Η Κέιτ Μος κατηγορείται ότι προωθεί την ανορεξία

20.11.2009
Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκε για ακόμα μία φορά το σούπερ-μόντελ Κέιτ Μος (Kate Mos), κατηγορούμενη πως ωθεί τα νεαρά κορίτσια στην ανορεξία.

Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκε για ακόμα μία φορά το σούπερ-μόντελ Κέιτ Μος (Kate Mos), κατηγορούμενη πως ωθεί τα νεαρά κορίτσια στην ανορεξία.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση που έκανε το γνωστό μοντέλο στο διαδικτυακό περιοδικό μόδας "WWD". Στη διάρκεια της συνέντευξης και στην ερώτηση ποιό μότο χαρακτηρίζει την ίδια, η Κέιτ Μος απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί:

"Υπάρχουν πολλές φράσεις που με χαρακτηρίζουν όπως το ότι τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση από το να νοιώθεις αδύνατη".

Στην συνέχεια βέβαια, προσπάθησε να τα μαζέψει καταλήγοντας: "Προσπαθείς να το θυμάσαι, αλλά ποτέ δεν πιάνει", εννοώντας ότι ακόμα και η ίδια λατρεύει να τρώει περισσότερο από το να είναι αδύνατη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίμαχη φράση αναρτήθηκε αμέσως σε περίοπτη θέση, σε ιστοτελίδες που βοηθούν τις γυναίκες να αδυνατίσουν και προβάλουν το ανορεξικό πρότυπο.

"Κόψτε τα ντόνατς αφού δεν έχουν την γεύση ενός λεπτού σώματος", έγραψε το Caloriecont.about.com.

Αρνητική κριτική άσκησε στην Μος και το μοντέλο Κέιτι Γκριν (Katie Green)- η οποία πριν από τέσσερις μήνες ηγήθηκε καμπάνιας κατά του μεγέθους 0 στα ρούχα- λέγοντας:

"Υπάρχουν 1.1 εκατομμύρια κορίτσια στην Αγγλία που υποσιτίζονται με σκοπό να αδυνατίσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί. Είναι κρίμα να ενθαρρύνουμε τις έφηβες να γίνουν ανορεξικές σαν κάποια μοντέλα. Δεν μπορούμε εμείς οι ίδιες να σαμποτάρουμε τον αγώνα μας κατά των ανορεξικών μοντέλων στις πασαρέλες".

Καταπέλτης για την Μος στάθηκαν και οι δηλώσεις της παρουσιάστριας Ντενίς Βαν Ούτεν (Denise Van Outen), στην εφημερίδα Sun:

"Δεν είναι πρωτάρα. Έχει μακριά θητεία στην βιομηχανία της μόδας και ξέρει καλά ότι τέτοια σχόλια επηρεάζουν τα νέα κορίτσια".

Στην συνέχεια η 35χρονη αστέρας της τηλεόρασης τόνισε πως δεν χρειάζεται να πεθαίνεις της πείνας για να χάσεις βάρος και εξήγησε πως και η ίδια έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης με υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Έρευνα που έγινε πριν ένα μήνα στην Αγγλία σε έφηβες, απέδειξε ότι τα περισσότερα κορίτσια χάνουν δύο γεύματα την ημέρα, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να αδυνατίσουν και σίγουρα οι δηλώσεις της Μος δεν βοηθούν τα νέα κορίτσια.