδοξία για να μη συγκρουστείτε;

«Ναι, κι αυτό γιατί καμάρωνα τόσο πολύ για τον Σπύρο. Αλλά δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Είμαι περήφανη για τα όχι και τα ναι μου».

Ποια είναι η συνταγή επιτυχίας για να κρατηθεί τόσο έντονη μια ερωτική σχέση όπως η δική σας;

«Καταρχήν πρέπει να αγαπάς το σύντροφό σου και να σε εμπνέει ερωτικά. Είναι ένα τρίπτυχο: αγάπη, θαυμασμός και σεβασμός. Να σέβεσαι το σύντροφό σου και να μη φτάσεις στο σημείο του οίκτου. Να μην πεις αχ, ο καημένος. Ο οίκτος είναι ο θάνατος της σχέσης. Για μένα ο Σπύρος είναι ο παντοτινός άρχοντάς μου».

Υπήρξε, αλήθεια, φορά που νιώσατε ότι είστε ένα βήμα πριν από το χωρισμό;

«Ο χωρισμός είναι άγνωστη έννοια για μένα. Ούτε σαν σκέψη δεν πέρασε. Ούτε σε μένα ούτε στον Σπύρο. Κάποιες εντάσεις υπάρχουν πάντα, αλλά για μικροπράγματα».

Τις υποχωρήσεις ποιος τις κάνει;

«Πάντα εγώ, γιατί σεβόμουν το γεγονός ότι ο Σπύρος ήταν ο άντρας και πρέπει να περνάει το δικό του. Είμαι παραδοσιακή γυναίκα».

Αν σας ζητούσαν να γράψετε τον έρωτα της ζωής σας σε βιβλίο, θα το κάνατε;

«Θα ήταν σπουδαία ιδέα, πιστεύω, να βγουν αυτά τα ποιήματα που μου έγραφε και παράλληλα να διηγηθούμε την ιστορία της ζωής μας. Ίσως να γίνει κάποια στιγμή».