Χρήστος Φερεντίνος: "Θα δείτε πράματα και θάματα"

02.11.2009
Ο Γιούρι Γκέλερ είναι πια εδώ. Και αναζητεί το διάδοχό του! Μαζί του σ’ αυτή την αναζήτηση έχει τον Χρήστος Φερεντίνος. Κι ενώ το πρώτο επεισόδιο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ο Χρήστος μας προειδοποιεί πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα...

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Ο Γιούρι Γκέλερ είναι πια εδώ. Και αναζητεί το διάδοχό του! Μαζί του σ’ αυτή την αναζήτηση έχει τον Χρήστος Φερεντίνος. Κι ενώ το πρώτο επεισόδιο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ο Χρήστος μας προειδοποιεί πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα...

Λοιπόν, φέτος δεν θα μείνει κουτάλι για κουτάλι αλύγιστο. Εσύ και ο Γιούρι Γκέλερ είσαστε σε μεγάλα κέφια και θα μείνουμε όλοι στο τέλος χωρίς σερβίτσιο! (Γέλια.)

«Μα δεν θα λυγίσουμε μόνο κουτάλια. Μπροστά σε όλα αυτά που θα δείτε να γίνονται στους δέκτες σας τα κουτάλια δεν είναι τίποτα. Και ο Γιούρι Γκέλερ αλλά και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις ιδιαίτερες ικανότητες θα μας εντυπωσιάσουν.

Αλήθεια, ανήκεις στους ανθρώπους που τους συνέπαιρναν πάντοτε τα ιδιαίτερα πράγματα ή μήπως είσαι... επιφυλακτικός;

«Όχι, η αλήθεια είναι πως είμαι κομματάκι ορθολογιστής. Έτσι μεγάλωσα, έτσι έμαθα να σκέφτομαι. Πάντα απ’ όλα αυτά που λέμε, π.χ., έκτη αίσθηση, τρίτο μάτι κ.λπ., κρατούσα μια απόσταση ασφαλείας. Όμως, παρ’ όλα αυτά, όπως είδατε στο σόου, μένεις με το στόμα ανοιχτό. Αναρωτιέσαι πώς αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν τόσο ξεχωριστά πράγματα. Και να σου πω και κάτι ακόμα; Προτιμώ να μπω σε μια ιστορία που θα με ταξιδέψει κι ας μην ξέρω τι κρύβεται από πίσω, παρά μια ιστορία που θα με προσγειώσει ανώμαλα στην πραγματικότητα».

Πώς είναι η συνεργασία σου με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό άνθρωπο;

«Αναμφισβήτητα είναι μια προσωπικότητα που σε εντυπωσιάζει. Έχει απίστευτη αμεσότητα, οικειότητα, ζεστασιά και δεν είναι καθόλου ψεύτικος. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Είναι τελειομανής. Πριν γνωριστούμε είχε ήδη ενδιαφερθεί και είχε μάθει κάποια πράγματα για μένα».

Σε μια τόσο αβέβαιη τηλεοπτική χρονιά το να πεις το «ναι» στο συγκεκριμένο concept ήταν ένα «βαγόνι ασφαλείας» για το φετινό τηλεοπτικό ταξίδι σου;

«Ίσως να ήταν κάπως έτσι τα πράγματα. Από την άλλη, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για φέτος. Όμως, αυτό το σόου με κέρδισε από πέρυσι και δεν το κάνω καθόλου με μισή καρδιά. Ήταν ένα πρόγραμμα που ήθελα να κάνω, που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα, που είχε μια μαγεία. Αλλά πάνω απ’ όλα δεν υποτιμά την αντίληψη ή την αισθητική του κόσμου».

Νομίζω πως η κρίση και αυτή η περίεργη εποχή που ζούμε έχουν κάνει τον κόσμο να απομυθοποιήσει πια τα τηλεοπτικά - και όχι μόνο - glamorous πρόσωπα.

«Όπως έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα γύρω μας, έτσι έχουν αλλάξει και οι τηλεοπτικές ισορροπίες. Εδώ έχουμε αλλάξει μέχρι και κυβέρνηση! (Γέλια.) Απ’ όλα αυτά εγώ ένα έχω καταλάβει, ότι ο κόσμος έχει πια τη διάθεση να δει μπροστά στα μάτια του πιο καθημερινούς, πιο φυσιολογικούς ανθρώπους. Έχει βαρεθεί πια όλη αυτή τη σοβαροφάνεια, το στήσιμο, την υπερβολή».

Πιστεύεις πως οι τηλεθεατές βαριούνται πια εύκολα; Πως έχουν την ανάγκη για κάτι νεότερο και πιο φρέσκο πιο σύντομα απ’ ό,τι ίσως στο παρελθόν;

«Είναι φυσιολογικό ο κόσμος να βαριέται εύκολα. Έρχονται καινούργια πράγματα, έχει την ανάγκη για καινούργια πράγματα. Και αυτός είναι ένας από τους κανόνες της νομοτέλειας. Έτσι, όλοι εμείς που είμαστε εκτεθειμένοι μπροστά από τις κάμερες φεύγουμε, ξαναρχόμαστε, άλλοι χάνονται εντελώς, ανάλογα με την πορεία που έχει διαγράψει ο καθένας. Ο κόσμος διαμορφώνει για σένα μια εικόνα και δεν την ξεχνάει».

Νοσταλγείς πού και πού την εποχή της τρελής επιτυχίας του «Super Deal»;

«Και βέβαια. Αν και το να τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ με ατελείωτες υποχρεώσεις, συνεντεύξεις, εμφανίσεις, φωτογραφήσεις, δεν είναι και το καλύτερό μου. Παρ’ όλα αυτά, ναι, νοσταλγώ κάποιες στιγμές την εποχή του "Deal" και του "Super Deal". Σε αυτή τη συνεχή τρέλα που έρχεται μαζί με την επιτυχία, αλήθεια σου λέω, δεν μπορώ να ζω συνεχόμενα. Θέλω να έχω χρόνο για μένα, για την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Θέλω να μπορώ να αναπνέω κανονικά».

Είναι εντυπωσιακό που σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η τηλεόραση, όλοι έχουν πάντα να πουν έναν καλό λόγο για τον Χρήστο. Τελικά, είσαι τόσο καλό παιδί;

«Αυτό δεν μπορώ να σ’ το πω εγώ... Πάντως, από το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια οι συνεργάτες μου είναι οι ίδιοι και δεν έχουν αγανακτήσει μαζί μου για να με αφήσουν και να φύγουν, μάλλον είμαι ένας κανονικός άνθρωπος. Από την άλλη, σαφέστατα και γνωρίζω τις αδυναμίες μου και προσπαθώ να δουλεύω πάνω σε αυτές και να βελτιώνομαι. Το να γνωρίζω τις αδυναμίες μου, το να ζητάω "συγγνώμη" και να παραδέχομαι τα λάθη μου είναι μάθημα ζωής για μένα».

Και το μάθημα που σου έχει δώσει η τηλεόραση ποιο είναι;

«Μακριά κι αγαπημένοι!». (Γέλια.)

Αν ήταν μία φορά μέχρι τώρα δύσκολη για έναν παρουσιαστή η τηλεοπτική επιβίωση, να υποθέσω πως τώρα έχει γίνει δέκα;

«Πλέον, για να επιβιώσεις τηλεοπτικά, χρειάζεσαι και έκτη αίσθηση και τρίτο μάτι. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρα τα πράγματα». (Γέλια.)

Η ανασφάλεια και το άγχος έχουν πατήσει γκάζι για τα καλά;

«Αυτό το θέμα με την ανασφάλεια και το άγχος δεν σου κρύβω πως με έχει κουράσει λιγάκι. Προσπαθώ να τους δίνω λιγότερο χώρο μέσα μου. Μπορεί να υπάρχουν από τη μια πλευρά η ανασφάλεια και το άγχος, από την άλλη όμως υπάρχει και ο ενθουσιασμός. Προσωπικά προσπαθώ να ασχολούμαι με το κομμάτι του ενθουσιασμού και με την αγάπη που έχω γι’ αυτόν το χώρο».

Να υποθέσω επίσης πως ανήκεις και στα τηλεοπτικά πρόσωπα εκείνα που έχουν δεχτεί μείωση αποδοχών ενόψει της νέας χρονιάς;

«Δεν μου αρέσουν οι μειώσεις ούτε οι εκπτώσεις. Όμως, δεν μπορείς να μην παρασυρθείς από το γενικότερο τσουνάμι. Οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την τηλεόραση. Όλοι έχουν στριμωχτεί, όλοι ψάχνονται».

Οι αντιδράσεις για το πρώτο σόου...

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται ήδη το DVD της πρώτης εκπομπής του Γιούρι Γκέλερ έπειτα από καταγγελίες που έγιναν από αγανακτισμένους γονείς και έχουν να κάνουν με κάποιες «σκληρές» σκηνές που παρακολουθήσαμε στο σόου. Από τη μία, οι κύλινδροι με τα μαχαίρια, που έκαναν το κοινό στο στούντιο να κλείνει τα μάτια του, και από την άλλη το τελευταίο νούμερο με τις αγχώνες, που έκανε τους τηλεθεατές να ανατριχιάσουν.

Τα νούμερα του «Διαδόχου του Γιούρι Γκέλερ» έπιασαν μέχρι και 40%, χαρίζοντας χαμόγελα στους επιτελείς του ΑΝΤ1. Όμως, το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού «έσπασε» όχι μόνο από τηλεφωνήματα τηλεθεατών που ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους για τα ρολόγια και τα κουτάλια, αλλά και από γονείς, που διαμαρτυρήθηκαν για «σκληρές» σκηνές βίας και μάλιστα πολύ πριν από τα μεσάνυχτα. Ένα στα τρία παιδιά παρακολούθησαν το σόου, όπως έδειξε το 32,7% της AGB στην κατηγορία «παιδιά». Ακόμη και ο Χρήστος Φερεντίνος όμως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

Όσο για την επόμενη μέρα; Οι τηλεκριτικοί έκαναν λόγο για «σκληρό ριάλιτι» και «επικίνδυνες σκηνές βίας».

Πάντως, με σκληρή δουλειά και τόσες κούρσες αναμέτρησης και στην τηλεόραση έχεις κάνει... εντατικό πρωταθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια.

«Σωστό κι αυτό. (Γέλια.) Απλώς, προσωπικά δεν συμφωνώ με όλους αυτούς τους ανθρώπους που βγαίνουν και βροντοφωνάζουν την επιτυχία τους, την ευτυχία τους. Μου πάνε καλύτερα οι πιο ταπεινοί άνθρωποι. Άλλο να υπάρχει ένα πείραγμα και άλλο να υπάρχουν αλαζονεία, έπαρση, εγωκεντρισμός. Εμένα η νίκη που θα έχεις πατήσει επί πτωμάτων δεν με ενδιαφέρει».