Λαμπεροί σταρ σε πελάγη ευτυχίας

25.07.2007
Ο ονειρεμένος προορισμός κάθε σταρ του Χόλιγουντ είναι τα ελληνικά νησιά.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Ο ονειρεμένος προορισμός κάθε σταρ του Χόλιγουντ είναι τα ελληνικά νησιά. Αρχικά ανακάλυψαν τα νησιά του Αιγαίου, στην πορεία όμως τους κέρδισαν και αυτά του Ιονίου, ειδικά αφού έγιναν στην Κεφαλλονιά τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Κάθε χρόνο οι πάμπλουτοι παγκόσμιας ακτινοβολίας και φήμης κάνουν μυστικές κρουαζιέρες στα νησιά, προσκεκλημένοι συχνά Ελλήνων εφοπλιστών. Στις αποσκευές τους μεταφέρουν ειδύλλια, σκάνδαλα και πολλούς, μα πάρα πολλούς παπαράτσι. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι σταρ που βρέθηκαν στα ελληνικά νησιά και απόλαυσαν τον ήλιο και τη θάλασσα της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Ιονίου έχουν «ψηφίσει» ουκ ολίγες φορές ως προορισμό τους πολλά μεγαθήρια του Χόλιγουντ, όπως ο Τομ Χανκς με την αγαπημένη του Ρίτα Ουίλσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τομ Κρουζ, που επιλέγουν να εμφανιστούν στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Η πρώτη επίσκεψη του ζεύγους Χανκς-Ουίλσον έγινε το καλοκαίρι του 2001 στη Κεφαλλονιά, ενώ οι δυο τους πήγαν κρουαζιέρα και στο Αιγαίο, όπου έμειναν λίγες μέρες στην Αντίπαρο.

Ηολιγοήμερη διαμονή της μίας και μοναδικής Μαντόνα με το σύζυγό της Γκάι Ρίτσι και την κόρη της Λούρδη στα νησιά του Ιονίου τον Αύγουστο του 2000 καλύφθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς παπαράτσι. Οι φωτογραφίες που τους δείχνουν να περπατούν σε προβλήτα ιδιωτικής μαρίνας στην Κεφαλλονιά μοσχοπουλήθηκαν αργότερα έναντι 20.000 ευρώ. Μάλιστα, η σταρ Μαντόνα, που έκρυβε το πρόσωπό της αλλά και τη φουσκωμένη κοιλιά της, αφού διένυε τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, δεν δίστασε να δείξει την προτίμησή της στις κεφαλλονίτικες νοστιμιές και στα φρέσκα ψάρια.

Οι κρουαζιέρες των Κροίσων
Τα νησιά μας, πάντως, και τα «ελληνικά πελάγη ευτυχίας», όπως έχουν βαφτίσει οι ξένοι αστέρες τα νερά που βρέχουν τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς τους, έζησαν μια χρυσή περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, όταν οι Αριστοτέλης Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Νίκος και Βασίλης Γουλανδρής διοργάνωναν εντυπωσιακές κρουαζιέρες-υπερπαραγωγές με προσκεκλημένους αστέρες, μεγαλοεπιχειρηματίες και γαλαζοαίματους. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο αντίζηλοι Νιάρχος και Ωνάσης γίνονταν οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη χώρα μας. Το «Χριστίνα» και το «Κρεολή» έπλεαν συχνά από τις ακτές της Ν. Γαλλίας ή της Ν. Ιταλίας στην Ελλάδα με επιβάτισσες την Τίνα και την Ευγενία Λιβανού, τη Μαρία Κάλλας και αργότερα την Τζάκι Κένεντι, οι οποίες τα καλοκαίρια τους απολάμβαναν τον καυτό ελληνικό ήλιο.

Τον Αύγουστο του 1958 η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση φιλοξενούσε το σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος θαύμαζε την καστανόξανθη εντυπωσιακή γυναίκα που καθόταν στην άκρη της τεραστίων διαστάσεων πισίνας της θαλαμηγού. Η γυναίκα αυτή δεν ήταν άλλη από την Τίνα Λιβανού-Ωνάση, που το καλοκαίρι εκείνο με τη θαλαμηγό δεμένη ανοιχτά της Κέρκυρας φωτογραφιζόταν για την αμερικανική «Vogue» με φόντο την πισίνα. Μια πισίνα που ήταν καλυμμένη εξολοκλήρου από πανάκριβο ψηφιδωτό και βρισκόταν στο κυρίως κατάστρωμα του πλωτού ανακτόρου που έφερε το όνομα της κόρης της. «Μοιάζει μ ένα μωρό, μ ένα ξένοιαστο κορίτσι», παρατήρησε τότε ο πρώην πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιόνας. Τότε οι παπαράτσι είχαν κατασκηνώσει σε όλες τις παραλίες του νησιού των Φαιάκων προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία του «Greek Τycoon» με την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του.

Ο Σταύρος Νιάρχος τον καιρό που επισκεύαζε την υπέροχη «Κρεολή» προτιμούσε να κάνει τις κρουαζιέρες του με λιγότερο όμορφα, αλλά υπερσύγχρονα μηχανοκίνητα γιοτ όπως το «Ατλαντίς». Ο μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ αλλά και η Γκρέτα Γκάρμπο είχαν απολαύσει μία από τις μοναδικές κρουαζιέρες του «Ατλαντίς» στις αρχές του 1960. Την ίδια περίοδο ο Ωνάσης καλούσε στο «Χριστίνα» τη Λι Ρατζβίλ, αδελφή της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι. Τότε η Μαρία Κάλλας, που τελικά την εγκατέλειψε για χάρη της Τζάκι Κένεντι, έμοιαζε πολύ λίγη για το φιλόδοξο Κροίσο. Το καλοκαίρι του 1963 ο Ωνάσης κατάφερε να φιλοξενήσει την κ. Κένεντι στη θαλαμηγό του κάνοντας το γύρο των Κυκλάδων. Επιθυμούσε να τη γοητεύσει και τα κατάφερε. Εξάλλου, ήταν ένας άντρας που ήξερε να ξοδεύει για τις γυναίκες όπως κανείς άλλος.

Το καλοκαίρι του 1960 κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη γαϊδουροκαβαλαρία στην Αίγινα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που ήταν καλεσμένη του Νιάρχου σε μία από τις κρουαζιέρες του. Η Λιζ κατενθουσιασμένη από την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία αγόρασε ως ενθύμιο μέχρι και το σαμάρι του γαϊδουριού που τη μετέφερε στα στενά σοκάκια του νησιού.

Ο ηθοποιός Πίτερ Σέλερς με την τότε σύντροφό του Μπριτ Έκλαντ και την αδελφή της βασίλισσας Ελισάβετ απολάμβαναν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο το καλοκαίρι του 1965 στο γιοτ του Αγά Χαν. Ψάρεμα και θαλάσσιο σκι επέλεξε ο Τζον-Τζον Κένεντι πέριξ του φημισμένου Σκορπιού τον Ιούλιο του 1970 υπό το άγρυπνο βλέμμα του «σωματοφύλακα» Ωνάση.

Τον Ιούνιο του 1980 σε παραλία των Χανίων η Γαλλίδα σταρ Δαλιδά έκανε τα ελληνικά καμάκια να χάσουν τον ύπνο τους! Η εντυπωσιακή και σέξι τραγουδίστρια ανέβαζε τη θερμοκρασία κατακόρυφα όταν άφηνε για λίγο τη θαλαμηγό της για να απολαύσει τις πιο φορτωμένες με κόσμο παραλίες φορώντας το πιο λευκό και αποκαλυπτικό μπικίνι και προσφέροντας στο πιάτο έτοιμες πόζες για τους παπαράτσι.

Στις αρχές της φετινής καλοκαιρινής σεζόν εντύπωση προκάλεσε η μυστικότατη επίσκεψη του ζάπλουτου Ρώσου επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς παρέα με την εκλεκτή της καρδιάς του Ντάρια Ζούκοβα. Σε ένα κυνηγητό, που μέχρι και αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι σειρές συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, ο Ρόμαν φαίνεται να έχει δείξει έμπρακτα την προτίμησή του στο Αιγαίο, συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, αλλά και στο Ιόνιο. Τελευταία του επίσκεψη η Κέρκυρα, αφού πρώτα επισκέφθηκε δρα, Σπέτσες, Πάρο, Μύκονο και Κρήτη. Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία προσφέρουν γη και ύδωρ, πόσο που αγγίζει τα 100.000 ευρώ, σε όποιον καταφέρει να βγάλει έστω και μία φωτογραφία του διάσημου ζεύγους πάνω στη «χρυσή» θαλαμηγό του.

Ιούλιο και Αύγουστο του 2005 ο Πάρης Κασιδόκωστας και η Πάρις Χίλτον, στο σκάφος «Ρaris» της οικογένειας Λάτση, ταξίδευαν τον έρωτά τους στις όμορφες Κυκλάδες.

Η κρουαζιέρα τους κατέληξε στη Μύκονο, όπου έκαναν τρελά ξενύχτια μέχρι πρωίας παρέα με τους φωτογράφους και εκατοντάδες θαυμαστές τους. Η σχέση τους όμως λίγους μήνες μετά κατέληξε άδοξα.