Είναι επικίνδυνο το botox;

19.02.2008
Είναι το δημοφιλέστερο και το πιο γρήγορο μονοπάτι για να διατηρήσει κανείς την αιώνια νεότητα. Η είδηση ότι 16 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων στην Αμερική πιθανόν και να οφείλονται στη χρήση ενέσεων botox έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Είναι το δημοφιλέστερο και το πιο γρήγορο μονοπάτι για να διατηρήσει κανείς την αιώνια νεότητα. Η είδηση ότι 16 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων στην Αμερική πιθανόν και να οφείλονται στη χρήση ενέσεων botox έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Καλλιτέχνες, TV stars και κοσμικοί πάγωσαν και στο βλέμμα τους είναι έκδηλο το ερώτημα: Μπορεί να κινδυνεύει όποιος κάνει botox;

Έρευνα διενεργεί αυτές τις ημέρες ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ για τα αίτια του συμπτωματικού (;) θανάτου 16 ανθρώπων που έκαναν χρήση ενέσιμης μορφής botox. Προς το παρόν συνιστούν ψυχραιμία! Κι ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας, πανικός ξέσπασε στα κοσμικά σαλόνια, αφού όλοι βλέπουν τώρα ένα σημαντικό «όπλο» τους να χάνει τη δυναμική που είχε

ΤΙ ΛΕΝΕ, ΟΜΩΣ, ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ; Ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός, MD PhD, κ. Νώντας Καποσίτας είναι καθησυχαστικός.

«Η αισθητική χρήση της αλλαντοξίνης (ευρύτερα γνωστό και ως botox) μετράει ήδη 20 χρόνια εφαρμογής. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να λέμε τόσο επιπόλαια ότι μπορεί να προκαλέσει το θάνατο».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Από την πλευρά του ο Αμερικανικός Οργανισμός Πλαστικής Χειρουργικής δίνει τις εξής συμβουλές για τους μελλοντικούς λάτρεις του botox:

1. Βεβαιωθείτε ότι την επέμβαση θα κάνει γιατρός ειδικευμένος στην πλαστική χειρουργική προσώπου.

2. Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και παραμείνετε σε όρθια θέση κατά το δυνατόν για αρκετές ώρες μετά την επέμβαση.

3. Φροντίστε ώστε η επέμβαση να γίνει σε ιατρική μονάδα με εκπαιδευμένο προσωπικό και σε συνθήκες αποστείρωσης. Πρέπει να διασφαλίσετε ότι ο χώρος είναι εφοδιασμένος με τα κατάλληλα μηχανήματα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε απροόπτου.

4. Ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία, τα θετικά της, αλλά και τους κινδύνους της. Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

α. Το botox, καθώς παρεμποδίζει τη μετάδοση των σημάτων μεταξύ νευρικών ινών, μπορεί να προκαλέσει παράλυση.

β. Οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες πιθανώς να προκαλέσουν μόνιμη απίσχνανση των μυών.

γ. Μεταξύ των παρενεργειών της θεραπείας περιλαμβάνεται η αποδυνάμωση των μυών κοντά στο σημείο έγχυσης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει βλεφαρόπτωση και ισχυρούς πονοκεφάλους.

δ. Οι ενέσεις botox μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ομιλίας, μάσησης, κατάποσης και την κίνηση των βλεφάρων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ