Ηλιος, θάλασσα, μαγικές παραλίες, απέραντο γαλάζιο Στο άκουσμα αυτών των λέξεων το μυαλό αμέσως «τρέχει» σε κάποιο ελληνικό νησί. Η νησιωτική Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει να επιδείξει μόνο «χρυσές» παραλίες και γραφικά χωριά, αλλά «κρύβει» και εκπλήξεις, τις οποίες δεν φαντάζονται οι επισκέπτες της. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι σε μερικά από τα ελληνικά νησιά υπάρχουν εντυπωσιακοί καταρράκτες; Κι όμως, πρόκειται για μια πραγματικότητα, καταρρίπτοντας το μύθο πως οι καταρράκτες είναι προνόμιο της ηπειρωτικής χώρας!
Σε ένα από τα ακριτικά νησιά της χώρας μας, στη Σαμοθράκη, η ορεινή διαμόρφωση δίνει μια άλλη νότα. Εκεί ο επισκέπτης ανηφορίζοντας στο «ποτάμι του Φονιά», όπως το λένε οι ντόπιοι, θα φτάσει σε μια τεράστια λεκάνη διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που στη μία άκρη της «φιλοξενεί» έναν εντυπωσιακό καταρράκτη. Μια εικόνα που ανταμείβει τον κόπο της πεζοπορίας ως εκεί
Λίγο πιο έξω από το Νυδρί στη Λευκάδα, στο δρόμο προς τη Ράχη, ο επισκέπτης διασχίζει μονοπάτια που αναπτύσσονται κατά μήκος του φαραγγιού Δημοσάρη. Εκεί θα βρει μια σειρά από μικρούς καταρράκτες, που πέφτουν με ορμή και δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο.
Στη Μήλο μπορείς να ξεχάσεις ότι είσαι στις Κυκλάδες; Ναι, βαδίζοντας με προορισμό το Αγκάθι, εκεί όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο καταρράκτες του νησιού, ενώ η «άγρια» ομορφιά του συμπληρώνεται από το δεύτερο καταρράκτη που βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα.
Εξίσου όμορφη εικόνα μπορεί να αντικρίσει κανείς και στο Ποτάμι, κοντά στο Καρλόβασι της Σάμου. Οι καταρράκτες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης «μαγεύουν» ντόπιους και επισκέπτες, που κάθονται κάτω από τα δέντρα και απολαμβάνουν τη δροσιά από τα νερά που πέφτουν, αλλά και το όμορφο θέαμα της λίμνης που δημιουργείται από την ορμή των νερών.
Όποιος ακολουθήσει την πορεία του ρυακιού που διασχίζει το Μυλοπόταμο στα Κύθηρα θα περιμένει ότι θα δει στο τέλος του τη θάλασσα. Όμως, το ρυάκι περνάει πρώτα από τον «καταρράκτη της Φόνισσας», όπως τον λένε οι ντόπιοι, που προσφέρει μια μοναδική εικόνα.
Ούτε όμως και στη Λήμνο θα φανταζόταν κανείς ότι μπορεί να βρει έναν καταρράκτη. Κάτι η έλλειψη ορεινών όγκων, κάτι τα λίγα επιφανειακά νερά, δεν επιτρέπουν να σκεφτείς πως στην περιοχή του Αϊ-Γιάννη στον Κάσπακα υπάρχει καταρράκτης, ο οποίος μάλιστα πέφτει ορμητικά από περίπου 15 μέτρα.
Φυσικά, η έκπληξη των επισκεπτών είναι μεγάλη όταν θα δουν καταρράκτες και στο Έξω Νησί στην Αστυπάλαια, στο δρόμο της Αχλαδερής στη Μυτιλήνη ή στην Πρέβελη στο Ρέθυμνο, όπου το τοπίο μεταφέρει το νου σε άλλους τόπους εξωτικούς!