Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ
To χειρουργείο ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο γιατρός ψύχραιμος πλένει τα χέρια του με αντισηπτικό και με τη βοήθεια του ειδικευόμενου φοράει την πράσινη μάσκα και τα χειρουργικά γάντια. Καθώς κατευθύνεται στο μεγάλο λευκό διάδρομο, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δύσκολη περίπτωση ανευρύσματος, τον πλησιάζει η γυναίκα του και του δίνει ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα. Έχει αποφασίσει να χωρίσουν... Εκείνος όμως αφήνει κατά μέρος τα προσωπικά του και ετοιμάζεται να κάνει την πιο δύσκολη επέμβαση στην καριέρα του. Προέχει η σωτηρία του ασθενούς του. Κι έτσι όπως οι τηλεθεατές τον βλέπουν να παίρνει το νυστέρι ανά χείρας και να τρέχει ο ιδρώτας στο πρόσωπό του, δακρύζουν. Για τον ασθενή που δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή αλλά και για το διαφαινόμενο διαζύγιο του γιατρού!
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια στο θαυμαστό κόσμο της AGB. Όπως αποδεικνύεται, ο «ιός» των αμερικάνικων ιατρικών σειρών έχει πλέον χτυπήσει και στην Ελλάδα εκατοντάδες πιστούς τηλεθεατές! Πόσο όμως τα πρότυπα των γιατρών που προβάλλονται μέσω των συγκεκριμένων σειρών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Και κατά πόσο στις γενικές εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων οι γιατροί ?ειδικευόμενοι και μη? έχουν την πολυτέλεια στα διαλείμματα να λύνουν τα προσωπικά τους προβλήματα;
Αν υποθέσουμε πως γυριζόταν ένα ριάλιτι στον «Ευαγγελισμό» ή στο «Ιπποκράτειο», οι Έλληνες τηλεθεατές μάλλον δεν θα άντεχαν να το παρακολουθήσουν, αν και έχουν εξοικειωθεί με τις επεμβάσεις που παρακολουθούν στις ξένες σειρές. Κι αυτό γιατί οι εγχειρήσεις, με τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιούν τα συνεργεία των αμερικάνικων παραγωγών, νομίζει κανείς ότι είναι αληθινές.
Η ιατρική εξέλιξη στην τηλεόραση
Όσοι νομίζετε πως η μόδα των ιατρικών σίριαλ ξεκίνησε στα μέσα των nineties με την «Εντατική» («E.R.» στην αμερικάνικη εκδοχή) πλανάσθε πλάνην οικτράν...
Η πρώτη σειρά του είδους "με τεράστια τηλεθέαση στις ΗΠΑ" ήταν το «City Hospital». Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1951 με πρωταγωνιστή τον Μπάρτον, ένα συνετό οικογενειάρχη γιατρό που μάλλον ανταποκρινόταν στα συντηρητικά πρότυπα της μεταπολεμικής Αμερικής. Ανάμεσα στο «City Hospital» και το «E.R.» μεσολάβησαν αρκετές νοσοκόμες, φορεία, σύρριγγες και ασθενοφόρα!
Από την άλλη, η καθημερινή σαπουνόπερα «General Hospital», που προβλήθηκε κάποια χρόνια μετά, αποτέλεσε το πρότυπο του Νίκου Φώσκολου για το «Καλημέρα ζωή». Πρότυπο εκεί ήταν η Αγάπη (Ελένη Κούρκουλα), μια ευσυνείδητη γιατρός που ενώ δούλευε σε ιδιωτική κλινική, ερχόταν σε σύγκρουση με τους πλούσιους ιδιοκτήτες του νοσοκομείου λόγω της επιμονής της οι άποροι ασθενείς να εισάγονται δωρεάν. Την ίδια περίοδο το Mega, για να χτυπήσει το απόλυτο hit του ΑΝΤ1, έβγαλε μια παρόμοια καθημερινή σειρά, τη «Χαραυγή», με πρωταγωνιστές τον Τάκη Ανούση και τη Χρύσα Σπηλιώτη, χωρίς βέβαια να επιτύχει το ποθητό αποτέλεσμα.
Ακολούθησαν πολλά άλλα σίριαλ με το ίδιο ?σε γενικές γραμμές? concept, στις ΗΠΑ πάντα, όπου είναι γεγονός ότι οι ιατρικές σειρές κάνουν θραύση: «Τhe Doctors», «Δρ. Κουίνσι», «ΜASH» και λίγο αργότερα το αξέχαστο «Dr. Elsewhere» με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον.
Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη
Μέχρι που βγήκε το 1994 στον «αέρα» το θρυλικό πλέον «Η εντατική». Ήταν η σειρά μέσα από την οποία έγινε σταρ του Χόλιγουντ ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Ο οποίος δημιούργησε το νέο πρότυπο του γιατρού, του 40άρη εργένη γόη, που όμως τηρεί πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη. Παράλληλα, βέβαια, έχει πολύ διαθέσιμο χρόνο για να ασχοληθεί με τις αισθηματικές του περιπέτειες. Πάντα καλοντυμένος και ευγενικός, αντιμετωπίζει με απίστευτη ψυχραιμία ακόμη και τα πλέον σοβαρά και δύσκολα περιστατικά. Φυσικά, κάποιους τέτοιους γιατρούς είναι μάλλον πιο πιθανόν να συναντήσουμε στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια των βορείων προαστίων, όχι όμως στα κρατικά νοσοκομεία ή τα θεραπευτικά ιδρύματα της επαρχίας. Το «E.R.» καταβάζει φέτος ρολά στην αμερικάνικη τηλεόραση, αλλά οι διάδοχοί του συνεχίζουν ακάθεκτοι!
Ο δρ. Χάουζ στη σειρά «House MD» είναι ένας γιατρός μάλλον φιλόδοξος και κυνικός, αλλά τόσο ιδιοφυής και με σπουδαίες ιατρικές ικανότητες, που αναλαμβάνει πάντα τα πλέον ακραία και δύσκολα περιστατικά, σώζοντας τους ασθενείς του από εξαιρετικά σπάνιες και ανίατες ασθένειες. Σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρότυπο γιατρού επιστημονικής φαντασίας καθώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι καθηγητές της Ιατρικής σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν τα πρωτόκολλα και φυσικά παραδέχονται πως δεν είναι θεοί! Η υπόθεση του «House ΜD» δεν επικεντρώνεται στον έρωτα, σε αντίθεση με το «Ε.R.» και το «Grey’s Anatomy», που είναι μάλλον περισσότερο ερωτικές παρά ιατρικές σειρές.
Τα απόλυτα hit
Ο λόγος φυσικά για το «Grey’s Anatomy», που παρακολουθούμε μέσω του ΑΝΤ1 και του Foxlife. Νέοι και όμορφοι γιατροί που μπλέκουν ερωτικά μεταξύ τους και παράλληλα αναλαμβάνουν δύσκολες ιατρικές υποθέσεις. Όπως έγινε και με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, αρκετοί πρωταγωνιστές πλέον έχουν ήδη αποχωρήσει από τη σειρά και κάνουν το ντεμπούτο τους στο χώρο του κινηματογράφου με ιδιαίτερα υψηλά κασέ. Η γνωστή σε όλους μας δρ. Άντισον κατά κόσμον Κέιτ Γουόλς δεν αποχώρησε για ανταγωνιστική κλινική, αλλά για... αντίπαλο σίριαλ. Έτσι, πλέον πρωταγωνιστεί στο «Private Practice», που προβάλλεται στην Ελλάδα από το Foxlife, σίριαλ με παρεμφερή υπόθεση με αυτή του «Grey’s Anatomy».
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε στο «Νip/Tuck», τη σειρά με τις πλαστικές επεμβάσεις που κάνει θραύση όπου κι αν έχει προβληθεί. Ακραίο σενάριο, με έντονα ερωτικά συμπλέγματα, δολοπλοκίες και σκηνές βίας και δύο γιατρούς που εκφράζουν την αντίθεση του καλού και του κακού (ο ένας καλός και ευσυνείδητος, ο άλλος εκκεντρικός, ακραίος και αριβίστας), αν και οι ρόλοι συχνά εναλλάσσονται.
Έρχεται το «Ιατρικό απόρρητο»
Η επιτυχία του «Grey’s Anatomy» και οι υψηλές τηλεθεάσεις που σημείωσε το «Ιατρικό απόρρητο» στον ΑΝΤ1 Κύπρου, όπου έχει προβληθεί, έδωσαν το φιλί της ζωής στο συγκεκριμένο σίριαλ, το οποίο θα παρακολουθήσουμε σε καθημερινή βάση από τον Ιανουάριο μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Η σειρά του Στράτου Μαρκίδη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στα συρτάρια του καναλιού και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να προβληθεί, αλλά τελικά τα πλάνα άλλαξαν. Έτσι, από τη νέα χρονιά και κάθε βράδυ στις 22:00 θα παρακολουθούμε νέους γιατρούς να μοιράζονται τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, τις αγωνίες και τα άγχη τους για τη δουλειά και την προσωπική τους ζωή.
Απαιτητικές εγχειρήσεις, σοβαρά περιστατικά, δύσκολες αποφάσεις συνθέτουν την καθημερινότητά τους στην καινούργια νοσοκομειακή μονάδα όπου εργάζονται. Πιστοί στον όρκο τους να σώζουν ανθρώπινες ζωές και να τηρούν το ιατρικό απόρρητο των ασθενών τους. Συμπρωταγωνιστές του Γιώργου Κιμούλη ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Μάντυ Λάμπου, ο Οδυσσέας Σταμούλης και η Σοφία Παυλίδου.
Για την ιστορία, ο ΑΝΤ1 είχε προβάλει στα nineties ένα ακόμη ιατρικό σίριαλ με την υπογραφή του Στράτου Μαρκίδη, το «Φιλί ζωής», με πρωταγωνίστριες τις ευσυνείδητες γιατρούς και κολλητές φίλες Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Γεωργία Αποστόλου. Επιτυχία με ιατρικό σίριαλ είχε κάνει και ο Alpha, με το ιταλικής προελεύσεως «Αν μ’ αγαπάς» και πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Παπουτσάκη σε ρόλο γιατρού της κλινικής «Life».
Τα ιατρικά σίριαλ δημιουργούν νοσοφοβία;
Σύμφωνα με έρευνα Βέλγων ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Άσελτ, οι υποθέσεις blockbuster σειρών, όπως το «Ε.R.» και το «Grey’s Anatomy» δημιουργούν φόβο στο τηλεοπτικό κοινό, ενώ επηρεάζουν ιδιαίτερα τους έφηβους τηλεθεατές, κάνοντάς τους υποχόνδριους. Σε δείγμα 1.300 εφήβων τα παιδιά που παρακολουθούσαν φανατικά τις συγκεκριμένες σειρές ήταν ανήσυχα για την υγεία τους και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πάσχουν από ασθένειες που δεν τους έχουν διαγνωστεί. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πως η έκθεση σε τηλεοπτικές εικόνες νοσοκομείων συνδέεται άμεσα με το φόβο της ασθένειας», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Γιαν βαν Μίερλο, προσθέτοντας πως τα συμπτώματα φόβου των εφήβων αυξήθηκαν κατά 10% έπειτα από μία εβδομάδα συνεχούς παρακολούθησης ανάλογων σίριαλ. Μάλιστα, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα κορίτσια γίνονται πιο υποχόνδρια από τα αγόρια. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί που στο παρελθόν επαινούσαν τον εκπαιδευτικό ρόλο αυτών των σειρών τώρα να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ ερευνούν ακόμα και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών.