Αυτή είναι η νέα «Εβίτα»

20.07.2007
Οι πολιτικές δυναστείες δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο για την Αργεντινή. Ακόμη και σήμερα οι νεότεροι εμπνέονται από την κληρονομιά του Χουάν Περόν και, κυρίως, από τη δεύτερη σύζυγό του, Εβίτα. Σήμερα, σαν άλλο dj vu, ο λαός φαίνεται να βρήκε τη νέα του «αγία» στο πρόσωπο της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, συζύγου του νυν προέδρου της Αργεντινής.

Εκείνη που συνεχίζει να λάμπει μέχρι σήμερα στην Αργεντινή είναι η δεύτερη σύζυγος του Περόν, η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν, η γνωστή Εβίτα, η οποία λατρεύτηκε από το λαό όσο ήταν η πρώτη κυρία. Πώς όμως άρχισε ο παραλληλισμός με τη σημερινή σύντροφο του ηγέτη Νέστορ Κίρτσνερ; Η αρχή λοιπόν έγινε όταν στην προεκλογική της εκστρατεία για μια θέση στη Γερουσία (σ.σ.: την οποία κέρδισε) το 2005 εκπροσωπώντας την περιοχή του Μπουένος Άιρες η Κριστίνα εμφανιζόταν στις συγκεντρώσεις με φόντο μια φωτογραφία της Εβίτα. Από τότε φάνηκε ότι η πρώτη κυρία κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τις όποιες συγκρίσεις. Πώς όμως από μια απλή φωτογραφία έφτασε σήμερα να θεωρείται το φαβορί για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές της Αργεντινής;

Άνοιξε ο δρόμος για την προεδρία
Όταν ένας δημοφιλής πρόεδρος παραιτείται του δικαιώματός του να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία και ορίζει αντ αυτού υποψήφια τη σύζυγό του, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται για τη δύναμη της αγάπης. Ή μήπως πρόκειται για αγάπη προς την εξουσία; Παρά τη συνεχιζόμενη δημοτικότητά του λοιπόν, ο ηγέτης της χώρας από το 2003 Νέστορ Κίρτσνερ δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Αντίθετα, η ελκυστική, ντυμένη με Gucci, σύζυγός του Κριστίνα θα είναι υποψήφια στη θέση του. Λέγεται ότι την απόφαση να προωθήσει την Κριστίνα ως υποψήφια την έλαβε μόλις την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Όχι όμως πως δεν προετοίμαζε το έδαφος γι αυτήν επί πολλούς μήνες. Αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα σ' αυτόν το δρόμο προς τον προεδρικό θώκο. Και δεν είναι άλλο από την εμφανή απειρία της σε ανάλογο ηγετικό πόστο.

Σήμερα ωστόσο, πρώτες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ένα απλόχερο 49% έναντι των δύο αντιπάλων της. Αν κερδίσει πάντως στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής εκλεγμένη τυπικά από το λαό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη γυναίκα του προέδρου Περόν, η Εβίτα, συμμετείχε απλώς σε κυβέρνηση συνεργασίας με το σύζυγό της, αλλά ποτέ δεν ανέβηκε στο ανώτατο προεδρικό αξίωμα. Κοινό σημείο μεταξύ των δύο γυναικών, οι παθιασμένες και έντονα συγκινησιακά ομιλίες τους προς το λαό. Κάτι που δημιουργεί φανατικούς οπαδούς, που προέρχονται κυρίως από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις και την ακολουθούν πιστά.

Μην κλαις για μένα, Αργεντινή, έχω πολλά Gucci!
Η 54άχρονη κυρία Κίρτσνερ μπορεί να εκμεταλλεύεται την εικόνα της Εβίτας, όμως η καταγωγή της είναι εντελώς διαφορετική. Η γνωστή σε όλους Εβίτα, την οποία πριν από λίγα χρόνια είχε ενσαρκώσει και η Μαντόνα στο κινηματογραφικό πανί, έγινε σχεδόν «αγία» λόγω της ταπεινής καταγωγής της. Και παρά τη δύναμή της δεν κατείχε ποτέ αιρετό πόστο. Η σημερινή πρώτη κυρία, όμως, είναι γερουσιαστής, γόνος εύπορης οικογένειας και με ακριβά γούστα στη μόδα. Στη χώρα της μάλιστα είναι γνωστή η μανία της και το πάθος της για τα παπούτσια. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, διαθέτει διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια για κάθε μέρα του χρόνου.

Μάλιστα, δεν βγαίνει από το σπίτι αν δεν φορέσει φόρεμα και γυαλιά ηλίου των πιο γνωστών και πιο ακριβών οίκων. Η Κριστίνα επίσης έχει εμμονή με την καλή φυσική της κατάσταση και την υγιεινή διατροφή. Αν της προσφέρεις νερό βρύσης, μπορεί να σου κόψει και την «καλημέρα», γιατί πίνει μόνο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό. Ανάμεσα σε όλα, βέβαια, καταφέρνει να βρίσκει λίγο χρόνο και για τα δυο της παιδιά, τον Μάξιμο και τη Φλορένθια, καρπούς του έρωτά της με τον Νέστορ Κίρτσνερ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, όταν και οι δύο σπούδαζαν δικηγορία, και παντρεύτηκαν το 1975.