Άφησαν το αποτύπωμά τους

12.10.2010
Στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών βρίσκονται πολλοί επώνυμοι Έλληνες, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία «Stop Sex Trafficking of Children & Young People». Όπως έκαναν και πολλοί ξένοι συνάδελφοί τους, σταρ της εγχώριας σοουμπίζ άφησαν το αποτύπωμά τους, ενισχύοντας αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Με τη συμμετοχή πολλών επωνύμων ξεκίνησε η δεύτερη φάση της παγκόσμιας εκστρατείας «Stop Sex Trafficking of Children & Young People», που διοργανώνουν τα Body Shop σε συνεργασία με τον ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children For Sexual Purposes) και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΟΜΠΡΕΛΑ. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Μαρία Καβογιάννη, η Ζέτα Δούκα, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Σωτήρης Ξενάκης, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο Πάνος Μουζουράκης, η Ελένη Πέτα, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Κώστας Φαλελάκης, η Κατερίνα Τσάβαλου, ο Χρήστος Ζαμπούνης, η Λένα Αρώνη, ο Τάκης Διαμαντόπουλος και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της ελληνικής σοουμπίζ έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Ερμού πριν από λίγες μέρες. Η εκστρατεία στοχεύει στην καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας παιδιών και νέων μέσα από την ενημέρωση, αλλά και τη συμμετοχή του κοινού, προκειμένου οι εκάστοτε κυβερνήσεις να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Παιδιά και νέοι άνθρωποι κακοποιούνται, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, βιάζονται και πωλούνται κατ’ επανάληψη. Tα παγκόσμια κέρδη από την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς ανέρχονται σε 27 δισ. δολ. το χρόνο. Η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα (μετά το εμπόριο ναρκωτικών και την παράνομη διακίνηση όπλων). Το 2009 ο ECPAT πραγματοποίησε και δημοσίευσε την πρώτη έκθεση αναφορικά με το trafficking με την ονομασία «Το μέλλον τους είναι στα χέρια μας», παρουσιάζοντας ποια είναι η κατάσταση παγκόσμια, αλλά και σε κάθε χώρα. Έχοντας ως οδηγό την έκθεση αυτή και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΟΜΠΡΕΛΑ, κάλεσε και πάλι τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στην καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας παιδιών και νέων, υπογράφοντας στην εκστρατεία. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν θα παραδοθούν στον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα διεκδικώντας:

  • Δημιουργία Στέγης Φιλοξενίας και Φροντίδας για παιδιά και νέους-θύματα εμπορίας.
  • Προγράμματα Πρόληψης μέσω της ενημέρωσης του κοινού.

Το σύνολο των παγκόσμιων υπογραφών θα παραδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη καλώντας τους να τροποποιήσουν την υπάρχουσα νομοθεσία και να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.