Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης δεν βάζει όρια στο χιούμορ. Η τέχνη του τα τρία τελευταία χρόνια αποδείχθηκε γι’ αυτόν δρόμος φωτεινός. Ένας δρόμος που θέλει να διαβεί μέχρι τα γεράματά του. Ο Θανάσης είναι ένας τύπος που έχει κάτι απ’ όλους μας, λίγο εγωιστής, λίγο ματαιόδοξος...Κωμικός ηθοποιός;
«Ηθοποιός. Νιώθω μια έφεση στην κωμωδία από μικρός. Έκανα εύκολα τους άλλους να γελάσουν. Άμα δεν θέλω, είμαι σαν τις καμήλες που δεν σηκώνονται με τίποτα! Μπορώ να παίζω κόντρα ρόλους. Μάλιστα, συνειδητοποίησα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός παίζοντας δραματικό ρόλο, όταν έκανα έναν "τύπο" που στο τέλος αυτοκτονούσε. Όταν έβγαινα στη σκηνή, κάποιοι γνωστοί μου γελούσαν. Στο τέλος όμως έκλαιγαν».
Οι ρόλοι σου περνούν πρώτα από την ψυχή σου ή από το μυαλό σου;
«Από το ένστικτό μου. Περιλαμβάνει και μυαλό και ψυχή».
Νιώθεις μοναξιά;
«Ναι, πάρα πολλές φορές, αλλά όχι σε βαθμό που να με χαντακώνει, να κλείνομαι στον εαυτό μου. Ειδικά τώρα που είμαι αναγνωρίσιμος, τη νιώθω πιο έντονα. Μπορεί να βγω στο δρόμο, να με χαιρετούν και να μου μιλάνε όλοι και με τρεις ανθρώπους με τους οποίους εγώ θέλω να μιλήσω να μην έχω επικοινωνήσει μαζί τους ένα μήνα».
Γιατί δεν τους τηλεφωνείς εσύ;
«Δεν το κάνω από θέμα εγωισμού. Θέλω να αισθάνομαι ότι με σκέφτονται και περιμένω το βήμα να γίνει από τους άλλους. Βέβαια, όταν το κάνουν, ακούω παράπονα».
Εγωιστικό...
«Ναι, είναι τελικά. Πρέπει να είμαι εγωιστής».
Τι δεν αντιμετωπίζεις με χιούμορ;
«Όλα τα βλέπω με χιούμορ. Ακόμα και σε κηδείες, που έχω πάει δυο φορές στη ζωή μου και πραγματικά στεναχωριόμουν επειδή ήταν κοντινά πρόσωπα, έψαχνα να βρω το χιούμορ για να σταθώ και το μέλημά μου ήταν να νιώσουν οι άλλοι καλά. Κάνω τα πάντα για τη χαρά του άλλου».
Πώς βρίσκεις την ισορροπία σου;
«Με τους γονείς μου, την κοπέλα μου και τους τρεις κολλητούς μου. Ακούω αυτό που πρέπει να ακούσω και όχι αυτό που θέλω».
Τι σε κάνει να ξεχωρίζεις;
«Δεν μπορώ να βγω "απέξω" και να με δω. Δεν είμαι τρίτο πρόσωπο. Όταν μ’ αρέσει κάτι, δίνομαι με πάθος σ’ αυτό, Ψυχή, μυαλό, σώμα. Θέλω να γίνω πρωταγωνιστής στην ώρα μου».
Σε ενδιαφέρουν ρόλοι που φέρνουν περισσότερο χρήματα ή δόξα;
«Με ενδιαφέρουν και τα δύο, όχι σε μεγάλο βαθμό. Με ενδιαφέρει η αναγνώριση. Με ενδιαφέρει να είμαι σ’ αυτήν τη δουλειά μέχρι να γεράσω. Θα έρθει και η δική μου η στιγμή. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωταγωνιστής. Μόνο στην περίπτωση που έχω συνεργασίες όπως τώρα. Καμιά σχολή δεν δίνει όσα έχω πάρει τα 3 τελευταία χρόνια».
Πώς αντιδράς στα κακοπροαίρετα σχόλια;
«Μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα. Θυμάμαι δύο μικρά περιστατικά που τα σκεφτόμουν ένα μήνα μετά. Δεν πέρασαν στο... ντούκου. Ήμουν άπειρος τότε και έκανα 7 δουλειές μαζί».
Εκεί έγινε και το σχόλιο του Γιάννη Μπέζου μέσα από το σίριαλ «Ευτυχισμένοι μαζί», όπου σου την είπε καθαρά για τις 7 δουλειές...
«Ναι. Με ρώτησε ο Μπέζος "Να το πούμε;" και του απάντησα "Εννοείται».
Επειδή ήταν ο συγκεκριμένος ηθοποιός φαντάζομαι... αλλιώς;
«Βέβαια. Εκεί παίρνει αξία, από τέτοιον άνθρωπο. Δεν το είπε ο οποιοσδήποτε. Θέλω να αρέσω σε όλους».
Θέλεις να αρέσεις σε όλους;
«Ναι. Να μην υπάρχει ένα αρνητικό σχόλιο. Δεν ξέρω αν είναι ωραίο να είναι όλα θετικά και καλά. Βέβαια, πιάνω τον εαυτό μου τις ώρες που έρχεται ο κόσμος και μου μιλάει, με ακουμπάει να νιώθω σαν δημόσιας χρήσης άνθρωπος».
Τι σε κάνει να ντρέπεσαι;
«Ένα ψέμα που θα πω και να είμαι σε χώρους με πολύ κόσμο. Είμαι κοινωνικός, αλλά μου φτάνουν οι άνθρωποι που έχω γύρω μου. Δεν επιδιώκω να γνωρίσω άλλους».
Τι δεν σου αρέσει στο χώρο που κινείσαι;
«Η ματαιοδοξία που έχουν όλοι, την οποία έχω κι εγώ. Ή εγώ τρώω κουτόχορτο και μου αρέσουν όλα ή τα βλέπω όλα καλά. Αν κάποιος θέλει να κάνει καριέρα πατώντας σε πτώματα, θα με πειράξει αν το πτώμα είμαι εγώ».
Σχέση με θαυμάστριά σου είχες κάνει; Θα έκανες;
«Όχι, τα φοβάμαι αυτά. Η θαυμάστρια είναι ερωτευμένη με την εικόνα που βλέπει και μπορεί να μην της αρέσει αυτό που είμαι. Τώρα έχω μια αρκετά μεγάλη σχέση. Ήμουν ήδη γνωστός όταν την "πολιορκούσα" και φαντάσου ότι δεν της άρεσε αυτό που ήμουν, της φαινόταν "έξω από τα νερά της". Αυτό με κέρδισε. Προσπαθούσα για εκείνη και είχα καιρό να το κάνω σε γυναίκα, γιατί το "γυαλί" διογκώνει τα πράγματα και είναι όλα πιο εύκολα».
Αυτή η διόγκωση σε κάνει πιο επιφυλακτικό;
«Μία που είναι ερωτευμένη μαζί μου χωρίς να με ξέρει; Είναι ερωτευμένη για ό,τι έχει δει στην TV και στο θέατρο. Είναι κομμάτια του εαυτού μου μπλεγμένα περίεργα, δεν είμαι εγώ».
Η εμφάνισή σου σε απασχολεί;
«Ποτέ δεν με απασχόλησε. Γι’ αυτό θέλω να "τσαλακώνομαι" στους ρόλους μου. Δεν με νοιάζει να είμαι ο ωραίος. Θα παραξενευτώ αν μου κάνουν ωραίο σχόλιο για την εμφάνισή μου. Πάντως, όταν με βλέπουν από κοντά, μου λένε ότι είμαι πιο ωραίος».
Ρίξε την αυλαία...
«Πρωτόγνωρο το συναίσθημα, δεν το έχω ξανακάνει αυτό. (Γέλια.) Η Ελλάδα έχει ταλέντο και το έχει χαντακώσει. Να ανακάμψει καλλιτεχνικά η χώρα!».
Οι κωμικοί ηθοποιοί έχουν ή ποιούν χιούμορ;
«Πρέπει να έχουν οπωσδήποτε χιούμορ για να το ποιήσουν. Τώρα μιλάω σαν δικηγόρος των κωμικών υποθέσεων... Μ’ αρέσει! (Γέλια.) Επειδή λένε ότι είναι καταθλιπτικοί, μοναχικοί; Νομίζω ότι ισχύει, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό σε όλους. Έχουμε μοναξιά, αλλά πρέπει να έχουμε χιούμορ».
Τι έχεις «κλέψει» από τον Πέτρο Φιλιππίδη;
«Σίγουρα όχι κοσμήματα. (Γέλια.) Σκεπτικό από το παίξιμό του. Χαζεύω από την κουΐντα τον επαγγελματισμό του. Κρυφακούω ακόμα και όταν του κάνουν συνέντευξη να δω πώς θα μιλήσει, πώς θα το διαχειριστεί, τι θα κάνει. Κλέβω όσο μπορώ. Δεν αντιγράφω. Τα φιλτράρω και τα περνάω σ’ εμένα».
Πώς σε αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;
«Πάντα καλά, γιατί έτσι τις αντιμετώπιζα. Έχω μεγαλώσει μέσα σε γυναίκες. Με τη θεία, την ξαδέλφη, τη μάνα μου, την αδελφή μου, τη γιαγιά μου. Ο μπαμπάς μου έλειπε για δουλειά και στο σπίτι έρχονταν οι φίλες τους να κουβεντιάζουν, να διαβάζουν γυναικεία περιοδικά. Οπότε, τις είχα μάθει και φέρομαι συνήθως όπως θέλουν να τους φέρονται. Πάντα είχα καλές σχέσεις. Παλιά έπρεπε να πάρει χρόνο για να τα αποδείξω όλα αυτά. Τώρα έχω μια πρώτη ύλη, αφού έρχονται να με γνωρίσουν αυτές, και έχω έτοιμο έδαφος».